| | |

Πρακτικός οδηγός για την κατασκευή ετικέτας κεριού CLP

Με μεγάλη χαρά  διαπιστώσαμε πως πολλοί ερασιτέχνες κηροπλάστες πελάτες μας είχαν μεγάλη επιτυχία με τις κέρινες δημιουργίες τους και προχωρήσανε σύντομα στο επόμενο επίσημο επαγγελματικό τους βήμα.

Με αφορμή λοιπόν τις ερωτήσεις των περισσοτέρων εξ αυτών, παρουσιάζουμε έναν σύντομο πρακτικό οδηγό που αφορά την σχεδίαση της απαραίτητης ετικέτας CLP.

Όταν ξεκινά κανείς να παρασκευάσει και να πουλήσει νόμιμα τα κεριά (αλλά και τα αρωματικά χώρου) του χρειάζεται να γνωρίζει μια πολύ βασική πληροφορία. Και αυτή αφορά την σήμανση που πρέπει να φέρουν πάνω τους τα κεριά (είτε χυτά είτε κεριά σε δοχείο). Η σήμανση μπορεί να είναι αυτοκόλλητη ετικέτα πάνω στο δοχείο ή κάποιο άλλο συνοδευτικό καρτελάκι που θα περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι είναι το CLP;

Classification, Labelling, Packaging

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1272/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008 , για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των ουσιών και των μειγμάτων, την τροποποίηση και την κατάργηση των οδηγιών 67/548/EΟΚ και 1999/45/EΚ και την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1907/2006 (CLP Regulation)

Ο κανονισμός αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τυποποιεί τις επισημάνσεις που πρέπει να βρίσκονται στα προϊόντα που διακινούνται στην Ευρώπη.

Τα κεριά (χυτά ή δοχείο) αλλά και τα wax melts (κέρινες παστίλιες σε οποιαδήποτε μορφή) όπως και τα αρωματικά σπρέι χώρου, τα αρωματικά στικς  (room sprays, reed diffusers) υπόκεινται σε αυτήν την οδηγία.

Τι πρέπει να περιέχει μια ετικέτα CLP;

Απαραίτητο είναι το εξής περιχεόμενο: Όνομα προϊόντος & αρώματος και περιγραφή (π.χ. Αρωματικό κερί από σόγια με άρωμα Fresh Linen).

Εάν το άρωμα περιέχει αλλεργιογόνες ουσίες, θα πρέπει απαραιτήτως να αναγράφονται. Την πληροφορία αυτή την αντλούμε συνήθως από τα δελτία MSDS & Allergens Report που ο προμηθευτής του αρώματος μας παρέχει.

Επιπρόσθετα, η ετικέτα πρέπει να περιέχει κάποια λέξη προειδοποίησης που να υποδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι δυνητικά κάποιο συστατικό του τελικού μίγματος, για παράδειγμα επικίνδυνο για τοξικά υλικά ή προσοχή για λιγότερο επικίνδυνα υλικά. Επίσης απαραίτητα είναι τα προειδοποιητικά εικονίδια και δηλώσεις κινδύνου. Συνήθως αυτές τις τελευταίες πληροφορίες τις καλύπτουν οι ετικέτες ασφαλείας που πωλούνται μαζικά (θα τις βρείτε και σε εμάς), ωστόσο σε μια επαγγελματική ετικέτα κεριού θα τις βρούμε εκτυπωμένες μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέραμε.

Τέλος, η ετικέτα πρέπει να αναγράφει ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρίας παραγωγής μαζί με τηλέφωνο επικοινωνίας.

Μερικές συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν

Είναι υποχρεωτική από το νόμο η ύπαρξη ετικέτας CLP στα προϊόντα μου;

Ναι. Από την στιγμή που υπάρχει ο παραπάνω Κανονισμός και θέλετε να πουλάτε τα κεριά και τα αρωματικά σας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει η ετικέτα.

Ποιες είναι οι λέξεις που πρέπει να αναγράφονται στις ετικέτες CLP;

Ο Κανονισμός αναφέρει τις λέξεις “κίνδυνος” και “προσοχή!”

Πρέπει οι ετικέτες να είναι αυτοκόλλητες;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι με ασφάλεια συνδεδεμένες με το προϊόν ώστε να μην χαθούν στη μεταφορά. Οι αυτοκόλλητες ετικέτες είναι ο πιο εύκολος τρόπος επισήμανσης.

Επιπρόσθετες πληροφορίες και υλικό για μελέτη μπορεί κανείς να βρει στους παρακάτω συνδέσμους:

https://echa.europa.eu/regulations/clp/legislation

https://echa.europa.eu/regulations/clp/labelling

Πολύ βοηθητικό είναι και το site της εταιρίας αυτοκόλλητων ετικετών Avery, που έχει προβλέψει την δημιουργία ετικετών CLP και έχει μερικά έτοιμα πρότυπα.

https://www.avery.co.uk/blog/tips/clp-templates-candle-wax-melt-labels-stickers

Καλή επιτυχία!!

 

 

 

 

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

7 Comments

  1. καλησπέρα,

    η διαδικασία για να κάνεις έναρξη και να πουλάς φυτικά κεριά ποια είναι? απλά κάνουμε έναρξη με κάποιον καδ η χρειάζονται και άδειες από υγειονομικό?

    ευχαριστώ

    1. Καλησπέρα! Απαιτείται άδεια εργαστηρίου χαμηλής όχλησης από την περιφέρεια σε χώρο που το επιτρέπουν οι άδειες χρήσης γης.

  2. Εσείς παρέχετε τα δελτία MSDS με κάθε αγορά ή μόνο με αγορές με τιμολόγιο? Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αναρτημένα στο site για κάθε άρωμα ξεχωριστά?

    1. Καλησπέρα σας, με αγορά λιανικής ή χονδρικής είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των αρωμάτων και όλων των άλλων Α’ υλών. Μπορείτε να τα ζητήσετε με email στο info@candlemaking.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *