“‘Εκρηξη” χρωμάτων και αρωμάτων: Ηφαιστειακά σαπούνια ψυχρής μεθόδου

Η καλοκαιρινή μας βιτρίνα φέτος εμπνέεται από τα χρώματα των ηφαιστείων και τα πιο γήινα υλικά και αρώματα.

Με θέμα λοιπόν το Ηφαίστειο και πρώτες ύλες όπως η ηφαιστειακή άμμος, ο ενεργός άνθρακας, χρώματα εκρηκτικά όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο, το κόκκινο δημιουργούμε δύο διαφορετικά σαπούνια ψυχρής μεθόδου.

Η πρώτη συνταγή με το εφέ της λάβας είναι κατάλληλη για τον πιο έμπειρο σαπωνοποιό ενώ η δεύτερη συνταγή για το απολεπιστικό σαπούνι μπορεί να κατασκευαστεί και από τον αρχάριο δημιουργό.

Volcanic Lava CP Soap

Σαπούνι ψυχρής μεθόδου με σχέδιο hanger swirl

 

 

 

 

 

Υλικά για 1.3 κιλά

*Καλούπι ξύλινο με ένθετο σιλικόνης

312 γρ έλαιο κανόλα

156 γρ λάδι καρύδας

156 γρ φοινικέλαιο

104 γρ λάδι αβοκάντο

104 γρ καυστική σόδα

260 γρ απιονισμένο νερό

13 γρ γαλακτικό νάτριο

1 κ.γ.  Ενεργός άνθρακας διαλυμένος σε 3 κ.γ. λάδι αβοκάντο

1 κ.γ.  Clementine Pop mica διαλυμένη σε 3 κ.γ.  λάδι αβοκάντο

1 κ.γ.   Sunburst sparkle mica διαλυμένη σε 3 κ.γ.  λάδι αβοκάντο

1 κ.γ.   κόκκινο οξείδιο σιδήρου διαλυμένο σε 3 κ.γ.  λάδι αβοκάντο

10 γρ Άρωμα Black oud

Θα χρειαστούμε λίγο απολεπιστικό ηφαιστειακής άμμου για την διακόσμηση της επιφάνειας του σαπουνιού, καθώς επίσης και μια συρμάτινη κρεμάστρα για να πραγματοποιήσουμε το σχέδιο hanger swirl.

Κάντε κλικ στο κουμπί για να αγοράσετε τα υλικά της συνταγής (*δεν περιλαμβάνεται το απιονισμένο νερό).

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας. Προσοχή, το κόκκινο οξείδιο θέλει αρκετό ανακάτεμα για να σπάσουν οι κόκκοι και να βγει ομοιογενές το χρώμα.

Ακολούθως ετοιμάζουμε την κρεμάστρα. Την ανοίγουμε εντελώς και δημιουργούμε ένα σχήμα Π φροντίζοντας ώστε η οριζόντια πλευρά της κρεμάστρας να χωράει άνετα μέσα στο καλούπι. Δείτε και εδώ περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική hanger swirl.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας μαζί με το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace , προσθέτουμε το άρωμα και ανακατεύουμε καλά.

Χωρίζουμε το μίγμα σε 4 ίσα μέρη των 325 γραμμαρίων και προσθέτουμε τα χρώματα ανακατεύοντας πολύ καλά. Ξεκινάμε να χυτεύσουμε το σαπούνι μας ρίχνοντας λεπτές στρώσεις εναλλάξ τα χρώματα εωσότου γεμίσει το καλούπι και τελειώσει το σαπούνι.

Στη συνέχεια τοποθετούμε την κρεμάστρα στη μέση του καλουπιού και «αναμοχλεύουμε» το καλούπι από πίσω προς τα μπρός 2-3 φορές για να πετύχουμε τα σχέδια.

Τέλος, διακοσμούμε όλη την επιφάνεια του σαπουνιού με το απολεπιστικό της ηφαιστειακής άμμου και μονώνουμε το καλούπι μας. Το σκεπάζουμε με πετσέτες ή μια κουβέρτα ώστε να θερμανθεί αρκετά. Αυτό θα βοηθήσει να μπει γρήγορα στην φάση τζελ για να έχουμε ζωντανά χρώματα.

Αφήνουμε το σαπούνι  τουλάχιστον 24 ώρες. Ενδεχομένως να χρειαστούν και 48 ώρες για το σαπουνάκι αυτό. Ξεκαλουπώνουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Volcanic Scrub CP Soap

Ηφαιστειακό σαπούνι ψυχρής μεθόδου κατάλληλο για απολέπιση

 

 

 

 

 

 

 

Υλικά για 1 κιλό

*Καλούπι βότσαλο στρογγυλό & Καλούπι Κύλινδρος 6 θέσεων

300 γρ ελαιόλαδο

150 γρ λάδι καρύδας

150 γρ βούτυρο καριτέ

100 γρ σησαμέλαιο

100 γρ καυστική σόδα

200 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

5 γρ λευκό pigment

10 γρ Απολεπιστικό Ηφαιστειακής Άμμου

10 γρ Άρωμα (Συνδυασμός: 5 γρ άρωμα Sea Salt + 2 γρ αιθέριο έλαιο Άρκευθος + 3 γρ αιθέριο  έλαιο Λεμονόχορτο)

Κάντε κλικ στο κουμπί για να αγοράσετε τα υλικά της συνταγής (*δεν περιλαμβάνεται το απιονισμένο νερό).

Διαδικασία

Λιώνουμε το λάδι καρύδας μαζί με το βούτυρο καριτέ σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace , προσθέτουμε το χρώμα και το συνδυασμό αρωμάτων και ανακατεύουμε καλά.  Προσθέτουμε το απολεπιστικό και ανακατεύουμε για τελευταία φορά. Προσοχή κινούμαστε με γρήγορες κινήσεις γιατί το μίγμα πήζει γρήγορα.

Χυτεύουμε το σαπούνι στα καλούπια μας.

Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash) και σκεπάζουμε τα καλούπια μας.

Αφήνουμε το σαπούνι  για 12-24 ώρες. Ξεκαλουπώνουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Το σαπουνάκι αυτό είναι κατάλληλο τόσο για πρόσωπο όσο και για το σώμα, με προσοχή όμως στις ευαίσθητες επιδερμίδες.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *