Σαπούνι με ρόδι

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας στην κατασκευή σαπουνιών με φυσικούς χυμούς φρούτων αφορά το λατρεμένο μας Ρόδι!

Ένα φρούτο-υπερ τροφή και φάρμακο γεμάτο βιταμίνες Α,C, και Ε που λειτουργεί:

  • Ως αντιοξειδωτικό
  • Ως προστατευτικό του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ως αντιγηραντικό
  • Ως αντιμικροβιακό
  • Ως αντιαλλεργικό

Για τα πολλά του οφέλη του έχουν δώσει το όνομα “κόκκινος χρυσός” και “κόκκινος θησαυρός” και εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα σαπούνι για το πρόσωπο, πολύ περιποιητικό και ενυδατικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

Τα φυσικά σάκχαρα του ροδιού θα δώσουν πλούσιο αφρό, ενώ η τα αντιοξειδωτικά και τα Ω-5 λιπαρά οξέα του θα βοηθήσουν στην ξηροδερμία, αλλά και την αντιμετώπιση της ακμής.  Συνδυάζουμε και το λάδι ροδιού για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Υλικά για 1 κιλό

241 γρ Χυμός από φρέσκα ρόδια σε παγάκια

97 γρ Καυστική σόδα

10 γρ Γαλακτικό Νάτριο

300 γρ Ελαιόλαδο

150 γρ Λάδι Καρύδας

100 γρ Βούτυρο Καριτέ

50 γρ Λάδι Ροδιού

100 γρ Βούτυρο Κακάο

7  γρ Άρωμα Ρόδι 3in1 + 8 γρ Άρωμα Black Cherry 3in1

Διαδικασία

Από την προηγούμενη μέρα, έχω στύψει τα ρόδια μου, έχω σουρώσει το χυμό και τον έχω τοποθετήσει σε παγοκυψέλες.

Ετοιμάζω το μίγμα των αρωμάτων και το αφήνω στην άκρη.

Ζυγίζω τα παγάκια από χυμό ροδιού και προσθέτω σιγά σιγά την καυστική σόδα. Αφήνω το διάλυμα να κρυώσει εντελώς και μετά  θα προσθέσω το γαλακτικό νάτριο.

Λιώνω το λάδι καρύδας, το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτω τα υγρά λάδια. Όταν είμαι σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) προχωρώ στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ο χυμός ροδιού επιταχύνει ΠΟΛΥ το μίγμα, καλύτερα να δουλέψουμε με σπάτουλα και όχι ραβδομπλέντερ!

Με το που φτάσω σε trace προσθέτω το μίγμα αρωμάτων, ανακατεύω και χυτεύω στο καλούπι μου.

Ψεκάζω το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγω τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζω το καλούπι και το μονώνω με κουβέρτα ή πετσέτες, ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνω για 12-24 ώρες. Κόβω και αφήνω να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση. Προσοχή, το σαπούνι στην αρχή θα είναι αρκετά μαλακό. Το αφήνουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο για όλο το μήνα πριν το συσκευάσουμε ή χρησιμοποιήσουμε.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *