Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: ‘Αργιλοι

 

Άργιλοι (Clays)

Οι άργιλοι είναι ένυδρα ορυκτά αλουμινίου και περιέχουν ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, αλκαλικών μετάλλων, αλκαλικών γαιών και άλλα κατιόντα . Σχηματίζονται  από τη διάβρωση των διαφόρων πετρωμάτων λόγω των καιρικών συνθηκών. Είναι  συνήθως υπέρλεπτοι κόκκοι και απαιτούν ειδικές αναλυτικές τεχνικές για την αναγνώριση / μελέτη τους . Παρακάτω αναφέρονται τα κυριότερα είδη αργίλων και οι ιδιότητές τους.

Πράσινος άργιλος : Ονομάζεται επίσης Γαλλικός πηλός (French clay), περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό μοντμοριλονίτη και ως εκ τούτου έχει μεγάλες δυνάμεις απορρόφησης. Έχει ήπια αποτοξινωτική δράση στο δέρμα, αντλεί τις τοξίνες και θρέφει σε βάθος. Επιπλέον συσφίγγει τους πόρους, βελτιώνει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, απορροφά τις ακαθαρσίες και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα .Χρησιμοποιείται καλύτερα σε μεικτό ή ήπια λιπαρό δέρμα και συνδυάζεται πολύ καλά με φυτικά λάδια.

Ροζ άργιλος : Είναι ένα μείγμα του λευκού και κόκκινου αργίλου. Είναι πλούσιο σε πυρίτιο , αλουμίνιο , σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο , φώσφορο, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Ο ροζ άργιλος είναι κατάλληλος για το ευαίσθητο δέρμα που ερεθίζεται εύκολα και με τον άργιλο αυτό καθαρίζεται  χωρίς τον κίνδυνο αλλεργιών ή αντιδράσεων. Λειτουργεί ευεργετικά και  στο αφυδατωμένο δέρμα. Έχει καταπραϋντική δράση και ενισχύει την υγιή λάμψη της επιδερμίδας.

Κόκκινος άργιλος : Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες και βοηθά την αναζωογόνηση του θαμπού και κουρασμένου δέρματος. Τα ενυδατικά συστατικά που περιέχει βοηθούν στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών, ενυδατώνει και βελτιώνει  τη συνολική υφή και σφριγηλότητα του δέρματος. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο και βασικά μέταλλα βοηθά στην ανανέωση και ανάπλαση της επιδερμίδας. Κατάλληλο για ώριμα δέρματα.

Κίτρινος άργιλος : Ο κίτρινος άργιλος είναι κατάλληλος κυρίως για λεπτά, ωχρά, εύθραυστα ή ευαίσθητα δέρματα και ιδιαίτερα ευεργετικός  για δέρματα κατεστραμμένα από τον ήλιο. Αναζωογονεί το κουρασμένο και παραμελημένο δέρμα. Επίσης συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος, μετά από ασθένεια και βοηθά τον καθαρισμό του χλωμού δέρματος ή το δέρμα του καπνιστή.

Λευκός άργιλος (καολίνης): Ο καολίνης ή λευκός άργιλος είναι γνωστός για την ιδιότητά του να απορροφά το σμήγμα και να ενυδατώνει ταυτόχρονα το δέρμα. Επίσης προωθεί την κυκλοφορία του δέρματος, χαρίζοντάς του μια λαμπερή χροιά. Χάρη στην ιδιότητα του να απορροφά το σμήγμα, είναι κατάλληλος για λιπαρό δέρμα, ή για επιδερμίδα επιρρεπή στην ακμή. Ο καολίνης εκτός από το γεγονός ότι απορροφά τη λιπαρότητα, έχει και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση της ακμής.

Μπεντονίτης : Ο μπεντονίτης είναι ένα από τα πιο ισχυρούς καθαριστικούς και αποτοξινωτικούς  αργίλους. Έχει καλύτερες ιδιότητες απορρόφησης από τα άλλα είδη αργίλων. Τα μόριά του έχουν ισχυρό αρνητικό φορτίο και προσελκύουν τις θετικά φορτισμένες τοξίνες και τα βακτηρίδια από τους φραγμένους πόρους. Περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ασβέστιο και μαγνήσιο που είναι πολύ σημαντικά για την ανάπλαση του δέρματος.
Κατάλληλος για το λιπαρό δέρμα σε καθαριστικά προιόντα όπως σαπούνια ξυρίσματος. Δεν ενδείκνυται η χρήση του σε μάσκες προσώπου καθως παρατηρείται ότι σκληραίνει πολυ και  «τραβάει».

Άργιλος Rhassoul (ή Ghassoul) : Είναι φυσικό ορυκτό που εξορύσσεται στην οροσειρά Άτλας στο Μαρόκο από τον όγδοο αιώνα. Συνδυάζεται με νερό για τον καθαρισμό του σώματος και χρησιμοποιείται από τις μαροκινές γυναίκες εδώ και αιώνες για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών τους. Περιέχει πυρίτιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, λίθιο, και ιχνοστοιχεία. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε τουρκικά λουτρά ως μάσκα προσώπου και ως κατάπλασμα στο σώμα. Μαλακώνει το δέρμα, μειώνει την έκκριση σμήγματος, αναζωογονεί το δέρμα καθώς αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και αποκαθιστά την ισορροπία του δέρματος, σφίγγοντας τους πόρους.

Βιβλιογραφία

  1. http://coasttocoastaustralia.com.au/ingredient/australian-reef-red-clay/
  2. http://www.sunclaytherapy.com/clay_green1.html#1
  3. http://www.naturalbeautyworkshop.com/my_weblog/2007/11/kaolin-clays.html
  4. http://hubpages.com/hub/-French-Green-Clay-and-its-health-and-skincare-properties-in-comparison-with-Rhassoul-and-Calcium-Bentonite-Clay
  5. http://hubpages.com/hub/Clay-masks-for-oily-and-problem-skin
  6. http://en.wikipedia.org/wiki/Rhassoul

 Δείτε στην οικεία κατηγορία του blog τις συνταγές μας με αργίλους!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *