Χειροποίητα σαπούνια συνέχεια

Από τον Ορέστη Καμπάνη

Σαπούνια βελτιωμένου αφρισμού, για ξύρισμα, για θαλασσινό νερό…

Πρόσφατα παρέλαβα άργιλο (bentonite clay) καινούργια χρώματα κόκκινο και βιολέ (pigment ) σταθερά και αποφάσισα να δοκιμάσω τα παρακάτω σαπούνια που από καιρό είχα βάλει στόχο γιατί μου φαίνονται ενδιαφέροντα:

1. Σαπούνι με 80% ελαιόλαδο, 10% έλαιο καρύδας, 10% φοινικέλαιο.

Το σαπούνι αυτό μπορούμε να το θεωρήσομε σαν ελαιολάδου αλλά με πολύ βελτιωμένο αφρισμό, πιο σταθερό και πιο σκληρό. Στη ίδια συνταγή έβαλα χρωστική φυσική, το ANNATO, που δίνει ένα πολύ όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα (μου το ζήτησε σαπωνοποιός από το Άργος). Επίσης πρόσθεσα μιάμιση κουταλιά γλυκού βόρακα για να δοκιμάσω τον ισχυρισμό ότι βοηθάει στην αποκόλληση από καλούπι. Σαν άρωμα έβαλα το Rose/herbal της νέας κατηγορίας αρωμάτων της εταιρίας CPL εξειδικευμένη σε αρώματα σαπουνιών.

Συνταγή:

  1. 390γρ ελαιόλαδο,
  2. 30γρ έλαιο καρύδας,
  3. 30γρ φοινικέλαιο,
  4. 60γρ σόδα καυστική,
  5. 130γρ νερό.

Θερμοκρασία 45 βαθμοί. Μου έκανε (ίχνη) trace σε 3 λεπτά, μετά πρόσθεσα χρώμα (6 σταγόνες ANNATO) και 20γρ άρωμα και το πρόσθεσα σε 2 καλούπια, ένα οβάλ και ένα ορθογώνιο, το υπόλοιπο σε ξύλινο καλούπι του κιλού.

Είναι το κίτρινο σαπούνι της φωτογραφίας. Την επομένη είχε σκληρύνει και μπόρεσα εύκολα να το βγάλω από τα καλούπια. Βέβαια για να το χρησιμοποιήσω πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον 6 εβδομάδες οπότε θα το σχολιάσω σε επόμενο άρθρο. Σκέφτομαι ότι στο ίδιο σαπούνι θα μπορούσα να είχα βάλει μελισσοκέρι και άρωμα μέλι, θα το δοκιμάσω σύντομα:

  1. 450γρ ελαιόλαδο
  2. 28γρ μελισσοκέρι το λιώνουμε στο ελαιόλαδο
  3. 28γρ φοινικέλαιο
  4. 59γρ καυστική σόδα
  5. 230γρ νερό
  6. θερμοκρασία λαδιών και διαλύματος σόδας 65C
  7. χρόνος για Trace 12λεπτά
  8. χρόνος στο καλούπι 48 ώρες

Ωρίμανση 6 με 8 εβδομάδες για να σκληρύνει.

2. Σαπούνι με ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ:

Από καιρό ήθελα να δοκιμάσω αυτή την συνταγή σύμφωνα με ότι έχω διαβάσει είναι σκληρό, κάνει βαθύ καθαρισμό και αφρίζει ακόμα και με θαλασσινό νερό, πράγμα χρήσιμο το καλοκαίρι για όποιον ασχολείται με βάρκες και ψάρεμα. Το έκανα και διχρωμία με θαλασσί για να θυμίζει θάλασσα χρησιμοποιώντας το μπλε pigment που ταιριάζει ωραία στο χειροποίητο σαπούνι.

Συνταγή πολύ απλή:

400γρ λάδι καρύδας το λιώνουμε στους 45 βαθμούς
72 γρ καυστική σόδα (υπερλίπανση 6% αν και συστήνεται περισσότερο)
160γρ νερό.

Τα ίχνη γίνονται γρήγορα αλλά πήζει πιο αργά απ’ ότι το ελαιόλαδο. Πρόσθεσα 20γρ άρωμα και χρωμάτισα το 1/3 με 10 σταγόνες μπλε χρώμα. Το έβαλα σε ξύλινο καλούπι και την επομένη είχε σκληρύνει πολύ τόσο που στις άκρες τριβόταν. Θα περιμένω 4 εβδομάδες να το δοκιμάσω μα θαλασσινό νερό! Μπορείτε να το δείτε στην φωτογραφία.

3. Σαπούνι για ξύρισμα

  1. 112gr έλαιο καρύδας
  2. 140gr ελαιόλαδο
  3. 168gr φοινικέλαιο
  4. 28gr έλαιο αβοκάντο
  5. 1 κουταλιά σούπας bentonite άργιλο (λιπαντικό)
  6. 1 φλιτζάνι εκχύλισμα χαμομηλιού (80γρ) γιά άρωμα και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
  7. 61,5gr σόδα
  8. 100gr νερό
  9. χρώμα pigment Violet 10 σταγόνες.

Θερμοκρασία 45 βαθμοί, πρόσθεσα το χρώμα στο εκχύλισμα χαμομηλιού μετά το έριξα στα λάδια και τέλος πρόσθεσα την καυστική σόδα. Το trace έγινε σε 3 λεπτά, πρόσθεσα μια κουταλιά άργιλο (μπεντονίτη) για λιπαντικό, το έβαλα σε καλούπι του κιλού (block mold) το σκέπασα και μετά από μια ώρα παρατήρησα ότι στο κέντρο είχε γίνει ζελέ. Αυτό συμβαίνει με τα μεγάλα καλούπια στο κέντρο αναπτύσσουν θερμοκρασία, δεν έχει επίπτωση στο σαπούνι αλλά επηρεάζει το χρώμα (φωτογραφία). Περιμένω να ωριμάσει για να το χρησιμοποιήσω στο ξύρισμα, θα το σχολιάσω τον επόμενο μήνα.

Σχόλιο μετά από 2 μήνες: Εξαιρετικός αφρός, χρειαζόταν κάποιο άρωμα, το χρησιμοποιώ καθημερινά! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Μελλοντικά projects σαπουνιών:

1. Σαπούνι για πλυντήριο με σκοπό να αντικαταστήσω τελείως τα απορρυπαντικά.

2. Σαπούνι διάφανο χειροποίητο

3. Σαπούνι με μελισσοκέρι

4. Σαπούνι με γάλα

5. Σαπούνι μωσαϊκό

6. Σαπούνι πολύχρωμο

7. Σαπούνι σε διάφορα σχήματα

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *