| |

Γιατί και πώς το σαπούνι απομακρύνει τα μικρόβια;

Είναι επιβεβαιωμένο ότι ο καλύτερος τρόπος να αποφεύγουμε τη μετάδοση του κορονοϊού είναι να πλένουμε τα χέρια μας πολύ καλά με σαπούνι. Είναι πολλά τα σχετικά βίντεο και άρθρα που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις βασικότερες πληροφορίες και σας τις μεταδίδουμε:

Λόγω του υψηλού pH τα σαπούνια ψυχρής μεθόδου και γλυκερίνης είναι φυσικά αντιβακτηριδιακά επειδή τα βακτήρια δεν μπορούν να διαδοθούν σε pH μεγαλύτερο του 9. Όσον αφορά τους ιούς και συγκεκριμένα τον COVID-19, μόλις πλύνουμε τα χέρια μας, το pH τoυς θα είναι υψηλό, πράγμα που καθιστά ανενεργό τον ιό καταστρέφοντας την εξωτερική στιβάδα λιπιδίων του. Σαν αποτέλεσμα ο ιός διαλύεται, αποσυντίθεται και φεύγει στην αποχέτευση.

Συνιστάται να πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό και το πλύσιμο να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο των χεριών απομακρύνει βρωμιά, βακτήρια και ιούς ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση σε άλλους ανθρώπους και επιφάνειες.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε τα απολυμαντικά χεριών, αν και πάντα το σαπούνι είναι η καλύτερη επιλογή.

Για όλους εσάς που φτιάχνετε τα δικά σας σαπούνια μπορείτε να προσθέσετε βότανα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια με αντισηπτικές ιδιότητες.

Βότανα και Αιθέρια έλαια με αντισηπτικές ιδιότητες όπως έχουμε ξανατονίσει είναι τα: Καμφορά, Λεμόνι, Γκρέιπφρουτ, Ευκάλυπτος, Δενδρολίβανο, Ρίγανη, Τεϊόδεντρο, Φασκόμηλο. Άλλες πηγές αναφέρουν ως αντισηπτικό και το Γαρίφαλο, το οποίο ανακουφίζει προβλήματα με την αναπνοή όπως βήχας, άσθμα, δύσπνοια.

Προσθέτοντας στις συνταγές σας επιπλέον αντιμικροβιακές  ιδιότητες ενισχύετε την προσωπική σας προστασία από τον COVID 19.

Κάποιες από τις έτοιμες βάσεις μας σαπουνιού γλυκερίνης, έχουν pH υψηλότερο του 9 και αυτές είναι η βάση σαπουνιού γλυκερίνης με αλόη και η βάση σαπουνιού γλυκερίνης με μέλι και είναι φυσικά αντισηπτικές.

Αυτές τις μέρες, μιας και #ΜένουμεΣπίτι, ας δούμε μερικές πολύ εύκολες συνταγές για την κατασκευή σαπουνιών κατάλληλες για όλους τους δημιουργούς.

Βασικές οδηγίες για το σαπούνι γλυκερίνης

 

Αντιβακτηριδιακό Σαπούνι Γλυκερίνης με Αιθέρια Έλαια

Βασικές οδηγίες για το Σαπούνι Ψυχρής Μεθόδου

Υγρό Αντιβακτηριδιακό Σαπούνι Χεριών με Αιθέρια Έλαια

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *