Σαπούνι Καστίλης με γάλα μπανάνας

Ολοκληρώνουμε (προσωρινά!) το αφιέρωμά μας στα σαπούνια με γάλα με ένα πρωτότυπο και πολύ απλό σαπούνι!

Περιέχει 2 βασικά υλικά: Ελαιόλαδο και γάλα μπανάνας!

Μα υπάρχει γάλα μπανάνας; Φυσικά! Το φτιάχνουμε μόνοι μας πανεύκολα και ανέξοδα σχεδόν.

(ορθή επανάληψη)Πώς; Πολτοποιούμε στο μπλέντερ 250 γρ μπανάνες (ώριμες, από αυτές τις μαύρες που ξεχάσαμε στο ψυγείο και δε θέλουμε να φάμε) μαζί με 750 γρ απιονισμένο νερό και, ιδού, το γάλα μπανάνας είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται σούρωμα, δεν χρειάζεται πάγωμα.

Το σαπούνι αυτό έχει όλα τα οφέλη του απλού σαπουνιού Καστίλης, δηλαδή είναι πολύ περιποιητικό στο ευαίσθητο δέρμα (αν και δεν αφρίζει πολύ) συν τα πλούσια ενυδατικά συστατικά της μπανάνας.

Ας δούμε τη συνταγή μας.

Υλικά για 1 κιλό σαπουνιού

*καλούπι ξύλινο 1 κιλού*

700 γρ ελαιόλαδο

234,50 γρ γάλα μπανάνας

93,80 γρ καυστική σόδα

10 γρ γαλακτικό νάτριο

5 γρ άρωμα Milk & Honey (θα αρωματίσουμε το μισό σαπούνι μόνο).

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε το γάλα μπανάνας όπως αναφέραμε παραπάνω.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το διάλυμα σόδας-γάλακτος μπανάνας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (περίπου στους 35-40 βαθμούς και η σόδα και τα λάδια) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-γάλακτος και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace , προσθέτουμε το άρωμα  και χωρίζουμε το σαπούνι  σε 2 ίσα μέρη. Προσθέτουμε άρωμα στο ένα μέρος και ανακατεύουμε ελαφρά. Το άρωμα Milk & Honey αποχρωματίζει επομένως αφήνουμε το υπόλοιπο μισό του σαπουνιού χωρίς άρωμα για να δημιουργήσουμε όμορφα σχέδια. Εναλλακτικά, προσθέτετε 10 γρ άρωμα και στο μισό μίγμα χρωματίζετε με λευκό pigment (1/2 κ.γ.) ή με Creme de la creme mica (1/2 κ.γ διαλυμένη σε 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο).

Χυτεύουμε στο καλούπι εναλλάξ τα δύο μίγματα σαπουνιού από ένα ύψος για να δημιουργηθούν ακανόνιστα σχέδια. Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που παράγεται (soda ash) και σκεπάζουμε το καλούπι με διάφανη μεμβράνη. Προσοχή! Το σαπούνι αυτό θα πρέπει να μπει στο ψυγείο για 12 ώρες γιατί αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία λόγω των σακχάρων που περιέχει η μπανάνα, όπως όλοι οι χυμοί φρούτων.

Το αφήνουμε για άλλες 12 ώρες εκτός ψυγείου. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε πώς έχει αποχρωματίσει το άρωμα σχεδόν 15 μέρες μετά την κατασκευή του σαπουνιού. Επίσης βλέπετε την δημιουργία των λεγόμενων glycerin rivers, που προκαλούνται όταν το σαπούνι έχει παραπάνω νερό και ζεσταίνεται πολύ την ώρα που μπαίνει στη φάση τζελ. Ίσως θα έπρεπε να μειώσουμε λίγο το νεράκι της συνταγής κρατώντας υπόψη ότι το φρούτο που χρησιμοποιήσαμε έχει αρκετά υγρά από μόνο του. Την επόμενη φορά!

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *