“Βότσαλο”, ένα σαπούνι ψυχρής μεθόδου θαλασσινό

“Το βότσαλο”, ένα σαπούνι εμπνευσμένο από την ελληνική θάλασσα.

Με αφορμή το νέο μας υπέροχο άρωμα “Sea Salt” δημιουργούμε ένα διαφορετικό σαπούνι ψυχρής μεθόδου που μας ταξιδεύει σε κάποια από τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες.

Το άρωμα ξεκινά με νότες από βότανα, θάλασσα και γλυκάνισο, συνεχίζει με νότες από γεράνι, γιασεμί, ορχιδέα, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μπαχαρικά και θυμάρι και “κλείνει” με πατσουλί, tonka, μόσχο, βανίλια και κέδρο.

 

Σαπούνι ψυχρής μεθόδου με ένθετα

Υλικά για τα ένθετα (βότσαλα) 500 γρ

Για να δημιουργήσουμε τα ένθετα (βότσαλα) θα χρειαστούμε πλαστικούς σωλήνες τους οποίους θα επενδύσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Για την συνταγή αυτή θα χρειαστούμε 3 σωλήνες (φώτο).

99 γρ ελαιόλαδο

99 γρ φοινικέλαιο

66 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

33 γρ φυστικέλαιο

33 γρ καστορέλαιο

56 γρ καυστική σόδα

114 γρ απιονισμένο νερό

5 γρ γαλακτικό νάτριο

5 γρ άρωμα Sea Salt

¼ κ.γ. καφέ οξείδιο σε 1 κ.γ. λεπτό λάδι π.χ. αμυγδαλέλαιο

Διαδικασία

Προετοιμάζω τους σωλήνες με το αντικολλητικό χαρτί και τυλίγω την βάση με λίγη διάφανη μεμβράνη και ένα λαστιχάκι για να δημιουργήσω έναν στεγανό πάτο.

Στη συνέχεια προετοιμάζω την χρωστική μου διαλύοντας την στο λάδι και ανακατεύοντας καλά.

Ακολουθώ την γνωστή βασική διαδικασία παρασκευής του σαπουνιού. Χυτεύω στους σωλήνες και αφήνω για 12 με 24 ώρες πριν ξεκαλουπώσω.

Για το βασικό σαπούνι 1 κιλό

198 γρ ελαιόλαδο

198 γρ φοινικέλαιο

132 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

66 γρ φυστικέλαιο

66 γρ καστορέλαιο

91 γρ καυστική σόδα

227 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ άρωμα Sea Salt

½ κ.γ. χρώμα Mica Blue jeans  + ¼ κ.γ. χρώμα Mica Electric Blue διαλυμένα μαζί σε 1 κ.γ. λεπτό λάδι π.χ. αμυγδαλέλαιο

Λίγο τριμμένο αμύγδαλο απολεπιστικό για ντεκόρ.

Διαδικασία

Προετοιμάζουμε τις χρωστικές και το καλούπι (χρησιμοποιήσαμε το καλούπι με ένθετα σιλικόνης 1.2 κιλών), βάζοντας μέσα τα ένθετα με τον τρόπο που θέλουμε, ώστε να φαίνονται καλύτερα τα στρογγυλά σχήματα (τα βάλαμε οριζόντια κατά μήκος του καλουπιού).

Ξεκινάμε την διαδικασία παρασκευής του σαπουνιού και θυμόμαστε ότι πρέπει να δουλέψουμε με γρήγορες κινήσεις γιατί το άρωμά μας κάνει μικρή επιτάχυνση.

Μόλις χυτεύσουμε το μπλε σαπούνι στο καλούπι, ρίχνουμε λίγο τριμμένο αμύγδαλο (απολεπιστικό) και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε το σαπούνι μας σκεπασμένο καλά για 24-48 ώρες, ξεκαλουπώνουμε και το κόβουμε. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από 4 εβδομάδες ωρίμανσης.

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *