Αφιέρωμα στις τρεις μαγικές ουσίες που μας κάνουν να δείχνουμε λαμπεροί ! Κολλαγόνο, Ελαστίνη, Φυτικό NMF

Αφιέρωμα στις τρεις μαγικές ουσίες που μας κάνουν να δείχνουμε λαμπεροί !

Κολλαγόνο : Είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στους διάφορους συνδετικούς ιστούς των ζώων. Έχει τη μορφή ινιδίων, βρίσκεται κυρίως σε ινώδεις ιστούς όπως οι τένοντες και το δέρμα. Η κύρια πηγή παραγωγής κολλαγόνου είναι οι ινοβλάστες. Υπάρχουν πάνω από 20 τύποι κολλαγόνου, οι πιο συνηθισμένοι όμως είναι :

Τύπος Ι: δέρμα, τένοντες, οστά (κύριο συστατικό του οργανικού μέρους του οστού)

Τύπος ΙΙ: χόνδροι (κύριο συστατικό των χόνδρων)

Τύπος ΙΙΙ: ιστοί όπως στο δέρμα και βρίσκεται συνήθως παράλληλα με τον τύπο Ι

Τύπος IV: βασικό συστατικό της βασικής κυτταρικής μεμβράνης

Τύπος V: μαλλιά και πλακούντας

Το κολλαγόνο βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλούς τομείς της ιατρικής και τα τελευταία χρόνια και της κοσμητολογίας όπου η ανάγκη για ασφαλή και αποτελεσματικά ενεργά συστατικά είναι συνεχής. Εκτός από την υψηλή ενυδάτωση που προσδίδει στην επιδερμίδα όταν χρησιμοποιείται σε γαλακτώματα ή τζελ, μπορεί να έχει και αντιγηραντική δράση και δράση ενάντια της ηλιακής ακτινοβολίας. Το θαλάσσιο κολλαγόνο το οποίο αντικαθιστά το βόειο εφαρμόζεται για την ανάπλαση του δέρματος μετά από τραυματισμούς διότι δεν αφήνει τον τραυματισμένο ιστό να αφυδατωθεί.

Ελαστίνη : Αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε διάφορους ανθρώπινους ιστούς που εξαρτώνται από την ελαστικότητα. Αυτοί οι ιστοί περιλαμβάνουν το δέρμα, τους πνεύμονες και τις αρτηρίες. Η ελαστίνη παρέχει στους ιστούς αυτούς με την ικανότητα να τεντώσουν και να επανέλθουν στο αρχικό τους μήκος και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των κυττάρων. Στο δέρμα, το υψηλότερο ποσοστό ελαστίνης βρίσκεται στο χόριο, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα.

Υπάρχει μόνο ένα γονίδιο για την παραγωγή της ελαστίνης στον άνθρωπο, η έκφραση του οποίου εμφανίζεται κυρίως πριν από τη γέννηση και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής όταν τα κύτταρα των ελαστικών ιστών παράγουν την απαιτούμενη ελαστίνη για το σώμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Από νεαρή ηλικία, η έκφραση του γονιδίου ελαττώνεται με αποτέλεσμα να παράγεται όλο και λιγότερη ελαστίνη. Το γήρας, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ή διάφοροι τραυματισμοί και καψίματα έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ελαστίνης στο δέρμα. Η μείωση αυτή δεν είναι αντιστρέψιμη και το δέρμα χάνει σιγά – σιγά την ελαστικότητά του.

Στην κοσμητολογία η ελαστίνη που χρησιμοποιείται απομονώνεται με ενζυματική υδρόλυση από ιστούς ψαριών. Οι μακριές πρωτεϊνικές αλυσίδες «κόβονται» σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μπορούν να διαπεράσουν την επιδερμίδα.

Φυσικός ενυδατικός παράγοντας (NaturalMoisturizingFactor) : Είναι ο φυσικός μηχανισμός του δέρματός μας που μας προστατεύει από την αφυδάτωση. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις φυσικές ιδιότητες του εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας, την κεράτινη στιβάδα. Η καλή ενυδάτωση αυτού του στρώματος είναι απαραίτητη για την απαλότητα του δέρματος. Αποτελείται από ένα σύμπλοκο υδατοδιαλυτών ουσιών χαμηλού μοριακού βάρους, που παράγονται εντός των κερατινοκυττάρων μέσω της αποικοδόμησης της φιλαγκρίνης. Συγκεκριμένα, το NMFαποτελείται από αμινοξέα, ουρία, πυρογλουταμικό οξύ (PCA), άλατα νατρίου και άλλα υδρόξυ οξέα.

Η κύρια καλλυντική χρήση του NMF σχετίζεται με τα προϊόντα ενυδάτωσης για κάθε είδος του δέρματος, ειδικότερα για το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα.

Σειρά περιποίησης για ξηρά και αφυδατωμένα μαλλιά

Σαμπουάν για ξηρά μαλλιά

40 γρ Βάση για σαμπουάν και αφρόλουτρο

50 γρ απιονισμένο νερό

2 γρ κολλαγόνο

2 γρ φυτική σιλικόνη

1 γρ συντηρητικό microcare db

1 γρ polyquat

1 γρ άρωμα για σαπούνι της επιλογής σας

3 γρ crothix

10-15 σταγόνες διάλυμα κιτρικού οξέος για τη ρύθμιση του pH5.5

Διαδικασία

Σε κατάλληλο σκεύος ζυγίζουμε πρώτα τη βάση για σαμπουάν και αφρόλουτρο. Έπειτα προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε με κουτάλι ή αναδευτήρι χειρός μέχρι να διαλυθεί. Προσέχουμε ώστε το μείγμα να μην αφρίσει.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά, χωρίς να κάνουμε όμως πολύ αφρό.

Ρυθμίζουμε το pH στο 5.5 με διάλυμα κιτρικού οξέος και αποθηκεύουμε σε μπουκάλι της επιλογής μας.

Συνταγή για conditioner

Φάση Α

78 γρ απιονισμένο νερό

3 γρ BTMS

1 γρ Cetyl alcohol

10 γρ λάδι αβυσσηνίας

Φάση Β

4 γρ φυτική σιλικόνη

1 γρ συντηρητικό 12

2 γρ ελαστίνη

1 γρ άρωμα για καλλυντικό της επιλογής σας

Διαδικασία

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά της φάσης Α σε ένα δοχείο και θερμαίνουμε σε bain marie στους 70οC. Ανακατεύουμε με το μίξερ για 15 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 35οC προσθέτουμε τα υλικά της φάσης Β. Ανακατεύουμε και συσκευάζουμε.

 

Συνταγή για μάσκα μαλλιών

Φάση Α

68 γρ απιονισμένο νερό

5 γρ BTMS

2 γρ Cetyl alcohol

8 γρ λάδι kukui nut ή λάδι φυστικιού

10 γρ λάδι καρύδας

Φάση Β

1 γρ συντηρητικό 12

2 γρ ελαστίνη

2 γρ κολλαγόνο

1 γρ φυτικό NMF *στη θέση του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πανθενόλη*

1 γρ άρωμα για καλλυντικό της επιλογής σας

Διαδικασία

Ζυγίζουμε όλα τα υλικά της φάσης Α σε ένα δοχείο και θερμαίνουμε σε bain marie στους 70οC. Ανακατεύουμε με το μίξερ για 15 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 35οC προσθέτουμε τα υλικά της φάσης Β. Ανακατεύουμε και συσκευάζουμε.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *