Τι είναι η παραφίνη;

 

Η παραφίνη παράγεται από το πετρέλαιο. Είναι υποπροϊόν της παραγωγής ορυκτελαίου. Περνάει από διαδοχικά στάδια εξευγενισμού με σκοπό την αφαίρεση του λαδιού, πτητικών υλών, χρωστικών, υγρασίας. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ποιότητες που διαφέρουν ως προς:

  1. Την καθαρότητα: semi-refined (ημι-εξευγενισμένες), fully refined (πλήρως εξευγενισμένες), food grade (ποιότητας τροφίμων)
  2. Το χρώμα με βάση την κλίμακα λευκότητας έχομε παραφίνες υποκίτρινες ως τελείως λευκές
  3. Την σκληρότητα: Η κλίμακα που χρησιμοποιείται (needle penetration scale) κυμαίνεται από 12-45 σκληρή— μαλακή
  4. Την διαφάνεια: λευκή, ημιδιαφανής, τελείως διάφανη
  5. Την θερμοκρασία τήξης (melting point) 49-62C. Οι παραφίνες που λιώνουν στους 49-52 είναι κατάλληλες για γεμίσματα ποτηριών (container wax) ενώ οι 56-62 χρησιμεύουν για χυτά και βουτηχτά κεριά.
  6. Την κρυσταλλική δομή Ορισμένες παραφίνες δημιουργούν πολλούς κρυστάλλους (πχ η 5544) και τα κεριά μοιάζουν με μάρμαρο (mottling wax). Άλλες είναι τελείως ομαλές ενώ κάποιες δημιουργούν υπό προϋποθέσεις κρυστάλλους που απαιτούν προσθήκη vibar για να εξαφανιστούν.
  7. Το ιξώδες: Είναι σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει συνήθως τα κεριά εμβάπτισης, η παραφίνη μεγαλύτερο ιξώδες σημαίνει πιο παχύρρευστη παραφίνη και παραγωγή κεριών με λιγότερες εμβαπτίσεις.

Οι παραφίνες για την κηροπλαστική

Εκκλησιαστικά κεριά: Συνήθως επιλέγεται η Ελληνική παραφίνη παραγωγής MOTOR OIL που διατίθεται με την ονομασία CYCLON. Είναι οικονομική παραφίνη παχύρρευστη, ημι-εξευγενισμένη σημείο τήξης 56-58. Ακατάλληλη για διακοσμητικά κεριά (κιτρινίζει και το σχήμα της χαλάει). Έχει μια σχετική οσμή πετρελαίου.

Διακοσμητικά κεριά

Οι παραφίνες SASOLWAX (γερμανικές) παράγονται στη Νότια Αφρική, κυκλοφορούν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και αποτελούν την πιο ασφαλή επιλογή για κάθε τύπο κεριών. Υπάρχουν πάρα πολλές ποιότητες κατάλληλες για κάθε τύπο κεριού. Εδώ αναφέρομε τους πιο δημοφιλείς τύπους: 5905 Διαφανής παραφίνη κατάλληλη για χυτά κεριά όλων των τύπων 4110 Η κορυφαία διαφανής παραφίνη σκληρή, για χυτά κεριά και κουφωτά (φαναράκια) Πιο ανθεκτική και διάφανη από την 5905 αλλά και πιο ακριβή. 4115 Αντίστοιχη της 4110 αλλά λευκή για λαμπάδες. 6214 μαλακή παραφίνη λευκή για ποτήρια και πλάσιμο στο χέρι. Επιπλέον κυκλοφορούν παραφίνες διαφόρων προελεύσεων (Ισραήλ, Ρωσία, Κίνα) που αποτελούν εναλλακτική πιο οικονομική λύση. Το αποτέλεσμα άλλοτε είναι παρόμοιο άλλοτε διαφέρει. Συμπέρασμα: Για εγγυημένη ποιότητα και αντοχή προτιμήστε την ΣΑΣΟΛ. Έχοντας κάνει αρκετές δοκιμές εμείς προτείνομε επίσης κάποιες ποιότητες από το Ισραήλ της εταιρίας ΗΒΟ (573FG) όπως και Ρωσικές (Ε6). Αποφύγετε αμφιβόλου ποιότητας Τούρκικες, Αιγύπτου, Ιράν, Κίνας παραφίνες όπως και την Ελληνική για διακοσμητικά κεριά. Βελτιωτικά: Οι παραφίνες SASOLWAX δεν χρειάζονται βελτιωτικά. Για τις άλλες ενίοτε χρειάζονται βελτιωτικά, συνοπτικά αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα

υλικό δράση ποσοστό
vibar Αποφυγή κρυστάλλων Αύξηση ποσοστού αρώματος Ως 1%
Στεατίνη Λευκότητα σκληρότητα Ως 10%
Φίλτρο UV Σταθεροποίηση χρωμάτων Ως 0,5%
Πολυαιθυλαινικό κερί αύξηση σκληρότητας Ως 2%
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

9 Comments

  1. Η παραφινη cuclon για εκκλησιαστικά κέρια περιέχει καρκινογόνες ουσίες;; σε υψηλό επίπεδο,;

  2. Καλησπέρα σας. Θέλω να φτιάξω προσανάμματα για το τζάκι με παραφινη και ροκανίδια. Μπορείτε να μου πείτε ποια παραφίνη να προτιμήσω; Σας ευχαριστώ πολύ.

    1. Καλημέρα σας, υποθέτουμε οποιαδήποτε οικονομική σκληρή παραφίνη θα κάνει τη δουλειά σας.

  3. καλησπέρα τι αναλογία στεατίνης -παραφίνης προτείνετε για εκκλησιαστικά κεριά?

  4. γειά σας παρήγγειλα Καταλαθος παραφινη μαλακή πως θα μπορούσα να την αξιοποιήσω; wax melts; λαμπάδες ή κεριά σε βαζάκι;

    1. Γεια σας, η μαλακή παραφίνη είναι κατάλληλη μόνο για κεριά σε δοχεία. Δείτε εδώ μερικές εύκολες συνταγές για να την αξιοποιήσετε:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *