Ασφάλεια κεριών –Ποια νομοθεσία ισχύει;

 

Ένα ενημερωτικό άρθρο από τον Ορέστη Καμπάνη για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την κηροπλαστική. Χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες που θα σας γλιτώσουν χρόνο και χρήμα!

Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει εισάγει τα εξής πρότυπα σχετικά με την ασφαλή χρήση των κεριών:

ΕΝ 15493: Ασφαλής καύση κεριού. Το πρότυπο αυτό εξετάζει το κατά πόσον το κερί καίγεται με ασφάλεια: Ύψος φλόγας, αν σβήνει το κερί μόλις η φλόγα φτάσει κοντά στη βάση, αν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

ΕΝ 15494: Αναφέρεται στην επισήμανση ασφαλείας που πρέπει να συνοδεύει το κάθε κερί (ετικέτα). Είναι ένα σετ οδηγιών με ένα γενικό σήμα προσοχή (τρίγωνο με θαυμαστικό) και 4 απαραίτητες οδηγίες: Μην αφήνετε ποτέ αναμμένο κερί χωρίς επίβλεψη, καίτε το κερί μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα, αφήστε απόσταση τουλάχιστον 10 εκ μεταξύ 2 αναμμένων κεριών, μη  καίτε ποτέ κεριά κοντά σε εύφλεκτα υλικά. Αν κρίνετε σκόπιμο προστίθενται συμπληρωματικές οδηγίες πχ τοποθετείτε το κερί σε πυρίμαχη επιφάνεια.

ΕΝ 15426: Εκπομπή αιθάλης. Το πρότυπο αυτό εξετάζει το αν και πόσο το κερί καπνίζει δηλαδή εκπέμπει αιθάλη (κάπνα).

Τα παραπάνω πρότυπα απαιτούν κάποιες μετρήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένο εργαστήριο. Εμείς συστήνουμε το εργαστήριο Ανδρέου στον Πειραιά, ίσως το μοναδικό στην χώρα μας. (http://www.aclabs.gr)

Βέβαια μπορείτε να απευθυνθείτε σε εργαστήρια του εξωτερικού (πχ Bureau Veritas).

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

6 Comments

  1. Καλησπέρα γίνονται σεμινάρια online για αρχαίους ;
    Ευχαριστώ !!

  2. Καλησπέρα σας,
    ενδιαφέρομαι να μάθω τη διαδικασία που χρειάζεται για την τοποθέτηση κεριών σόγιας σε φαρμακείο. Απαιτείται κάποια πιστοποίηση για το προϊόν και τι κριτήρια πρέπει να πληρούνται.
    με εκτίμηση,
    Αθανασία Ντινάκη

    1. Καλημέρα σας, για να πουλήσετε απλά τα κεριά στο φαρμακείο δεν χρειάζεται καμία ενέργεια. Όπως οποιοδήποτε άλλο προϊόν που πωλείται εκεί, έτσι και τα κεριά.

  3. Για να πουλάω κεριά που φτιάχνω μόνη μου τα χρειάζομαι για να ανοίξω κατάστημα ;

    1. Καλησπέρα σας, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε αρχικά με τον λογιστή σας και μετά με την περιφέρεια για να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Στις σημειώσεις μας της Κηροπλαστικής από τα σχετικά σεμινάρια που μπορείτε να προμηθευτείτε εδώ, περιγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *