Θεραπευτικό σαπούνι με καλέντουλα

Σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για ένα πολύ όμορφο σαπούνι με θεραπευτικές ιδιότητες. Ιδανικό για όσους υποφέρουν από ξηροδερμία, το σαπουνάκι αυτό περιέχει εμποτισμένο λάδι καλέντουλας.

Η καλέντουλα φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις και κατευναστικές της ιδιότητες. Βοηθά στην υποχώρηση ερεθισμών και την γρήγορη επούλωση των πληγών. Σε συνδυασμό με το βούτυρο κακάο και το ελαιόλαδο, το σαπούνι αυτό φροντίζει το ερεθισμένο και ξηρό δέρμα καθημερινά.

Διαλέξαμε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αρωμάτων, Bamboo  και Χαμομήλι 3in1 για ξεχωριστό βοτανικό οσφρητικό αποτέλεσμα.

Υλικά για 1.3 κιλά

295 γρ Απιονισμένο νερό

118 γρ Καυστική σόδα

300 γρ Ελαιόλαδο

80 γρ Καστορέλαιο

100 γρ Βούτυρο Κακάο

150 γρ Λάδι Καρύδας

150 γρ Φοινικέλαιο

80 γρ Λάδι Καλέντουλας (εμποτισμένο σε ηλιέλαιο)

13 γρ Γαλακτικό Νάτριο

6 γρ Άρωμα Χαμομήλι 3in1 + 7 γρ Άρωμα Bamboo

1 κ.γ. κίτρινο οξείδιο σιδήρου διαλυμένο σε 3 κ.γ .ελαιόλαδο

1 κ.γ. οξείδιο τιτανίου  διαλυμένο σε 3 κ.γ .ελαιόλαδο

Αποξηραμένη καλέντουλα για τη διακόσμηση

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας .

Λιώνουμε το λάδι καρύδας, το βούτυρο κακάο και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (30-35οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace χωρίζουμε το μίγμα μας σε 2 ίσα μέρη και τα χρωματίζουμε αναλόγως.

Προσοχή!  Ο συνδυασμός των αρωμάτων επιταχύνει ελαφρά, επομένως αφενός θα το βάλουμε σε κάθε μίγμα στο τέλος και θα φροντίζουμε να ανακατεύουμε καλά πριν κάθε χύτευση.

Χυτεύουμε το σαπούνι μέσα στο καλούπι χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι κάνοντας στην ουσία “μπαλώματα” από κάθε χρώμα. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το καλούπι.

Αφού χυτεύσουμε όλα τα χρώματα στολίζουμε την επιφάνεια με αποξηραμένη καλέντουλα.

Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 12-24 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *