Ανθόνερα και σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Ανθόνερα και σαπούνι ψυχρής μεθόδου

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τα ανθόνερα.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι υδροδιάλυμα (hydrosol) και στη βιβλιογραφία είναι καταγεγραμμένοι τέσσερις τύποι υδροδιαλυμάτων. Βρίσκουν εφαρμογή στη βιομηχανία φαρμάκων και μετάλλων, στη γεωργία και τέλος στην αρωματοποιία. Η τελευταία κατηγορία είναι αυτή που μας ενδιαφέρει καθώς τα ανθόνερα ή Hydrosols ή αρωματικά νερά, είναι τα παραπροϊόντα ή υποπροϊόντα της απόσταξης μέσω ατμού ορισμένων φυτών. Είναι αρκετά σύνθετα μίγματα που περιέχουν ίχνη αιθέριων ελαίων και άλλων υδατοδιαλυτών συστατικών του φυτού.

Συνήθως γίνεται η απόσταξη για να παραχθεί αιθέριο έλαιο, ωστόσο ορισμένα φυτά επεξεργάζονται μόνο για την παραγωγή ανθόνερου. Τα ανθόνερα διατηρούν μια οσμή από το αρχικό φυτό και το pH τους είναι 4,5 έως 5,5. Συγκαταλέγεται στα «φρέσκα» προϊόντα όπως και το γάλα, με μικρή διάρκεια ζωής γι’ αυτό και οι εταιρείες παραγωγής επιλέγουν να συντηρούν τα ανθόνερα με κάποιο σύστημα συντήρησης κατάλληλο για καλλυντικές κατασκευές.

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι το ανθόνερο είναι στην ουσία νερό και κατά αυτό τον τρόπο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα σαπούνια της ψυχρής μεθόδου. Το άρωμα δυστυχώς δεν διατηρείται διότι τα συστατικά των αιθερίων ελαίων είναι αυτά που αντιδρούν με την καυστική σόδα με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το άρωμά τους ή και να χάνετε οι ιδιότητες όμως που έχουν δεν αλλοιώνονται. Αν θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες μπορούμε αντί για νερό να χρησιμοποιήσουμε ανθόνερο χαμομήλι και ολοκληρώσουμε την περιποίηση με μια κρέμα για ευαίσθητες επιδερμίδες. Το σαπούνι έχει σαν αρχικό στόχο του να καθαρίσει το δέρμα μας και να το περιποιηθεί σε ένα πρώτο βαθμό ανάλογα με τα υλικά που έχουμε χρησιμοποιήσει σε αυτό.

Πηγές

http://roberttisserand.com/2011/06/essential-oils-in-soap-interview-with-kevin-dunn/

https://en.wikipedia.org/wiki/Herbal_distillate

http://www.researchgate.net/profile/Br_Rajeswara_Rao/publication/270276194_Hydrosols_and_water-soluble_essential_oils_of_aromatic_plants_Future_economic_products/links/54aa35980cf2eecc56e6cba3.pdf

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *