Σαπούνι με σαλέπι

Σαλέπι, μια καταπληκτική πρώτη ύλη από τις οροσειρές της Πίνδου, ξακουστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Το δοκιμάζουμε σε σαπούνι ψυχρής μεθόδου με υπέροχο άρωμα μπισκότου και γήινα χρώματα.

Πριν ξεκινήσουμε, λίγα λόγια για το σαλέπι.

“Το σαλέπι ως άλευρο παράγεται από τους κόνδυλους του φυτού Ορχιδέα η Άρρην (Orchis mascula)

,οι οποίοι συλλέγονται του καλοκαιρινούς μήνες, αποξηραίνονται και κονιορτοποιούνται σε μορφή σκόνης. Πιο συγκεκριμένα, για την παραγωγή του σαλεπιού αρχικά οι κόνδυλοι εμποτίζονται σε καυτό νερό για να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Στη συνέχεια αποξηραίνονται και αλέθονται. Η απομάκρυνση του αιθέριου ελαίου κρίνεται απαραίτητη καθώς έχει ιδιαίτερα πικρή γεύση. Αναφέρεται ότι στα ρωμαϊκά χρόνια η ρίζα του φυτού καταναλωνόταν επίσης και ψητή. Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο φυτό συναντάται στα βουνά της Πίνδου και της Ροδόπης, ενώ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στις χώρες τις Ανατολής. Είναι γνωστό κυρίως για τις φαρμακευτικές, αλλά και θερμαντικές του ιδιότητες. Ως σαλέπι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το ρόφημα που προέρχεται από την ανάμειξη του άλευρου της συγκεκριμένης ορχιδέας με νερό ή γάλα, το οποίο μας προσφέρεται ζεστό από τους αγαπημένους μας πλανόδιους σαλεπιτζήδες με τα μπρούτζινα σκεύη και τις λευκές ποδιές. Εκτός από ζεστασιά και γευστική ευχαρίστηση, το ενδιαφέρον τρόφιμο της λαϊκής μας παράδοσης έχει τα παρακάτω οφέλη για τον οργανισμό:

  • Το άμυλο περιέχει το σαλέπι σε συνδυασμό με τις ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη όταν αριαωθούν σε νερό ή γάλα δημιουργούν ένα πηχτό υγρό, κολλώδες λόγω της ουσίας βασσαρίνη που περιέχει, το οποίο φαίνεται πως δρα ανακουφιστικά έναντι του βήχα και του άσθματος.
  • Ένα φλιτζάνι ρόφημα σαλέπι καλύπτει το 23% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε ασβέστιο. Παρατηρούμε ότι η σκόνη του σαλεπιού προστίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς ακόμα και μισό κουταλάκι του γλυκού είναι ιδιαίτερα έντονο σε γεύση και μυρωδιά.
  • Ευεργετικό ρόλο λέγεται ότι έχει το συγκεκριμένο ρόφημα στον στομαχόπονο και στην περίπτωση ενοχλήσεων στο έντερο και διαρροιών. Το κολλώδες αυτό ρόφημα θεωρείται ότι δρα επουλωτικά και σε έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως σε έλκος στομάχου.
  • Το υψηλό του θερμιδικό περιεχόμενο σε συνδυασμό με την υψηλή του περιεκτικότητα στα πολύτιμα μέταλλα φώσφορο και ασβέστιο μπορεί να αποτελέσει πηγή ενέργειας για άτομα που έχουν ανάγκη από τόνωση και ενίσχυση, όπως αθλητές, παιδιά και ηλικιωμένοι.”

Πηγή: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15965-salepi-poia-einai-i-diatrofiki-tou-aksia

Υλικά για 1,1 κιλό

243 γρ Απιονισμένο νερό

97 γρ Καυστική Σόδα

300 γρ Ελαιόλαδο

50 γρ Βούτυρο κακάο

150 γρ Φοινικέλαιο

150 γρ Λάδι Καρύδας

50 γρ Καστορέλαιο

10 γρ Γαλακτικό Νάτριο

50 γρ Σαλέπι ρόφημα

10 γρ Άρωμα Μπισκότο 3in1

1 κ.γ. Λευκό pigment

½ κ.γ. Sunburst sparkle mica διαλυμένο σε 2 κ.γ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε το ρόφημα του σαλεπιού σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Λιώνουμε το βούτυρο κακάο, το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace, προσθέτουμε το ρόφημα σαλεπιού. προσθέτουμε το άρωμα και χωρίζουμε το μίγμα ισόποσα στα δύο. Χρωματίζουμε αναλόγως και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Χυτεύουμε εναλλάξ τα χρώματα μέχρι να τελειώσουν τα μίγματα.

Ψεκάζουμε την επιφάνεια με αλκοολούχο λοσιόν για να αποφύγουμε την δημιουργία ανθρακικής σόδας. Καλύπτουμε το σαπούνι και το αφήνουμε για 48 ώρες τουλάχιστον.

Όταν είναι έτοιμο, το ξεκαλουπώνουμε και το κόβουμε. Την επόμενη μέρα μπορούμε αν θέλουμε να το σφραγίσουμε με μια όμορφη σφραγίδα. Αφήνουμε να ωριμάσει για 4 εβδομάδες πριν τη χρήση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *