Αφιέρωμα στις Κυκλάδες: Σαπούνια ψυχρής

Μες στου Αιγαίου πρόβαλε να δεις
Μες στου Αιγαίου, Αιγαίου τα νησιά
Μες στου Αιγαίου τα νησιά
άγγελοι φτερουγίζουν

Και μέσα στο φτε πρόβαλ’ άστρι μου
και μέσα στο φτε στο φτερούγισμα
Α και μέσα στο φτερούγισμα
τριαντάφυλλα σκορπίζουν…

Ένα αφιέρωμα στις Κυκλάδες και τα ελληνικά νησιά! Χρώματα, αρώματα, υφές εμπνευσμένα από το Αιγαίο πέλαγος και τα πανέμορφα νησιά μας. Πρώτος σταθμός: Σαπούνια ψυχρής μεθόδου

Σαπούνι Σπείρα

Επίπεδο: προχωρημένο

Υλικά για 1,4 kg σαπούνι

250 γρ φοινικέλαιο

200 γρ λάδι καρύδας

100 γρ ελαιόλαδο

100 γρ αμυγδαλέλαιο

300 γρ λάδι κανόλα (ελαιοκράμβη)

137 γρ καυστική σόδα

315 γρ απιονισμένο νερό

14 γρ γαλακτικό νάτριο

18 γρ άρωμα Ocean

2 κ.γ. διοξείδιο τιτανίου σκόνη

Σωλήνας PVC διαμέτρου 8cm

Υλικά για το ένθετο από βάση σαπουνιού γλυκερίνης

150γρ. Βάση σαπουνιού Clear (διάφανη)

1 1/2 κ.σ. Υγρή φυτική γλυκερίνη

1 pinch Mica electric blue

Αλκοολούχος λοσιόν

Καλούπι σιλικόνης ταψάκι 2,25 λίτρων

Εκτέλεση
Λιώνουμε με τη γνωστή διαδικασία τη διάφανη βάση σαπουνιού στο φούρνο μικροκυμάτων. Ελέγχουμε με το θερμόμετρο ώστε να μην ξεπερνάει τους 65οC.
Διαλύουμε τη Mica σε αλκοολούχο λοσιόν και την προσθέτουμε στο λιωμένο σαπούνι.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την υγρή φυτική γλυκερίνη. Ανακατεύουμε ξανά και ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν για να διαλυθούν οι φυσαλίδες.
Χυτεύουμε στο καλούπι σιλικόνης και ξαναψεκάζουμε με την αλκοολούχο λοσιόν.
Μόλις σκληρύνει ξεκαλουπώνουμε και διπλώνουμε αμέσως το σαπούνι σε ρολό (σαν σπείρα).

Προετοιμάζουμε το διάλυμα σόδας και των λαδιών. Όταν η θερμοκρασία είναι 35oC ρίχνουμε τη σκόνη τιτανίου στα λάδια και ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί. Ρίχνουμε γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας και στη συνέχεια το ενώνουμε με τα λάδια. Ανακατεύουμε μέχρι να επιτύχουμε ελαφρύ trace, προσθέτουμε το άρωμα, ανακατεύουμε ελαφρά. Τοποθετούμε τη σπείρα γλυκερίνης μέσα στον σωλήνα και χυτεύουμε το σαπούνι ώστε να ανοίξει η σπείρα ελαφρά και να καλυφθεί παντού με το σαπούνι.

Αφήνουμε το σαπούνι για 48 ώρες μέσα στο καλούπι και έπειτα κόβουμε. Αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Ελληνική ύπαιθρος

Επίπεδο: αρχαρίων


Σαπούνι Καλέντουλα

600 γρ ελαιόλαδο

100 γρ λάδι καρύδας

97 γρ καυστική σόδα

240 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

15 γρ άρωμα cotton

Αποξηραμένη καλέντουλα


Σαπούνι Δενδρολίβανο

100 γρ φοινικέλαιο

75 γρ λάδι καρύδας

175 γρ ελαιόλαδο

50 γρ καυστική σόδα

125 γρ απιονισμένο νερό

5 γρ γαλακτικό νάτριο

7,5 γρ άρωμα δενδρολίβανο & acaiberry

Ένα κλωνάρι δενδρολίβανο

¼ κ.γ πράσινο pigment

¼ κ.γ purple passion mica διαλυμένη σε 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο


Σαπούνι Βασιλικός

200 γρ φοινικέλαιο

150 γρ λάδι καρύδας

350 γρ ελαιόλαδο

100 γρ καυστική σόδα

250 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ αιθέριο έλαιο βασιλικός

½ κ.γ Πράσινο οξείδιο

10 γρ παπαρουνόσπορος


Και για τις τρεις κατασκευές αυτές ακολουθούμε την βασική διαδικασία παρασκεύης σαπουνιού.

 

Σχεδιασμός-εκτέλεση κατασκευών: Δήμητρα Τσερκάκη

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *