Φθινοπωρινή απόδραση: Σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και όπως πάντα η δημιουργική ομάδα του Orestis Craft Center ετοίμασε μια όμορφη βιτρίνα με θεματικές κατασκευές.

Ξεκινάμε το αφιέρωμά μας με ένα όμορφο και ιδιαίτερο σαπούνι ψυχρής μεθόδου με τίτλο “Φθινοπωρινή Απόδραση”.

Η τεχνική είναι η ανάμιξη χρωμάτων swirling και η έμπνευση είναι τα χρώματα του φθινοπωρινού δάσους: γήινα και πιο μουντά. Χρησιμοποιήσαμε οξείδια σιδήρου και χρωμίου μαζί με μερικές πινελίες από χρωστικές mica για να δώσουμε αυτό το φθινοπωρινό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο σαπούνι έχει αρκετές ενυδατικές ιδιότητες χάρη στη σύνθεση των ελαίων του και δεν ξηραίνει το δέρμα.

Υλικά

100 γρ βούτυρο Murumuru

200 γρ ελαιόλαδο

200 γρ λάδι καρύδας

200 γρ φοινικέλαιο

111 γρ καυστική σόδα

277 γρ νερό απιονισμένο

10 ml sodium lactate (γαλακτικό νάτριο)

15 ml άρωμα μύρρος

5 γρ χρώμα μοιρασμένο στα 3 : πράσινο οξείδιο χρωμίου, κίτρινο οξείδιο σιδήρου, πάπρικα διαλυμένα σε λίγο από το ελαιόλαδο της συνταγής

Λίγη hot chocolate mica για το τέλος.

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας:

Διαλύουμε από 1.5 γρ της κάθε χρωστικής σε λίγο από το ελαιόλαδο της συνταγής (για κάθε 1.5 γρ χρώματος βάζουμε 4.5 γρ λάδι). Ανακατεύουμε πολύ καλά εωσότου διαλυθούν εντελώς τα χρώματα. Σημείωση: Η πάπρικα δεν διαλύεται εντελώς, αλλά δεν μας πειράζει, αφήνουμε επίτηδες να φαίνονται οι κόκκοι.

Λιώνουμε το βούτυρο και το λάδι καρύδας (εφόσον είναι ακόμα στερεό) σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace χωρίζουμε το μίγμα ισόποσα στα τρία, προσθέτουμε τα χρώματα και τέλος το άρωμα και  ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε στο καλούπι μας μια ποσότητα από το κάθε χρωματικό μίγμα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσει το καλούπι.

Με ένα ξυλάκι κάνουμε μερικά σχέδια στην επιφάνεια του σαπουνιού.  Προετοιμάζουμε την χρωστική mica διαλύοντας μια μικρή ποσότητα (1/2 κ.γ.) σε λίγο ελαιόλαδο και με μια πιπέτα ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το χρώμα στην επιφάνεια του σαπουνιού για να δημιουργήσουμε σχέδια.

Προαιρετικά: Μπορούμε να δημιουργήσουμε μερικά φθινοπωρινά σχεδιάκια Φύλλων με σαπούνι γλυκερίνης για να διακοσμήσουμε την κορυφή του σαπουνιού μας.

Καλύπτουμε το σαπούνι και το αφήνουμε για 48 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *