|

Τι είναι αυτοί οι αντιαισθητικοί δακτύλιοι στο κερί μου;

Μια από τις συνηθέστερες απορίες των νέων κηροπλαστών είναι αυτή: Γιατί δημιουργούνται αυτές οι αντιαισθητικές γραμμές στο κερί μου; Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες καθώς και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι;

Οι γραμμές ή δακτύλιοι είναι λεπτές οριζόντιες γραμμές που δημιουργούνται στην περιφέρεια του κεριού σε ποτήρι η σε χυτό κερί.

Γιατί συμβαίνουν? 

Κυρίως συμβαίνει σε παραφίνη ή μείγματα φυτικού κεριού και παραφίνης, όταν τα συστατικά έχουν διαφορετική θερμοκρασία τήξης σε αντίθεση με τα 100% φυτικά κεριά. Όταν αδειάζουμε το ζεστό κερί σε γυάλινα δοχεία που είναι κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και η θερμοκρασία του κεριού δεν είναι αρκετά υψηλή, το υλικό στερεοποιείται πολύ γρήγορα όταν έρχεται σε επαφή με το γυαλί. Σε ακραίες περιπτώσεις στερεοποιείται σταδιακά αμέσως μόλις χύνεται στο ποτήρι και έτσι δημιουργεί γραμμές (στρώσεις).

Πως θα αποφύγω τις γραμμές?

Η εύκολη λύση είναι να διαλέξουμε βάζα αδιαφανή ώστε να μην φαίνεται το πρόβλημα.
Ενώ οι γραμμές δεν είναι αισθητικά ωραίες, ωστόσο δεν επηρεάζουν την συμπεριφορά του κεριού και εμφανίζονται μόνο στην επαφή του κεριού με το γυαλί.  Επιλέγοντας αδιαφανή ή βαμμένα βάζα μπορούμε να κρύψουμε το ελάττωμα.

Έλεγχος θερμοκρασίας
Οι γραμμές εμφανίζονται όταν το κερί στερεοποιείται σε επαφή με το γυαλί οπότε υπάρχουν 2 τρόποι αντιμετώπισης:

Προθερμαίνουμε τα βάζα μας
Ζεσταίνοντας τα βάζα μας, αποφεύγουμε το κερί να στερεοποιηθεί αμέσως με την επαφή με το γυαλί. Όσο πιο κρύο θέλουμε να είναι το κερί για το γέμισμα τόσο πιο ζεστό πρέπει να είναι το βάζο μας, ο χρυσός κανόνας είναι το κερί να είναι 10 βαθμούς πιο ζεστό από την θερμοκρασία τήξης. Θερμαίνοντας τα βάζα εξασφαλίζουμε ότι δεν θα αφαιρέσουν θερμότητα από το κερί. Η προθέρμανση σε συγκεκριμένη θερμοκρασία είναι η καλύτερη επιλογή επειδή μπορούμε να την επαναλάβουμε.

Αύξηση της θερμοκρασίας χύτευσης
Εναλλακτικά μπορείτε να ζεστάνετε το αρωματισμένο κερί ανά 5 βαθμούς μέχρι να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία όπου δεν δημιουργούνται γραμμές. Είναι καλή μέθοδος αν ο χώρος δουλειάς έχει σταθερή θερμοκρασία, έτσι θα έχουμε επαναληψιμότητα. Πάντως και με αυτή την μέθοδο πρέπει να προσπαθήσετε να γεμίσετε το βάζο σας στην χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

 

Καλή επιτυχία!!

Πηγή: Candleshack.co.uk

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *