Ανοιξιάτικος κήπος: Ένα σαπούνι ψυχρής μεθόδου

#Μένουμε Σπίτι και δημιουργούμε!

Ο καιρός βροχερός όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά με αυτό το project δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταξιδέψετε μαζί μας σε έναν ευωδιαστό ανοιξιάτικο κήπο με ανθισμένα τριαντάφυλλα.

Σαπούνι Rosaline Rose Garden ψυχρής μεθόδου

Υλικά για 1.2 κιλά (χρησιμοποιούμε το ξύλινο καλούπι με ένθετο σιλικόνης)

Για τα τριανταφυλλάκια που στολίζουν την επιφάνεια του σαπουνιού

150 γρ Βάση σαπουνιού γλυκερίνης λευκή SLS FREE/VANILLA STABLE

0,5 γρ Χρώμα  Zenicolor Solo Rose

5 γρ Άρωμα Rosaline

Καλούπι σιλικόνης Τριαντάφυλλα (6 θέσεων).

Διαδικασία

Λιώνουμε τη βάση σαπουνιού γλυκερίνης στο φούρνο μικροκυμάτων και προσέχουμε να μην ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 70 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτουμε διαδοχικά το χρώμα και το άρωμα και ανακατεύουμε. Χυτεύουμε το σαπούνι στο καλούπι σε πολύ ρηχό πάχος (2-3 εκ). Ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν για να φύγουν οι φυσαλίδες και περιμένουμε να στεγνώσει εντελώς. Αφαιρούμε από το καλούπι και αφήνουμε στην άκρη.

Για το βασικό σαπούνι

200 γρ λάδι καρύδας

150 γρ φοινικέλαιο

250 γρ ελαιόλαδο

100 γρ φουντουκέλαιο

100 γρ αμυγδαλέλαιο

114 γρ καυστική σόδα

255 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ άρωμα Rosaline

½  κ.γ. frosty rose mica διαλυμένο σε 1κ.γ. αμυγδαλέλαιο

¼ κ.γ. pistachio mica  + ¼ κ.γ. lime mica  διαλυμένα μαζί  σε 1κ.γ. αμυγδαλέλαιο

½ κ.γ. λευκό pigment

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας (τα χρώματα σε σκόνη). Το λευκό pigment είναι έτοιμο προς χρήση.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace , χωρίζουμε το μίγμα σε 3 ίσα μέρη. Προσθέτουμε τα χρώματα στο κάθε μέρος και ανακατεύουμε ελαφρά. Τώρα θα προσθέσουμε το άρωμα (με το μάτι) στα τρία μέρη του σαπουνιού με γρήγορες κινήσεις γιατί το συγκεκριμένο άρωμα επιταχύνει ελαφρά.

Χυτεύουμε εναλλάξ τα χρώματα στο καλούπι και στο τέλος με ένα μακρύ ξυλάκι δημιουργούμε σχέδια (swirl) στο εσωτερικό του σαπουνιού αλλά και στην επιφάνεια. Προσθέτουμε τα τριαντάφυλλα από σαπούνι γλυκερίνης με όποιο μοτίβο μας αρέσει. Τέλος, ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 12-24 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Το σαπουνάκι αυτό εκτός του ότι μοσχομυρίζει (!) αφήνει υπέροχα ενυδατωμένο το δέρμα χάρη στο φουντουκέλαιο και το αμυγδαλέλαιο που περιέχει.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *