Αντιμετωπίζοντας την ψωρίαση και την ατοπική δερματίτιδα με φυσικό τρόπο

 

Δύο από τα συνηθέστερα δερματικά προβλήματα από τα οποία πάσχουν πολλοί Έλληνες -και όχι μόνο- είναι η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

Ο περισσότερος κόσμος, απογοητευμένος από την αποτυχία των συμβατικών θεραπειών στην αντιμετώπιση των νόσων αυτών, στρέφεται στο φαρμακείο της φύσης και στις εναλλακτικές, ολιστικές θεραπείες για ανακούφιση.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι οι παθήσεις αυτές, ποια τα συμπτώματά τους και πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τις φυσικές πρώτες ύλες για να παρασκευάσει σκευάσματα που θα προσφέρουν αν όχι ίαση πάντα, τουλάχιστον ανακούφιση.

“Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα. Συνήθως ξεκινάει στην παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικο ζωή. Ανάλογα με την ηλικία που θα εκδηλωθεί, η ατοπική δερματίτιδα διακρίνεται σε:Βρεφικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα βρεφών-Ατοπική δερματίτιδα παιδικής ηλικίας-Ατοπική δερματίτιδα ενήλικα”.

Πηγή: www.allergy.org.gr

Τα αίτια της εμφάνισης της νόσου αυτής είναι ποικίλα με πρωταρχικά την κληρονομικότητα και τους περιβαλλοντικούς ή ανοσολογικούς παράγοντες και η πιο συνηθισμένη πρόταση θεραπείας της είναι η χρήση αντιισταμινικών και κορτιζονούχων φαρμάκων.

Ένα όμως σημαντικότατο μέσο ίασης της νόσου, είναι η ενυδάτωση της επιδερμίδας και διατήρηση της επιδερμίδας καθαρής. Φυσικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν τα ηπιότερα καθαριστικά προϊόντα και καλλυντικές κρέμες χωρίς βαριά συντηρητικά και δυνατές χημικές ουσίες.

Εδώ έρχονται οι φυσικές πρώτες ύλες να δώσουν χέρι βοήθειας, με πρώτα και καλύτερα τα αιθέρια έλαια. Έχει παρατηρηθεί λοιπόν σημαντική βελτίωση και κυρίως υποχώρηση των συμπτωμάτων του εκζέματος με συστηματική χρήση των παρακάτω αιθερίων ελαίων:

Χαμομήλι ρωμαϊκό και γερμανικό- Ελίχρυσος-Τριαντάφυλλο-Τεϊόδενδρο-Δενδρολίβανο-Πατσουλί- Λεβάντα

Το λάδι καρύδας, το βούτυρο καριτέ, το λάδι και το βούτυρο αβοκάντο, το λάδι καλέντουλας, το βαλσαμέλαιο, το λάδι νυχτολούλουδο και το βούτυρο κακάο, χάρη στις πολύ ενυδατικές και αναπλαστικές τους ιδιότητες θεωρούνται εξαιρετικοί φορείς για τα παραπάνω αιθέρια έλαια.

Δοκιμάστε λοιπόν να φτιάξετε κρέμα σώματος/προσώπου, σαπούνι χεριών/σώματος, λάδι ενυδατικό για το σώμα κλπ χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά και θα δείτε πραγματική βελτίωση σ’ αυτήν την όχι επικίνδυνη, αλλά εξαιρετικά δυσάρεστη νόσο που ταλαιπωρεί το 10% των Ελλήνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα αιθέρια έλαια που προτείνει η βιβλιογραφία, αφορούν το έκζεμα των ενηλίκων. Για τα παιδιά και ειδικά για τα βρέφη, θα πρέπει να περιοριστούμε στο ρωμαϊκό Χαμομήλι, το Τριαντάφυλλο και την Λεβάντα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 20-35 ετών. Όμως, υπάρχουν δύο τύποι ψωρίασης: o Τύπος Ι: αφορά νεαρούς ενήλικες οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιο συγγενή που επίσης να πάσχει από ψωρίαση (θετικό οικογενειακό ιστορικό). Ο τύπος αυτός συνήθως έχει πιο σοβαρή κλινική εκδήλωση της ψωρίασης και o Τύπος ΙΙ: αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, 50-60 ετών, χωρίς θετικό οικογενειακό ιστορικό με ηπιότερη και λιγότερο εκτεταμένη ψωρίαση.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται ως ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενο νόσημα. Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα- μέχρι και 7 φορές γρηγορότερα. Έτσι, η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος (διαδικασία της κερατινοποίησης) αντί να διαρκεί 28 ημέρες, διαρκεί 4 ημέρες, με αποτέλεσμα πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση). Η ψωρίαση είναι πολυπαραγοντική νόσος και οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες και δεν είναι μεταδοτική”

Πηγή: www.psoriasi.gr

Για την ίαση της ψωρίασης υπάρχουν διάφορες συμβατικές θεραπείες. Ποια όμως φυσικά υλικά μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει με ευεργετικό αποτέλεσμα;

Αιθέρια έλαια: Γεράνι, Ελίχρυσος, Τεϊόδενδρο, Λεβάντα, Σανδαλόξυλο, Πατσουλί, Τριαντάφυλλο

Φυτικά έλαια: Καλέντουλα, Νυχτολούλουδο, Μποράγκο, Βερυκοκέλαιο, Λάδι και βούτυρο Αβοκάντο, Βούτυρο Καριτέ, Ροδέλαιο

Αλλά και η Αλόε Βέρα και οι βιταμίνες Ε και Α έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Η καλή και ισορροπημένη διατροφή, η πρόληψη αρκετού νερού, η χρήση ήπιων καθαριστικών προϊόντων, η μείωση του στρες, η διακοπή του καπνίσματος σε συνδυασμό με την χρήση σκευασμάτων με τα παραπάνω φυτικά συστατικά, θα βοηθήσουν την πάθηση να υποχωρήσει, ώστε να μην είναι τουλάχιστον εμπόδιο στην καθημερινή ζωή του πάσχοντα.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *