Σαπούνι με μετάξι Σουφλίου

“Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με κινέζικους μύθους. Σύμφωνα με τους Κινέζους συγγραφείς, η τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα και η κατεργασία του μεταξιού ανακαλύφθηκε τυχαία από την αυτοκράτειρα Σι Λιγκ Τσι γύρω στο 2690 π.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο η αυτοκράτειρα έπινε στους βασιλικούς κήπους το τσάι της, όταν ξαφνικά μία κουκουλόφουσκα έπεσε μέσα στο βραστό νερό του τσαγιού. Στην προσπάθειά της να την βγάλει έξω, τράβηξε μία εξαιρετικά λεπτή αλλά ανθεκτική κλωστή, την πρώτη μεταξωτή ίνα.

Από τότε άρχισε η ανάπτυξη της συροτροφίας στην Κίνα και κατοχυρώθηκε ως μυστικό από τους Κινέζους για περίπου 2.000 χρόνια. Το μυστικό της σηροτροφίας μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία μόλις τον 8ο αιώνα π.Χ. από Κινέζους μετανάστες που μετέφεραν κρυφά τον σπόρο του μεταξοσκώληκα και την τεχνογνωσία. Τέλος, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. με τις εκστρατείες του Μέγα Αλέξανδρου το μετάξι έγινε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους.

Από τις αρχές του 16ου αιώνα η επεξεργασία του μεταξοσκώληκα και η παραγωγή του μεταξιού παίρνει πλέον βιομηχανική μορφή και γνωρίζει μία συνεχή τεχνολογική ανάπτυξη κατά τον 18ο αιώνα. Τα σημαντικότερα κέντρα επεξεργασίας και εμπορίας του μεταξιού που υπήρχαν την εποχή αυτή ήταν η Λυών, η Τουρ και η Αβινιόν της Γαλλίας καθώς και η Γένοβα, η Βενετία, η Φλωρεντία και το Κόμο της Ιταλίας.

Για αρκετούς αιώνες η εκτροφή του μεταξοσκώληκα αποτελούσε παραδοσιακή απασχόληση των κατοίκων του Βιλαετιού της Ανδριανούπολης. Το 1823 – 1824 ένας αγγλικός οίκος έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά του επεξεργαζόμενου ντόπιου μεταξιού εκτινάζοντας στα ύψη την τιμή πώλησής του. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε και η ασθένεια της πιπερίτιδας στη Γαλλία και στην Ιταλία και η μεγάλη ζήτηση κουκουλιών έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της σηροτροφίας στην περιοχή.

Οι εκτάσεις γύρω από τον ποταμό Έβρο ενδείκνυται για τη φύτευση μουριών και η περιοχή του Σουφλίου μετατρέπεται σε έναν απέραντο μορεώνα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Σουφλίου ασχολούνται με το μετάξι είτε ως παραγωγοί είτε ως εργάτες στα εργοστάσια είτε ως έμποροι. Στις αρχές του 1880 το Σουφλί εμφανίζεται ως σημαντικό σηροτροφικό κέντρο που παράγει
το 40% των κουκουλιών του Βιλαετίου της Ανδριανούπολης. Στην περιοχή του Σουφλίου υπάρχουν 3 είδη μουριάς: Η μουριά που καρποφορεί, η μουριά της το φύλλο παρουσιάζει 3 λοβούς και η μουριά με τα πλατιά φύλλα η οποία δεν καρποφορεί και που με τα φύλλα της εκτρέφονται οι μεταξοσκώληκες.”

Πηγή: https://soufli.gr/

Το υπέροχο αυτό υλικό χρησιμοποιείται και στην σαπωνοποιία και δίνει καταπληκτικά σε αφρό και απαλότητα σαπούνια με απολεπιστικές επίσης ιδιότητες.

Εμείς χρησιμοποιούμε τις δαχτυλήθρες μεταξιού από τον Έβρο σε συνδυασμό με παπαρουνόσπορο και ανθόνερο Μαστίχας για ένα πραγματικά πολυτελές σαπούνι με ενυδατικές και περιποιητικές ιδιότητες.

Υλικά για 1 κιλό

40 γρ Αμυγδαλέλαιο

150 γρ Λάδι καρύδας

60 γρ Βούτυρο κακάο

300 γρ Ελαιόλαδο

150 γρ Φοινικέλαιο

145 γρ Απιονισμένο νερό

100 γρ Ανθόνερο Μαστίχας

98 γρ Καυστική σόδα

10 γρ Γαλακτικό Νάτριο

1 γρ Μετάξι Σουφλίου (δαχτυλήθρες)

10 γρ Άρωμα Μαστίχα 3in1

1 κ.γ. Tanzanite Gem Mica διαλυμένο σε 3 κ.γ. Ελαιόλαδο

1 κ.γ. Lime Mica διαλυμένο σε 3 κ.γ. Ελαιόλαδο

1/4 κ.γ. Παπαρουνόσπορος.

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας.

Λιώνουμε το βούτυρο κακάο, το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας και προσθέτουμε το μετάξι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει εντελώς και να δούμε τις ίνες της δαχτυλήθρας να διαλύονται. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace, αρωματίζουμε το μίγμα και το χωρίζουμε ισόποσα στα δύο, προσθέτουμε το χρώμα  και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Για το σχέδιο της φωτογραφίας:

Ρίχνουμε λίγο από το πράσινο μίγμα. Στη συνέχεια από ψηλά ρίχνουμε λίγο από το μωβ για να δημιουργήσουμε τα σχέδια της βάσης. Αφήνουμε να σταθεί λίγο αυτό το στρώμα και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα στρώμα από το μωβ. Στο πράσινο μίγμα που έχει περισσέψει προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αυτό το πράσινο πάνω στο προηγούμενο μωβ στρώμα. Τέλος φινίρουμε με το τελευταίο στρώμα με μωβ σαπούνι και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μίγμα του σαπουνιού αυτού κινείται πολύ αργά επομένως αφενός μας δίνει χρόνο να δουλέψουμε αφετέρου χρειάζεται να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να σταθούν οι στρώσεις πριν ρίξουμε τις επόμενες.

Ψεκάζουμε την επιφάνεια με αλκοολούχο λοσιόν για να αποφύγουμε την δημιουργία ανθρακικής σόδας. Καλύπτουμε το σαπούνι και το αφήνουμε για 48 ώρες τουλάχιστον.

Όταν είναι έτοιμο, το ξεκαλουπώνουμε και το κόβουμε σε κομμάτια. Αφήνουμε να ωριμάσει για 4 εβδομάδες πριν τη χρήση.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

2 Comments

  1. αντί φοινικέλαιο τι άλλο λάδι μπορώ να χρησιμοποιήσω για σαπούνι; ευχαριστώ

    1. Γεια σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε με βούτυρο καριτέ και βούτυρο κακάο ή περισσότερο λάδι καρύδας, αλλά θα πρέπει να υπολογίσετε όλη τη συνταγή από την αρχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *