Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Αιθέριο έλαιο Τζίντζερ

 

Αιθέριο έλαιο Πιπερόριζας (Ginger essential oil)

Η πιπερόριζα (Zingiber officinale) ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae. Είναι ένα ποώδες, τροπικό φυτό που φτάνει στο ύψος το ένα μέτρο. Το ρίζωμα έχει κιτρινωπή εξωτερική επιφάνεια με διαμήκεις ραβδώσεις. Είναι εγγενές φυτό της νότιας Ασίας και γενικά ευδοκιμεί σε τροπικά κλίματα.

Το αιθέριο έλαιο από το ρίζωμα είναι ένα ανοιχτό πρασινοκίτρινο υγρό, το οποίο γίνεται πιο σκούρο και πιο ιξώδες με την πάροδο του χρόνου. Διαθέτει μια έντονη, ζεστή και πικάντικη μυρωδιά και ο ρυθμός εξάτμισής του είναι πολύ αργός. Η μυρωδιά του μπορεί να θυμίζει λεμόνι ή καμφορά ανάλογα την μέθοδο εξαγωγής και τον τόπο προέλευσης.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή τροφίμων, σε προϊόντα όπως μαρμελάδες, τουρσιά, ποτά και προϊόντα αρτοποιίας, καθώς και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς.

Η πιπερόριζα είτε ακατέργαστη ή επεξεργασμένη χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική ως αντιφλεγμονώδης, αντιεμετικός, κατά των όγκων, αναλγητικός, αντι-αιμορραγικός, αντι-ρευματικός, αντιμυκητιακός και ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας.

Στο αιθέριο έλαιο έχουν ταυτοποιηθεί μονοτερπένια και σεσκιτερπένια. Οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν συνεργιστικά στις θεραπευτικές ιδιότητες τόσο του φυτού όσο και του αιθερίου ελαίου. Πολλά είδη πιπερόριζας έχουν μελετηθεί και έχει βρεθεί ότι περιέχουν αρκετές ενεργές ενώσεις μεταξύ των οποίων και η τζιντζερόλη η οποία έχει αντιβακτηρηδιακή δράση.

Η πιπερόριζα έχει χαρακτηριστεί ως διεγερτικό και χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, των κολικών και επίσης συχνά χρησιμοποιείται για να συγκαλύψει την άσχημη γεύση των φαρμάκων.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πιπερόριζα μπορεί να παρέχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της ναυτίας και του εμετού. Οι μελέτες είναι ασαφείς σχετικά με τις επιπτώσεις για άλλες μορφές ναυτίας ή στην αντιμετώπιση του πόνου από ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, ή των μυών.

Προσοχή απαιτείται σχετικά με τη χρήση της πιπερόριζας από τις έγκυες και τις θηλάζουσες καθώς η διεθνής αρωματοθεραπεία δεν επιτρέπει για την ώρα την χρήση της από τις συγκεκριμένες ομάδες ατόμων.

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Ginger
  2. Michele C. Mesomo et al., Supercritical CO2 extracts and essential oil of ginger (Zingiber officinale R.):Chemical composition and antibacterial activity, Journal of Supercritical Fluids, 80, 2013, 44 – 49
  3. Donna Arthur, Ginger, The International Journal of Aromatherapy, 7, 4, 1996, 20 – 23
  4. James  L. Geiger, The essential oil of ginger, Zingiber officinale, and anaesthesia, The International Journal of Aromatherapy, 15, 2005, 7 – 14
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *