Η αρχαία τεχνική της μαρμαρογραφίας Ebru

Tο Orestis craft center υποστηρίζει χειροτεχνίες με ενδιαφέρον που μπορούν να δώσουν έκφραση στην κρυμμένη δημιουργικότητα που ο καθένας διαθέτει.

Μια αρχαία τέχνη αλλά με σύγχρονα υλικά που σας προτείνουμε είναι το Ebru-marbling. Διαβάστε παρακάτω, δείτε τα video και θα σας ενθουσιάσει!

Διαθέτουμε όλα τα υλικά και τον εξοπλισμό, ενώ για τεχνικές συμβουλές και εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεργαζόμαστε με την Κατερίνα Μομίτσα (Káte), επαγγελματία εξειδικευμένη στην τέχνη του EBRU. Η Káte, διαθέτει εργαστήριο στα Πετράλωνα, το Ebru Studio, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα.

To Εbru είναι μια αρχαία τεχνική ζωγραφικής στο νερό. Η βασική τεχνική χρησιμοποιεί χρώματα ειδικών συνθέσεων, που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού.

Στο νερό βάζουμε μια πηκτική ουσία για να μπορούν τα χρώματα να επιπλέουν, ραντίζουμε τα χρώματα με ειδικά πινέλα  και στη συνέχεια με ειδικά εργαλεία, βελόνες και χτένες, δημιουργούμε σχέδια που μεταφέρουμε σε διάφορες κατάλληλες επιφάνειες. Τα σχέδια αποτυπώνονται σε διάφορες επιφάνειες, όπως ύφασμα, ξύλο, κεραμικά, χαρτί, δέρμα.

Η προέλευση της τέχνης αυτής χάνεται στα βάθη της ιστορίας και καλύπτεται από μυστήριο. Η ετυμολογία της λέξης ebru είναι περσική και σημαίνει «μορφή σαν σύννεφο» γι’ αυτό και είναι γνωστή ως «τέχνη του σύννεφου». Αν και δεν είναι γνωστό από πότε, από ποιον και σε ποια χώρα γεννήθηκε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια διακοσμητική τέχνη που προέρχεται από τις ανατολικές χώρες. Οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η τέχνη αναδύθηκε στη Μπουχάρα τον 15ο αιώνα και μεταφέρθηκε από τον δρόμο του μεταξιού στην Ανατολία. Για πολλούς αιώνες ήταν μια τέχνη κρυμμένη μέσα σε εσώφυλλα βιβλίων, αλλά από τα μέσα του 19ου αιώνα έχουμε μια αναβίωση αυτής της τέχνης. Στην Ευρώπη έγινε γνωστή ως marbling art. Με επίκεντρο την Τουρκία, όπου άνθισε ξανά αυτή η αρχαία τέχνη, σιγά σιγά κάποιοι καλλιτέχνες άρχισαν να βρίσκουν και να εξελίσσουν νέες μορφές και τεχνικές. Χρησιμοποιήθηκε στην βιβλιοδεσία, σε επίσημα έγγραφα επειδή τα πολύπλοκα μοτίβα ήταν αδύνατο να αντιγραφούν. Στην πορεία της τεχνικής στην Ευρώπη, η κάθε χώρα την προσάρμοσε ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά ενώ οι συνταγές δεν καταγράφηκαν αλλά πέρασαν από στόμα σε στόμα με μυστικότητα. Στην Ισπανία και την Ιταλία εξελίχτηκε στην σημερινή του μορφή και σήμερα οι Βενετοί και οι Φλωρεντίνοι είναι ξακουστοί για τα σχέδια τους.

Η πρόκληση του Εbru είναι να μάθει κανείς τον έλεγχο της συμπεριφοράς των χρωμάτων στον ρευστό καμβά, να καταλάβει την χημεία της τέχνης αυτής. Από την στιγμή που το χρώμα συναντά την επιφάνεια του νερού, ο καλλιτέχνης αμέσως εμπλέκεται στη μαγική διαδικασία της δημιουργίας. Η τεχνική μπορεί να περιγραφεί σαν χορός όπου ο καλλιτέχνης είναι ο χορογράφος που καθοδηγεί τα χρώματα πάνω στην επιφάνεια του νερού.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχουν ανακαλύψει αυτό τον ευέλικτο τρόπο σχεδιασμού με αποτέλεσμα η τεχνική αυτή να συναντάται σε πολλά νέα προϊόντα όπως καπέλα φωτιστικών έως ετικέτες κρασιών.

Ανεξάρτητα από την πρόθεση και την εμπειρία του καλλιτέχνη το Εbru αποτελεί ένα βαθιά προσωπικό ταξίδι εμπλοκής του δημιουργού, των υλικών, των κινήσεων και του χρόνου. Είναι αποτέλεσμα  συσσωρευμένης γνώσης, ιστορίας και μυστικισμού αποτελώντας ένα καλλιτεχνικό και πολιτισμικό ταξίδι.

Η τεχνική αυτή είναι διαλογισμός, δημιουργικότητα και ομορφιά. Το Εbru διδάσκει υπομονή, συγκέντρωση, ηρεμία και αρμονία. Παράλληλα τα σχέδια που σχηματίζονται στο νερό με απλές κινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνουν το άγχος δημιουργώντας σύνδεση των συναισθημάτων με τις σκέψεις.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης πολιτιστικής σημασίας του, το Ebru συμπεριλαμβάνεται από την UNESCO στην αντιπροσωπευτική λίστα της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί η τεχνική διατίθενται πλέον στο κατάστημα και το e-shop μας και είναι περιγραφικά τα παρακάτω (μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ):

Πυκνό διάλυμα Ebru 

Αναλογίες ανάμιξης: 1 λίτρο πυκνού διαλύματος σε 1.5-2 λίτρα νερού

Οδηγίες: Αδειάστε το διάλυμα στο ταψί και προσθέστε ζεστό νερό στις παραπάνω αναλογίες, ανακατέψτε καλά, θα προκύψουν 2.5-3 λίτρα έτοιμου διαλύματος. Βεβαιωθείτε ότι μετά κάθε κίνηση δεν υπάρχουν φυσαλίδες αέρα στην επιφάνεια

Ποσότητα υλικού για κάθε ταψί:
Α4 -1λίτρο, 25Χ35εκ 1-1.5λίτρα, 35Χ50εκ  2.5-3λίτρα

Χρώματα Ebru Artdeco 

Χρώματα άοσμα και πολύ φωτεινά. Το κάθε μπουκαλάκι περιέχει σταγονόμετρο και είναι κατάλληλο για παιδιά και ασφαλές. Εύκολο στη χρήση για ζωγραφική στο νερό, μεταφέρεται εύκολα σε χαρτί, δέρμα, ξύλο, κεραμικό και πολλές άλλες επιφάνειες ενώ γυαλιστερές επιφάνειες χρειάζονται προκατεργασία. Πριν την χρήση ανακινήστε καλά.

Ebru σετ εργαλείων- βελόνες

Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται για να τραβούν γραμμές και να δημιουργούν σχέδια στην επιφάνεια του νερού. Είναι καρφιά και βελόνες διαφόρων μεγεθών, Από ανοξείδωτο ατσάλι.

Σκόνη πηκτική νερού ArtDeco

Για την παρασκευή του νερού για το marbling (Ebru). Χρησιμεύει για παραγωγή 11.2λίτρων νερού

Δοσολογία 12.5μλ (3 κουταλιές του γλυκού) σε ένα λίτρο νερό.

Μέθοδος: Αναμίξτε την σκόνη στην παραπάνω δοσολογία με ζεστό νερό ανακατεύοντας με ραδβομπλέντερ για 30 λεπτά. Αφήστε το να ηρεμήσει 10-12 ώρες

Ποσότητα νερού για κάθε ταψάκι:

Α4  1λίτρο, 25Χ35 1-1.5 λίτρα, 35Χ50 -3λίτρα

Όλα τα υλικά είναι φυσικά

Πηκτική σκόνη ArtDeco

Για την παρασκευή του νερού για το marbling (Ebru)

Χρησιμεύει για παραγωγή 80 λίτρων νερού

Δοσολογία 12.5μλ (3 κουταλιές του γλυκού) σε ένα λίτρο νερό.

Μέθοδος: Αναμίξτε την σκόνη στην παραπάνω δοσολογία με ζεστό νερό ανακατεύοντας με ράδβομπλέντερ για 30 λεπτά. Αφήστε το να ηρεμήσει 10-12 ώρες

Ποσότητα νερού για κάθε ταψάκι:

Α4  1λίτρο

25Χ35 1-1.5 λίτρα

35Χ50 -3λίτρα

Ειδικά πινέλα

Ο ρόλος των πινέλων είναι να απορροφούν χρώματα και να ραντίζουν πολλές μικρές  σταγόνες. Τα πινέλα είναι από τρίχες αλόγου η χοίρου που είναι χοντρές και ίσιες ώστε να ραντίζουν με τον επιθυμητό τρόπο ενώ η λαβή είναι από ξύλο τριανταφυλλιάς, ανθεκτικό και εύκαμπτο. ΟΙ τρίχες είναι δεμένες με πετονιά και δεν χρησιμοποιούν κόλλες η ταινίες. Με την χρήση οι τρίχες αποκτούν σχήμα καμπύλης και βοηθούν στον έλεγχο της  κατεύθυνσης των σταγόνων. Επίσης στο EBRU χρησιμοποιούνται πινέλα βεντάλιες.

Το Orestis Craft Center προσφέρει και έτοιμα ΚΙΤ για να ξεκινήσετε με το Ebru που περιλαμβάνουν όλα τα βασικά υλικά, σε τρεις παραλλαγές. Κάντε κλικ εδώ για να τα ανακαλύψετε.

Επισκεφθείτε το www.candlemaking.gr και την ειδική κατηγορία Ebru για να δείτε όλα τα υλικά και τις σχετικές πληροφορίες.

Επίσης δείτε και εδώ μερικά πολύ χρήσιμα βίντεο για την τεχνική που θα σας βοηθήσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *