Το Μπλε στο Σαπούνι Ψυχρής Μεθόδου

Χρώμα της χρονιάς 2020, το υπέροχο Μπλε!

Στις παρακάτω συνταγές θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε όλες τις αποχρώσεις του Μπλε Χρώματος στο σαπούνι της ψυχρής μεθόδου.

Οι συνταγές είναι κατάλληλες για τον σχετικά έμπειρο σαπωνοποιό.

**Σε όλες τις συνταγές χρησιμοποιήσαμε το ξύλινο καλούπι 1.2 κιλών με ένθετο σιλικόνης.

5 Blues Swirled Soap

*Η συνταγή αυτή δεν περιέχει Φοινικέλαιο*

Υλικά για 1 κιλό

150 γρ λάδι καρύδας

200 γρ λάδι κανόλα

50 γρ ελαιόλαδο

150 γρ βούτυρο κακάο

150 γρ λάδι αβοκάντο

 

100 γρ καυστική σόδα

230 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ άρωμα Flower

2 γρ χρώμα ultramarine μπλε διαλυμένο σε 4 γρ λάδι κανόλα

2 γρ χρώμα μπλε pigment

2 γρ χρώμα tropical temptation mica διαλυμένο σε 4 γρ λάδι κανόλα

2 γρ χρώμα electric blue mica διαλυμένο σε 4 γρ λάδι κανόλα

2 γρ χρώμα blue jeans mica διαλυμένο σε 4 γρ λάδι κανόλα

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας. Προσοχή! Το ultramarine blue χρειάζεται πολύ καλή διάλυση στο λάδι πριν την ενσωμάτωση στο τελικό σαπούνι.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας και το βούτυρο κακάο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace , προσθέτουμε το άρωμα και χωρίζουμε το μίγμα ισόποσα στα πέντε μέρη. Προσθέτουμε τα χρώματα στο κάθε μέρος και ανακατεύουμε ελαφρά. Με το καλούπι μας ελαφρά κυρτό (το στερεώνουμε μια ένα αντικείμενο ή μια πετσέτα διπλωμένη) ρίχνουμε διαδοχικά μικρή ποσότητα από το κάθε χρωματισμένο σαπούνι εωσότου τελειώσει. Επαναφέρουμε σε επίπεδη επιφάνεια το καλούπι και με ένα μακρύ ξυλάκι δημιουργούμε σχέδια (swirl) στο εσωτερικό του σαπουνιού αλλά και στην επιφάνεια. Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 48 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

China Blue Confetti Soap

Υλικά για 1 κιλό

175 γρ φοινικοπυρηνέλαιο

175 γρ λάδι καρύδας

250 γρ λάδι κανόλα

100 γρ βούτυρο καριτέ

 

102 γρ καυστική σόδα

255 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ Συνδυασμός αρωμάτων Baby Powder & Ocean σε ίσα μέρη

2 κ.γ. Οξείδιο Τιτανίου (Λευκό Pigment)

1/4 κ.γ. Μπλε Pigment

80-100 γρ τριμμένο μπλε σαπούνι (από παλαιότερη κατασκευή)

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε το συνδυασμό αρωμάτων.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας, το βούτυρο καριτέ και το φοινικοπυρηνέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το υγρό μας λάδι. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace προσθέτουμε το άρωμα και ανακατεύουμε ελαφρά. Ξεχωρίζουμε 200 γρ από τη σαπουνόμαζα. Στο αρχικό μας μίγμα προσθέτουμε το λευκό χρώμα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τρίμματα σαπουνιού ανακατεύοντας καλά. Στα 200 γρ που αφήσαμε στην άκρη προσθέτουμε το μπλε χρώμα και ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε στο καλούπι μας το λευκό σαπούνι και από πάνω δημιουργούμε με προσοχή ένα στρώμα με το μπλε σαπούνι.

Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 48 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Lapis Lazuli Soap

Υλικά για 1 κιλό σαπουνιού

112,50 γρ λάδι καρύδας

150 γρ φοινικέλαιο

187,50 λάδι κανόλα

150 γρ ελαιόλαδο

75 γρ αμυγδαλέλαιο

75 γρ ριζέλαιο

 

105 γρ καυστική σόδα

241,50 γρ απιονισμένο νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ Άρωμα Cassis & Fig

0,30 γρ χρώμα Ultramarine blue διαλυμένο σε 1 κ.γ. λάδι κανόλα

0,30 γρ χρώμα Μπλε Pigment

0,30 γρ χρώμα Λευκό Pigment

Λίγη Gold Sparks Mica για την δημιουργία εσωτερικής γραμμής (mica pencil line).

Υλικά για το frosting & τη διακόσμιση

500γρ. Πάστα Σαπουνιού Foaming Bath Butter

3 Tad Χρωστική Mica Electric Blue

3 Smidgen Χρωστική Mica Purple Passion

15ml άρωμα Cassis & Fig 3in1

Για τον αερογράφο

3 pinch Χρωστική Mica Electric Blue

3 pinch Χρωστική Mica Gold Sparks

Για τις μπιλίτσες

350γρ. Βάση Σαπουνιού Γλυκερίνης Διάφανη SLS FREE/VS

6 pinch Χρωστική Mica Tropical Temptation

3 pinch Χρωστική Mica Electric Blue

10ml άρωμα Cassis & Fig 3in1

 

Διαδικασία

Αρχικά προετοιμάζουμε τις χρωστικές μας.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace, χωρίζουμε το μίγμα μας σε 3 ίσα μέρη. Στο κάθε μέρος προσθέτουμε το χρώμα του. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το άρωμα που έχουμε επιλέξει επιταχύνει το trace επομένως το προσθέτουμε σε κάθε χρώμα λίγο πριν το χυτεύσουμε και ανακατεύουμε με το χέρι και όχι με το μίξερ. Ρίχνουμε στο καλούπι μας το σαπούνι με το ultramarine μπλε και από πάνω δημιουργούμε με προσοχή ένα λεπτό στρώμα με την χρυσή mica (τεχνική mica pencil line). Για να τοποθετήσουμε με ευκολία την mica μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σουρωτήρι και να την κοσκινίσουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λευκό σαπούνι μέσα στο δοχείο που περιέχει το σαπούνι με το μπλε pigment και το φέρνουμε μια φορά βόλτα με την σπατουλά μας (in the pot swirl). Το μίγμα αυτό το χυτεύουμε με προσοχή στο καλούπι πάνω από το προηγούμενο στρώμα.

Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 24 ώρες. Όταν το σαπούνι ετοιμαστεί, το ξακουλουπώνουμε και ετοιμαζόμαστε να του προσθέσουμε το frosting.

Χτυπάμε στο μίξερ την πάστα σαπουνιού μαζί με το χρώμα και το άρωμα εωσότου αφρατέψει. Στη συνέχεια με τη βοήθεια κορνέ ζαχαροπλαστικής δημιουργούμε μύτες κατά μήκος και ύψος του σαπουνιού μας. Έπειτα τοποθετούμε τα μπαλάκια από σαπούνι γλυκερίνης που έχουμε ήδη προετοιμάσει με την γνωστή διαδικασία και τέλος, για το φινίρισμα, ψεκάζουμε το σαπούνι με χρώμα χρησιμοποιώντας τον αερογράφο.

Αφήνουμε το σαπούνι για άλλο ένα 24ωρο και μετά το κόβουμε με προσοχή. Το αφήνουμε να ωριμάσει για 4 εβδομάδες.

Σχεδιασμός -εκτέλεση συνταγών: Λίλυ Φράγκου

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *