candle business

Επιχείρηση κηροπλαστικής

Σας αρέσει λοιπόν να κατασκευάζετε κεριά! Πολλοί θα έχετε σκεφτεί να ξεκινήσετε επιχείρηση κηροπλαστικής. Θεωρώ ότι θα σας χρησιμεύσουν κάποιες πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει από εμπειρίες συνεργατών.

Μια επιχείρηση λοιπόν δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά στην χώρα μας, σε όλους είναι γνωστά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας το αυξημένο κόστος λειτουργίας εταιρίας οποιασδήποτε μορφής.

Θα έχετε να αντιμετωπίσετε: Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, νομαρχία, τράπεζες, πυροσβεστική, πολεοδομία, πρωτοδικείο, επιμελητήριο, ΔΕΗ, Ύδρευση, ΟΤΕ, δικηγόρο, λογιστή. Οπλιστείτε με υπομονή.

Χρειάζεστε μια εταιρία: ΟΕ, ΕΕ, προσωπική. Ένας δικηγόρος θα σας ετοιμάσει ένα καταστατικό, θα ορίσετε την έδρα, θα το καταχωρίσετε στην εφορία, το επιμελητήριο, το πρωτοδικείο. Θα γραφτείτε στον ΟΑΑΕ και θα πληρώνετε 270 ευρώ τον μήνα ότι και να γίνει.

Επιλογή χώρου: Ο χώρος που θα επιλέξετε ιδιόκτητος η νοικιασμένος πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις του κηροπλαστείου δηλαδή να επιτρέπεται αυτή η χρήση (θα σας το πει η πολεοδομία σύμφωνα με τις χρήσεις γης της περιοχής), το κτίριο να είναι νόμιμο και όχι αυθαίρετο και να έχει τα πυροσβεστικά μέσα και εγκαταστάσεις που απαιτούνται (χρειάζεστε μηχανικό να υποβάλει μελέτη πυρασφάλειας στην πυροσβεστική για έγκριση). Στην νομαρχία τμήμα ανάπτυξης υποβάλετε αίτηση νέας εγκατάστασης (πάλι θα χρειαστεί μηχανικός) που θα περιλαμβάνει περιγραφή της επένδυσης, των εγκαταστάσεων, της ιπποδύναμης. Αν υπάρχουν γείτονες εξασφαλίστε ότι δεν θα έχουν αντίρρηση, δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε συνεχείς καταγγελίες (το έχω δει να συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις).

Ο χρόνος που απαιτείται για όλα αυτά είναι 4-5 μήνες και το κόστος 3-4000ευρώ.

Αν προσλάβετε υπαλλήλους υπολογίστε ότι ο καθένας θα σας στοιχίσει 20,000ευρώ το χρόνο (μισθός Χ14+50%επιπλέον για το ΙΚΑ)

Πριν γίνουν όλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε τι θέλετε να παράγετε, τον εξοπλισμό που χρειάζεστε, κόστος, υποστήριξη, τεχνογνωσία.

Το όλο εγχείρημα έχει νόημα αν προσβλέπετε σε σημαντική πελατεία, η επιχείρηση έχει σημαντικό πάγιο κόστος και χρειάζεται τζίρους και μικτά κέρδη.

Πολλές ντόπιες επιχειρήσεις κηροπλαστικής (η πλειοψηφία) δεν τα κατάφεραν να εδραιωθούν και πτώχευσαν η άλλαξαν ιδιοκτήτη αφήνοντας πολλές απλήρωτες υποχρεώσεις. Πολλές οι αιτίες, υποτίμηση του κόστους λειτουργίας, χαμηλά μικτά κέρδη, ανταγωνισμός από χώρες φτηνού κόστους. Αποτελεί γεγονός ότι τα περισσότερα κεριά που καταναλώνονται είναι βιομηχανοποιημένα, εισάγονται από την Κίνα σε τιμές κάτω του κόστους ακόμα και των υλικών. Για τον ντόπιο κατασκευαστή απομένουν τα κεριά που καταναλώνονται μόνο στην Ελλάδα όπως εκκλησιαστικά και λαμπάδες του Πάσχα, λαμπάδες γάμου-βάφτισης και διακοσμητικά με θαλασσινά μοτίβα, κουφωτά, διαφημιστικά.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για επιχείρηση σε τουριστική περιοχή είναι κεριά σε ποτήρια για εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, με ανακύκλωση της παραφίνης και των γυαλικών.

Πριν μπείτε στον πειρασμό της νέας επιχείρησης εξετάστε το ενδεχόμενο συνεργασίας με υπάρχουσα επιχείρηση, πολλοί κηροπλάστες θα παρακαλούσαν για δουλειά.

Χωρίς να θέλω να σας απογοητεύσω πρέπει να αναφέρω ότι δυστυχώς η χονδρική πώληση απαιτεί πιστώσεις στον πελάτη και ρίσκο μη πληρωμής. Μεγάλη προσοχή εδώ!!

Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε ότι θα τα καταφέρετε είμαστε διατεθειμένοι να σας βοηθήσουμε με υλικά, συμβουλές, εξοπλισμό, προτάσεις.

Καλή τύχη!!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

17 Comments

  1. Θέλω να φτιάχνω μικρές ποσότητες και όχι για χονδρική πώληση και κατόπιν παραγγελίας. Μπορώ να τα φτιάχνω στο σπίτι μου και χωρίς άδειες?

    1. Γεια σας,ίσως να μην χρειάζεται άδεια κηροπλαστείου εφόσον πρόκειται για μικρές ποσότητες, αλλά σίγουρα δεν θα είστε καλυμμένος φορολογικά. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον λογιστή σας.

    2. Καλησπέρα. Σκέφτομαι να κάνω κι εγώ κάτι τέτοιο. Αγοράζεις τα κατάλληλα μηχανήματα και υλικά και μιλάς με λογιστή;

  2. Σκέφτομαι να επικοινωνήσω με κάποιο κηροπλαστειο για ενδεχόμενη συνεργασία. Δηλαδή να μου φτιάχνουν τα κεριά όπως ακριβώς τα θέλω, να αγοραζψ αε τιμες χονδρικης και να δημιουργήσω ένα site που θα πουλάω το δικό μου προϊόν σρην τιμη που θελω φυσικα με εναρξη, αποδειξεις κτλ. Γνωρίζετε αν γίνεται κάτι τετοιο;

    1. Καλημέρα σας, δυστυχώς αυτά άπτονται των λογιστών, δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Υποθέτουμε όμως πως θα γίνεται, με τη λογική του φασόν, γιατί όχι.

    2. Καλησπέρα, είχες κάποια απάντηση μέχρι τώρα; θα με ενδιέφερε κι εμένα κάτι τέτοιο.
      ευχαριστώ πολύ

  3. Έχω μαγαζί όπου έχει άδεια για πώληση κεριών ,
    Όποτε νομικά είμαι καλυμμένη
    ! Τα φτιάχνω σπίτι μου μικρή ποσότητα και πληρώ τις προϋποθέσεις με τα απαραίτητα αυτοκόλλητα και πληροφορίες υπάρχει κάποιο πρόβλημα άδειας στο που παρασκευάζονται;;;

    1. Για αυτή την πληροφορία θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γενικό Χημείο του Κράτους

  4. καλησπέρα σας ! φτιαχνω τα δικά μου κερια στο σπίτι μου και ξεκιναω ένα eshop σε 2 με 3 μήνες. ήθελα να σας ρωτήσω αν χρειάζεται να έχω άδεια κηροπλαστικης για να ξεκινήσω η κάτι άλλο. ευχαριστώ!

    1. Γεια σας, δεν γνωρίζουμε να απαιτείται ειδική άδεια ωστόσο το εργαστήριό σας θα πρέπει να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Για πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας.

    2. Καλησπέρα. θα μπορούσες να μου πεις πώς το κατάφερες στο σπίτι;
      με ποιους πρέπει να μιλήσεις και για την διαδικασία λίγα λόγια;
      σε ευχαριστώ

  5. Καλησπέρα, θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω κάτι μικρό στο διαμέρισμα μου.
    Δηλαδή μικρές ποσότητες με χαμηλά κέρδη. Σαν μια δεύτερη δουλειά.
    Μόνο με το λογιστή πρέπει να μιλήσω;

    1. Γεια σας, από όσο γνωρίζουμε δεν μπορεί να στηθεί επιχείρηση κηροπλαστικής σε διαμέρισμα. Ρωτήστε τον λογιστή σας και ρωτήστε και στην Περιφέρεια.

  6. Καλησπέρα. θα μπορούσες να μου πεις πώς το κατάφερες στο σπίτι;
    με ποιους πρέπει να μιλήσεις και για την διαδικασία λίγα λόγια;
    σε ευχαριστώ

  7. Καλημερα θα ηθελα να ρωτήσω και εγω, σκοπευω να ανοιξω ενα μικρό μαγαζι για πωληση κεριων. Με μικρο εργαστήρι ουτε μηχανηματα δεν θα εχω μονο κατσαρολα για το λιωσιμο του κεριου.γνωρίζετε μηπως και εκει πρεπει να εχω καποια αδεια;

    1. Καλημέρα σας και καλό μήνα, νομίζουμε πως από τη στιγμή που θα κατασκευάζετε κεριά θα πρέπει να έχετε άδεια.

      1. Καλημερα καλο και καλο μηνα ευχαριστω πολυ. Γνωριζουμε τι αδεια και αν πρεπει να παω δημο η περιφερεια ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *