| |

Κατασκευή κολώνιας: Οι βασικές συνταγές για EDT

Δείτε παρακάτω τις τρεις βασικές μας συνταγές για την κατασκευή της δικιάς σας κολώνιας.

Συμβουλευτείτε την περιγραφή του κάθε αρώματος πριν ξεκινήσετε, ώστε να υπολογίσετε με ασφάλεια τα ποσοστά χρήσης των αρωμάτων που θα επιλέξετε.

EAU DE TOILETE #1

Υλικά για 100 γρ

12 γρ ΑΡΩΜΑ
2 γρ GLUCAM P20
1 γρ LINCOL (PEG 40)
86 γρ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ/ΛΟΣΙΟΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Σε κατάλληλο δοχείο αναμιγνύετε το άρωμα με το Glucam και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το Peg 40. Μόλις τα τρία αυτά υλικά ομογενοποιηθούν πλήρως, προσθέτετε αργά το οινόπνευμα με συνεχόμενη δυνατή ανάδευση. Εάν το τελικό σας προϊόν δεν είναι διαυγές, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του PEG 40.

Υποσημείωση: Στην φόρμουλα αυτή το Glucam P20 λειτουργεί ως σταθεροποιητής αρώματος (χαρίζοντας διάρκεια του αρώματος πάνω στο δέρμα), ενώ το Peg 40 λειτουργεί διαλυτοποιητής για να λάβουμε ένα διαυγές μίγμα. Εάν το τελικό σας μίγμα δεν είναι αρκετά διαυγές μπορείτε να αυξήσετε κατά 1 % το Peg 40 μειώνοντας ανάλογα από την ποσότητα του οινοπνεύματος.

Το Peg 40 είναι σε μορφή μαλακής πάστας. Μπορείτε να το θερμάνετε ελαφρά πριν την χρήση για να γίνει πιο ευδιάλυτο.

EAU DE TOILETE # 2

Υλικά για 100 γρ

12 γρ ΑΡΩΜΑ
73 γρ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ/ΛΟΣΙΟΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
15 γρ ΝΕΡΟ ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ

Σε κατάλληλο δοχείο αναμιγνύετε το άρωμα με το οινόπνευμα με δυνατή ανάδευση. Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό αναδεύοντας διαρκώς.

EAU DE TOILETE # 3

Υλικά για 100 γρ

15 γρ ΑΡΩΜΑ
70,4 γρ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ/ΛΟΣΙΟΝ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
14,8 γρ ΝΕΡΟ ΑΠΙΟΝΙΣΜΕΝΟ

Σε κατάλληλο δοχείο αναμιγνύετε το άρωμα με το οινόπνευμα με δυνατή ανάδευση. Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό αναδεύοντας διαρκώς.

Σημείωση: Οι συνταγές αυτές είναι δομημένες έτσι ώστε να μπορούν οι ερασιτέχνες να φτιάξουν εύκολα το δικό τους άρωμα εύκολα και μικρό σχετικά κόστος. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο δυνατό όσο μια εμπορική κολώνια. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι για το βέλτιστο αποτέλεσμα, καλό είναι το άρωμα να “μείνει” 2 με 3 εβδομάδες, ιδανικά στην συντήρηση του ψυγείου μας, για να ωριμάσει να απελευθερωθούν κατά το δυνατόν όλες οι αρωματικές νότες.

   
Εμφιαλώστε το άρωμά σας σε ένα όμορφο μπουκάλι και εντυπωσιάστε! Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την συλλογή μας σε φιάλες αρωμάτων.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

37 Comments

  1. Γειά σας,
    θέλω να μάθω για να μυρίζει ένα άρωμα πουδρέ τι μπορούμε να προσθέσουμε.?Υπάρχει πούδρα σε υγρή μορφή? Εάν θα διδάξετε κάτι τέτοιο θα ήθελα να με ενημερώσετε.
    Ευχαριστώ πολύ
    Αγγέλα

      1. καλησπέρα σας και καλές γιορτές. Θα ήθελα να ρωτήσω το Glucam P20 το χρησιμοποιώ ως ενίσχυση αρωματος σε στέρεο αρωμα; οι βάσεις θα είναι μελισσοκερι και jojoba. στα 100γρ. πόσο ml χρησιμοποιώ Glucam P20 ; επίσης αν μπορείτε να μου απαντήσετε και πόσα ml αιθέριο έλαιο η αρωμα στα 100 γρ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

        1. Γεια σας, το Glucam P20 γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείτε σε υγρό άρωμα και όχι σε στερεό.

  2. Γειά σας. Το οινόπνευμα που αναφέρετε, στη συνταγή με το αφιονισμένος νερό, είναι καθαρό οινοπνευμα; Τροφίμων;

    1. Γεια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε καθαρό οινόπνευμα (π.χ. ποτοποιίας) είτε μετουσιωμένο οινόπνευμα 70 ή 90 βαθμών (θα το βρείτε και ως λοσιόν οινοπνεύματος αντίστοιχων βαθμών).

  3. Γειά σας, έχω 2 απορίες αν μπορείτε να μου λύσετε και σας είναι εύκολο, ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Τα eau de toilete #2 και αντίστοιχα #3 τα εμφιαλώνουμε απευθείας στο μπουκάλι ή τα αφήνουμε ένα χρονικό διάστημα να ωριμάσουν; επίσης εάν εγώ θέλω να φτιάξω μια μεγαλύτερη δοση από 100 ml απλα πρόσθετω τις συγκεκριμένες δοσολογίες ανα 100 ml μέχρι να φτάσω στα ml όπου εγώ θέλω;. Για παράδειγμα για τα 500 ml eau de toilete#2 θα χρειαστώ 60 ml άρωμα, 365 ml οινόπνευμα και 75 ml απιονισμενο νερό;

  4. Γειά σας, έχω κάποιες απορίες αν σας είναι εύκολο και μπορείτε να μου τις λύσετε, σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Μπορώ μπορώ να βάλω αλκοολούχα λοσιόν οινοπνευματος του φαρμακείου των 70° δίχως γλυκερίνη μέσα;; επίσης μπορώ να φτιάξω περισσότερα από 100 ml; και απλά να πρόσθετω ανα 100 ml τις συγκεκριμένες δοσολογίες; για παράδειγμα αν θέλω να φτιάξω 500 ml θα βάλω 250 ml άρωμα, 750 ml οινόπνευμα και 50ml νερό;

    1. Χαίρετε! Ναι μπορείτε να βάλετε την λοσιόν που αναφέρετε. Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την συνταγή σας όσο θέλετε φυσικά.

  5. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω απιονισμένο νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε εμπορίου ή είναι κάποιο συγκεκριμένο??

    1. Γεια σας, μπορείτε να βάλετε οποιοδήποτε άοσμο απιονισμένο νερό ή ακόμα και εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό.

  6. Γειά σας και χρόνια πολλά!μπορώ να προσθέσω το οινόπνευμα με την γλυκερίνη ή πρέπει να είναι οπωσδήποτε χωρίς?
    Ευχαριστώ ?

    1. Χρόνια πολλά!!! Γλυκερίνη δεν προσθέτουμε σε αυτές τις συνταγές. Μήπως εννοείτε κάτι άλλο;

  7. Καλησπέρα σας εκανα αρωμα με αιθέρια έλαια που εχω αναμειξει σε μικρη ποσοστητα αμυγδαλαιο οταν έφτασα στο επιθυμητό αποτέλεσμα του αρώματος οταν εβαλα αλκοολουχο λοσιον 95 βαθμων εχει διαχωρίσει το ελαιο απο την αλκοολουχο λοσιον κανω κατι λαθος;;

    1. Χαίρετε, εφόσον βάλατε αμυγδαλέλαιο είναι φυσιολογικό να συμβεί αυτό. Για να διαλυθούν τα πτητικά αιθέρια έλαια, θα τα χρησιμοποιήσετε απευθείας στο οινόπνευμα χωρίς άλλη προσθήκη ελαίου.

  8. Καλησπέρα και τις τρεις συνταγές τις αφήνω για λίγο καιρό για να τις χρειαημοποιησω

    1. Γεια σας, ναι ιδανικά προτείνεται να μείνει το άρωμα μερικές εβδομάδες πριν την χρήση προκειμένου να ολοκληρωθεί η ένωση των αρωματικών νοτών ωστόσο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και άμεσα.

  9. Καλησπέρα ,
    Γίνεται στην 1η συνταγή να μην χρησιμοποιήσω το Peg40 εφόσον δεν με ενδιαφέρει το μείγμα μου να προκύψει διαυγές?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Γεια σας, ναι φυσικά, μπορείτε να το παραλείψετε. Προσθέστε ισόποσα στο οινόπνευμα.

  10. καλησπέρα σας ,
    φτιάχνω τα αρώματα μου με βάση τις οδηγίες παρασκευής της πρώτης συνταγής. παρόλο που το άρωμα βγαίνει υπέροχο μυρίζει μόνο τη στιγμή που ψεκαζομαι , σε διάστημα μιας ώρας έχει εξατμιστεί τελείως και δεν μυρίζει καθόλου.
    να τονίσω ότι όλα τα υλικά είναι αγορασμενα από το κατάστημα σας οπότε δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στην επιλογή τους. σε κάποια καταστήματα παρασκευής χύμα αρωμάτων έχω δει πως με μια μικρή έξτρα χρέωση βάζουν ένα λαδακι για ενίσχυση του αρώματος και της διάρκειας του και είναι όντως θαυματουργό, έχετε κάτι παρόμοιο να μας προτείνετε? ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    1. Καλημέρα σας, εννοείτε προφανώς κάποιον ενισχυτή αρώματος αλλά δεν έχουμε προς ώρας κάτι αντίστοιχο.

  11. Καλησπέρα τα γράμμαρια είναι ίδιο με τΑ ml όταν λέμε 12γρ είναι 12 ml?

    1. Γεια σας, όχι δεν είναι το ίδιο γιατί κάθε υλικό κάθε υγρό εν προκειμένω έχει διαφορετικό ειδικό βάρος. Καλό είναι να ζυγίσετε με ζυγαριά και όχι να δοσομετρήσετε πχ με σταγονόμετρο.

  12. για να κάνουμε την Κολωνία μας να διαρκεί παραπάνω σε ώρα τι πρέπει να κάνουμε πέρα από τις βασικές συνταγές που μας έχετε δώσει

    1. Γεια σας, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά με τις κατασκευές αυτές. Μπορείτε όμως να επιλέξετε αρώματα που είναι από μόνα τους πολύ δυνατά.

  13. επίσης έχω δοκιμάσει και της 3 συνταγές σας με δικά σας υλικά αλλά καμία δεν κρατάει το αρώμα κατά την διάρκεια της μέρας

    1. Γεια σας
      Την ίδια απορία έχω και εγώ..
      Υπάρχει κάποιο tip πέραν από το να προσθέσουμε έντονα αρώματα που να κάνει την κολόνια έντονη και με διάρκεια η κάποιο υλικό στο κατάστημα σας;

      1. Όσο περισσότερο μείνει η κολώνια να ωριμάσει τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε. Δυστυχώς κάποιο ενισχυτικό αρώματος δεν διαθέτουμε προς το παρόν.

  14. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν για τις συνταγές 2-3 χρειάζεται συντηριτικο, κι αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για fabric mist.
    Ευχαριστώ

    1. Γεια σας, όχι συντηρητικό δεν χρειάζεται εδώ εφόσον υπάρχει το οινόπνευμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για fabric mist αν και νομίζω θα είναι πολύ έντονο το άρωμα.

  15. καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω εαν θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ένα άρωμα με νότες δικές μου που θα έλεγα εγω;
    ευχαριστώ.

  16. Καλησπέρα, θα ηθελα να ρωτησω αν το αρωμα που θα φτιαξω με αυτα τα συστατικα μπορει να τοποθετηθει σε diffuser ως αρωματικο χωρου.Ευχαριστω πολύ.

    1. Γεια σας, ναι θα μπορούσατε ενδεχομένως την απλή συνταγή με το οινόπνευμα, όμως περιέχει και το νερό και θα εξατμιστεί αρκετά γρήγορα. Οι συνταγές που περιέχουν τα Glucam-P20 και Lincol δεν ενδείκνυνται για diffuser, θα στομώσουν τα ξυλάκια.

  17. Γειά σας,
    θα μπορούσατε να μου πείτε τι ενισχυτικό αρώματος μπορώ να βάλω σε στερεό άρωμα ( solid perfume).
    και σε τι ποσότητα;
    ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *