Σαπούνι διάφανο melt and pour,φτιάξτο μόνος σου!

Σαπούνι διάφανο melt and pour (λιώνω και χυτεύω) φτιάξτο μόνος σου!

Με αφορμή τον πρόσφατο διαγωνισμό του The Soap Challenge Club, ο Ορέστης Καμπάνης επιχειρεί να φτιάξει από την αρχή διάφανο σαπούνι γλυκερίνης.

 

“Το σαπούνι αυτό είναι μια πρόκληση για τους (σχετικά) έμπειρους σαπωνοποιούς χωρίς να είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές συνταγές με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση.

Στο craft center  δοκιμάσαμε διάφορες συνταγές με στόχο να πετύχουμε μια σύνθεση που να λειτουργεί περίπου όπως το έτοιμο σαπούνι γλυκερίνης, δηλαδή να είναι διάφανο, σκληρό, με καλό αφρισμό και να λιώνει με θέρμανση στους 60 βαθμούς και να χυτεύεται σε καλούπι σιλικόνης η πλαστικό.

Καταλήξαμε σε μια ενδιαφέρουσα κατασκευή με υλικά που διαθέτει το κατάστημα (θα χρειαστεί να προμηθευτείτε και κάποια ακόμα από εξειδικευμένα καταστήματα χημικών), αρκετά οικονομικά και που μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ειδικό εξοπλισμό”.

Υλικά για 500γρ

75γρ λάδι καρύδας

50γρ στεατίνη (από φοινικέλαιο)

25γρ καστορέλαιο

24γρ καυστική σόδα

50γρ νερό απιονισμένο

135γρ προπυλενογλυκόλη

25γρ υγρή φυτική γλυκερίνη

100γρ σορβιτόλη (διάλυμα 70%)

25γρ cocobetaine

15gr Triethanolamine

Εξοπλισμός και διαδικασία

Φούρνος μικροκυμάτων, ποτήρι ζέσεως 1λίτρου, ραβδομπλέντερ, ζυγαριά, ποτήρια μιας χρήσης, θερμόμετρο.

Παίρνουμε όλα τα μέσα προστασίας για την χρήση καυστικής σόδας, δηλαδή γάντια μιας χρήσης, γυαλιά προστασίας, ποδιά, εξαερισμός.

Σε ένα ποτήρι μιας χρήσης ζυγίζουμε την καυστική σόδα, σε δεύτερο ποτήρι ζυγίζουμε το νερό. Προσεκτικά και ανακατεύοντας με ένα κουτάλι διαλύουμε την σόδα στο νερό σε καλά αεριζόμενο χώρο. Αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει στους 70 βαθμούς.

Σε ένα ποτήρι ζέσης γυάλινο του λίτρου ζυγίζουμε το λάδι καρύδας, την στεατίνη και το καστορέλαιο. Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να λιώσουν.

Η θερμοκρασία των λαδιών να είναι 70 βαθμοί. Στα λάδια προσθέτω την γλυκερίνη και ζεσταίνω πάλι στους 70 βαθμούς

Προσθέτω λίγο-λίγο ανακατεύοντας την καυστική σόδα. Η σαπωνοποίηση είναι άμεση και προκύπτει στερεό μίγμα που δύσκολα ανακατεύεται.

Μετά 10 λεπτά προσθέτω την προπυλενογλυκόλη, ανακατεύω και θερμαίνω πάλι στους 75 βαθμούς, το διάλυμα αρχίζει να γίνεται ρευστό, ανακατεύω για 5 λεπτά και μετά με ραβδομπλέντερ. Η θερμοκρασία πρέπει να παραμένει στους 75 βαθμούς

Προσθέτω την σορβιτόλη, το cocobetaine και την τριαιθανολαμίνη, ανακατεύω μέχρι να προκύψει διαυγές διάλυμα

Τελικά χυτεύω στα καλούπια μου και αφήνω να σκληρύνει και να κρυώσει τελείως. Για να αποφύγω φυσαλίδες όπως και με το σαπούνι γλυκερίνης ψεκάζω με οινόπνευμα.

Παρατηρήσεις: Χρειάζεται συνολικά 1 ώρα θέρμανσης και προσοχή να μην υπερθερμανθεί στα μικροκύματα. Το σαπούνι έχει καλή διαφάνεια και καλή σκληρότητα, είναι άοσμο και κιτρινίζει ελάχιστα. Είναι πολύ αφριστικό και δεν ξεραίνει την επιδερμίδα. Όπως και τα περισσότερα σαπούνια γλυκερίνης σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία ιδρώνει μια και περιέχει γλυκερίνη που είναι υγροσκοπική οπότε προτείνουμε να τα τυλίγετε με μεμβράνη μόλις τα ξεκαλουπώσετε.

Σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε αν μη τι άλλο σαν πρόκληση για τολμηρούς σαπωνοποιούς! Και τα σχόλια σας ευπρόσδεκτα.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *