| |

Σαπούνι με τη θερμή μέθοδο: Πώς να αξιοποιήσουμε τη μούργα ελαιολάδου

Ένα μοναδικό online σεμινάριο από τον Ορέστη Καμπάνη!

Αυτή τη  περίοδο τα σαπούνια έχουν την τιμητική τους, τα μόνα που εμφανίζουν αύξηση τζίρου και αύξηση τιμών.

Οι περισσότεροι από εμάς, εγκλωβισμένοι στο σπίτι ψάχνουμε πως να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας και γιατί όχι να αποκτήσουμε νέες χρήσιμες συνήθειες και δεξιότητες.

Η πρόταση μας λοιπόν για τον καιρό της απομόνωσης έχει σχέση με το σαπούνι αλλά και με το αγαπημένο μας ελαιόλαδο. Την ιδέα μου έδωσε συνεργάτης από την Λακωνία, παραγωγός ελαιολάδου όταν συζητάγαμε πως θα αξιοποιηθούν υποπροϊόντα της παραγωγής ελαιολάδου που δεν είναι κατάλληλα για βρώση.

Μου έστειλε λοιπόν ένα πεντόκιλο μούργα, που έμεινε αρκετό καιρό στο ράφι. Με αυτό μόνο σαν πρώτη ύλη, καυστική σόδα και άρωμα  θα φτιάξουμε όλη την γκάμα των καθαριστικών που χρειάζεται ένα νοικοκυριό ειδικά αυτή τη  περίοδο:

Σαπούνι μπάρα για πλύσιμο χεριών, σώματος, ρούχων

Σαπούνι τριμμένο για πλύσιμο ρούχων

Σαπούνι υγρό για την κουζίνα, σκεύη, επιφάνειες

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο όλη την διαδικασία και γράψτε μου τα σχόλιά σας!

Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιώντας ένα λάδι με μικρή αξία φτιάξαμε τα περισσότερα καθαριστικά που χρειάζεται ένα νοικοκυριό με ελάχιστο κόστος και βέβαια όλα τα υλικά είναι οικολογικά και βιοαποικοδομήσιμα.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

9 Comments

  1. Γεια σας είμαι η ζάνα είμαι η πελάτισσα σας. Μου αρέσει πάρα πάρα πολύ να φτιάχνω σαπούνια και τους δύο μεθόδους αλλά πιο πολύ με γλυκερίνη. Σκέφτομαι να ασχοληθώ επαγγελματικά. Αλλά ακόμα δεν έχω βρει τις άκρες με της νομοθεσία μπορείτε να μου δώσετε μία συμβολή σας ευχαριστώ πάρα πολύ

    1. Καλημέρα σας
      όλες οι πληροφορίες που έχουμε διαθέσιμες είναι συγκεντρωμένες στο παρακάτω άρθρο.

      Καλή επιτυχία.

  2. Καλημέρα σας! Θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω αν σε αυτήν τη συνταγή θα μπορούσα να βάλω ζάχαρη για περισσότερο αφρο ,και αν μπορώ να βάλω μέσα αλάτι για να γίνει πιο σκληρη η μπάρα. Η το αλάτι που χρησιμοποιεί την ώρα που ξεπλένει το μίγμα κάνει την ίδια δουλειά από άποψη σκληρότητας? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Καλησπέρα σας, ζάχαρη ναι μπορείτε να βάλετε για περισσότερο αφρισμό. Η προσθήκη αλατιού είναι περιττή, το σαπούνι βγαίνει αρκετά σκληρό ούτως ή αλλως.

  3. Γειά σας, μια ερώτηση, εάν τρίβετε από το πρώτο 24ωρο το σαπούνι σαν κουραμπιες τι σημαίνει; λιγότερο λάδι ότι μπήκε; αντικατεστησα την αναλογία του νερού με γάλα καρυδας, μήπως αυτό φταίει; και το λάδι έβαλα μισό μούργα, μισό ελαιόλαδο παλιό

    1. Γεια σας, αυτό σημαίνει ότι το σαπούνι σας έχει λίγη υγρασία, λιγότερο νερό από όσο πρέπει δηλαδή. Ελέγξτε τη συνταγή σας με ένα soap calculator για να επιβεβαιώσετε ότι τα ποσοστά σας είναι σωστά.

  4. γεια σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη γνώση σας που μοιράζεστε μαζί μας , ειδικά αυτές τις εποχές είναι πολύ τίποτε σαν χρυσάφι!! χρόνια φτιάχνω σαπούνι με ψυχρή μέθοδο με καθαρό ελαιόλαδο τώρα είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν συμφέρει. μία φίλη μου θα βαφτίσει τα δύο εγγόνια της και είπα ότι θα τις φτιάξω για μπομπονιέρες σαπούνια θα χρειαστώ γύρω στα 600 κομμάτια. βρήκα από ελαιουργείο σε πολύ χαμηλή τιμή πυρηνέλαιο μπορείτε να μου δώσετε πληροφορίες πώς θα το φτιάξω? ευχαριστώ εκ των προτέρων να είστε γερός και δυνατός και πάντα δημιουργικός !!!

    1. Καλημέρα σας και καλό μήνα, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια.
      Το πυρηνέλαιο θα το χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο όπως το παρθένο ελαιόλαδο, δεν αλλάζει κάτι σημαντικό στον τρόπο χρήσης ή τη συνταγή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *