Σαπούνι με κρόκο Κοζάνης

Συλλογή κρόκου, μινωική περίοδος στην Ελλάδα
Τοιχογραφία του 1.600 π.Χ. – Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: Yann Forget / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

“Ο κρόκος (ή το λουλούδι κρόκου), από το οποίο παράγεται το σαφράν, συλλεγόταν ήδη από την Μινωική περίοδο (2.600 – 1.100 π.Χ.). «Οι συλλέκτριες κρόκου», μια τοιχογραφία που χρονολογείται από το 1.600 π.Χ., δείχνει νεαρές γυναίκες που συλλέγουν κρόκο, αντικατοπτρίζοντας έτσι τη σημασία που είχε ήδη από εκείνη την εποχή.

Επιπλέον, αναφορά στα άνθη και στα στίγματα του κρόκου απαντάμε στα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα, όπως τα έργα του Ομήρου ή η Παλαιά Διαθήκη, καθώς και στην ελληνική μυθολογία. Ο θεός Ερμής (γιος του Δία, αγγελιοφόρος των θεών και θεός του εμπορίου) εξασκούνταν στη δισκοβολία μαζί με τον καλό του φίλο Κρόκο, έναν νεαρό θνητό. Κάποια στιγμή, ο Ερμής τραυμάτισε θανάσιμα τον Κρόκο στο κεφάλι. Καθώς ο Κρόκος έπεφτε νεκρός, ο Ερμής αποφάσισε να του χαρίσει την αθανασία μεταμορφώνοντας το άψυχο κορμί του φίλου του σ’ ένα πανέμορφο μοβ λουλούδι και το αίμα του σε τρία κόκκινα στίγματα στο κέντρο του λουλουδιού.

34820459815_c2c6c4c3c0_o.jpg
“Crocus sativus SAFFRON CROCUS” by Dr. Nasser Halaweh licenced under CC BY-NC 2.0

Σήμερα, το ελληνικό σαφράν προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή της Κοζάνης. Η καλλιέργειά του στην περιοχή αυτή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, καθώς, οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εκεί , σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες γνώσεις για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των φυτών, δίνουν ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

Ο κρόκος χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική, σε μικρές ποσότητες λόγω της έντονης γεύσης του. Χρησιμοποιείται συχνά για τον αρωματισμό του ρυζιού που συνοδεύει ψάρι ή κοτόπουλο, για παράδειγμα. Ωστόσο, η έντονη χρωστική του ικανότητα, ιδιαίτερα ισχυρή στον κρόκο Κοζάνης ΠΟΠ, έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή χρωμάτων ή στη βαφή ενδυμάτων. Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που του αποδίδουν, ο κρόκος απαντάται στη σύνθεση καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων.

Πηγή: https://agriculture.ec.europa.eu/farming/geographical-indications-and-quality-schemes/geographical-indications-food-and-drink/krokos-kozanis-pdo_el

Εμείς θα φτιάξουμε ένα απλό όσο και όμορφο σαπούνι με κρόκο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου αλλά και της ευαίσθητης επιδερμίδας.

Υλικά για 500 γρ

110 γρ Απιονισμένο νερό

44 γρ Καυστική Σόδα

135 γρ Ελαιόλαδο

22,5 γρ Βούτυρο κακάο

67,5 γρ Φοινικέλαιο

67,5 γρ Λάδι Καρύδας

22,5 γρ Καστορέλαιο

4,5 γρ Γαλακτικό Νάτριο

22,5 γρ Εκχύλισμα κρόκου (σε ελαιόλαδο)

Για να φτιάξουμε το εκχύλισμα ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται στο άρθρο μας: https://www.candlemaking.gr/blog/eidi-votanikon-skevasmaton-gia-xrisi-se-kallyntika-kai-sapounia/

Ο κρόκος που θα περισσέψει από την εκχύλιση αφαιρείται.

4,5 γρ Άρωμα Βουκαμβίλια 3in1

1/2 κ.γ. Golden pumpkin mica διαλυμένη σε 1 κ.γ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. Clementine pop mica διαλυμένη σε 1 κ.γ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. Pigment λευκό

Διαδικασία

Έχουμε ήδη προετοιμάσει το εκχύλισμα του κρόκου μέρες νωρίτερα.

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας.

Λιώνουμε το βούτυρο κακάο, το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace προσθέτουμε το εκχύλισμα κρόκου και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το άρωμα και χωρίζουμε το μίγμα στα 3. Χρωματίζουμε αναλόγως και ανακατεύουμε καλά.

Χυτεύουμε εναλλάξ τα χρώματα με οποία σειρά θέλουμε και στο τέλος με ένα ξυλάκι κάνουμε κινήσεις swirling για να δώσουμε σχέδιο.

Διακοσμούμε την επιφάνεια με κρόκο και σκεπάζουμε το καλούπι για να αποφύγουμε την δημιουργία ανθρακικής σόδας. Καλύπτουμε το σαπούνι και το αφήνουμε για 48 ώρες τουλάχιστον.

Όταν είναι έτοιμο, το ξεκαλουπώνουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.

Αφήνουμε να ωριμάσει για 4 εβδομάδες πριν τη χρήση.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *