Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday : Άλατα

 

Άλατα Νεκράς θάλασσας, άλατα Ιμαλαΐων, άλατα Εpsom.

Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των κυριότερων αλάτων που χρησιμοποιούμε σε προϊόντα περιποίησης. Μια εύκολη και γρήγορη επιλογή για δώρα στους αγαπημένους σας!!!

Άλατα Νεκράς θάλασσας (Dead Sea Salts): Τα άλατα αυτά προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή, η οποία έχει 29% περιεκτικότητα σε αλάτι. Ένα σχετικά μικρό ποσοστό τους είναι χλωριούχο νάτριο (12 – 18%) και σύμφωνα με αναλύσεις είναι πλούσια σε ιόντα νατρίου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, χλωρίου και βρωμίου. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό στην καταπολέμηση του άγχους και της κατακράτησης υγρών, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Το ασβέστιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών, αυξάνει την κυκλοφορία και ενισχύει τα οστά. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση της υγρασίας του δέρματος και είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για την ανασυγκρότηση μετά από έντονη άσκηση. Τα ιόντα βρωμίου διευκολύνουν τη μυϊκή δυσκαμψία και να χαλαρώνουν τους μυς. Νάτριο είναι σημαντικό για την ισορροπία του λεμφικού υγρού. Η χρήση αυτών των αλάτων τροφοδοτεί με ανόργανα συστατικά των οργανισμό και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ψωρίασης και της αρθρίτιδας.

Άλατα Ιμαλαΐων (Himalayan Salts) : Εξορύσσονται από το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο που βρίσκεται στο Πακιστάν και το χρώμα τους είναι ροζ ή διαυγές. Το χρώμα οφείλεται στην περιεκτικότητα των αλάτων σε οξείδια σιδήρου. Περιέχει 84 πολύτιμα για τον οργανισμό μεταλλικά στοιχεία τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό κατά το μπάνιο. Χρησιμοποιούμε μόνο τους κρυστάλλους που είναι διαυγείς ή έχουν απαλό ροζ χρώμα. Τα πιο σκούρα κόκκινα κομμάτια έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και δεν συνιστώνται για καθημερινή χρήση διότι επιβαρύνουν τα νεφρά.

Άλατα Epsom (Epsom Salts) : Το θειικό μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο άλας που περιέχει μαγνήσιο, θείο και οξυγόνο, με χημικό τύπο MgSO4. Συχνά απαντάται ως ορυκτό, εψωμίτης, που είναι επταένυδρο θειικό μαγνήσιο (MgSO4 · 7H2O) και ονομάζεται κοινώς αλάτι Epsom. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως άλατα μπάνιου και σε ποσοστό 1% αυξάνουν τα επίπεδα ιόντων μαγνησίου και θείου στον οργανισμό. Ανακουφίζει τα πρησμένα πόδια, μυϊκούς πόνους και πόνους αρθρώσεων. Επιπλέον μειώνει τις φλεγμονές του δέρματος. Χρησιμοποιείται και ως απολεπιστικό απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα.

Βιβλιογραφία

  1. http://www.saltworks.us/salt_info/si_DeadSeaSalt_Benefits.asp
  2. U. Katz, Y. Shoenfeld, V. Zakin,Y. Sherer, S. Sukenik, Scientific Evidence of the Therapeutic Effects of Dead Sea Treatments: A Systematic Review, Seminars in Arthritis and Rheumatism, Volume 42, Issue 2, October 2012, 186 – 200
  3. http://www.himalasalt.com/index.php?page=product&display=5
  4. http://www.buzzle.com/articles/uses-of-magnesium-sulfate.html
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *