Υγρή γλυκερίνη. Τι είναι;

 

Από τον Ορέστη Καμπάνη

Πολλές φορές αντιμετωπίζω την ερώτηση αν η γλυκερίνη που διαθέτουμε είναι φυτικής προέλευσης η συνθετική.

Για να σας εξηγήσω λίγο την χημεία και την χρήση της γλυκερίνης μάζεψα πληροφορίες που θα σας φανούν χρήσιμες:

Γλυκερίνη

Είναι μια αλκοόλη τριυδρική δηλαδή με τρία υδροξύλια. Είναι άχρωμη, άοσμη, και έχει ιξώδες πηχτού λαδιού. Διαλύεται απόλυτα στο νερό και είναι υγροσκοπική δηλαδή απορροφάει την υγρασία. Αποτελεί μέρος του σκελετού των λιπαρών υλών (λιπίδια) που ονομάζονται τριγλυκερίδια, δηλαδή εστέρες της γλυκερίνης με λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο πχ είναι τριγλυκερίδιο του ελαϊκού οξέος με την γλυκερίνη.

Η παραγωγή της γλυκερίνης από φυτικά η ζωικά έλαια και λίπη γίνεται συνήθως με τις χημικές αντιδράσεις της σαπωνοποίησης  (παραγωγή σαπουνιού με υδρόλυση) ή με μετεστεροποίηση αντίδραση με την οποία η γλυκερίνη αντικαθίσταται από μεθανόλη. Συνήθως η αντίδραση αυτή συνδέεται με την παραγωγή βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα λάδια.

Αντίδραση σαπωνοποίησης:

Αντίδραση μετεστεροποίησης (η γλυκερίνη αντικαθίσταται από αιθανόλη η μεθανόλη):

Η γλυκερίνη που παράγεται είναι ακάθαρτη και έχει την μορφή σκούρου καφέ σιροπιού.

Για να καθαριστεί πρέπει να περάσει από φίλτρο ενεργού άνθρακα, ιονανταλλακτική ρητίνη για αφαίρεση αλάτων και απόσταξη. Η διαδικασία έχει κόστος  με αποτέλεσμα συνήθως να καίγεται σαν καύσιμο χαμηλής θερμαντικής αξίας.

Συνθετική γλυκερίνη:

Μπορεί να παραχθεί από προπυλένιο με δύο τρόπους. Σήμερα λόγω της ύπαρξης πλεοναζόντων ποσοτήτων από την παραγωγή βιοντίζελ δεν έχει οικονομικό πλεονέκτημα  η συνθετική παραγωγή . Αντίθετα επιδιώκεται να παραχθούν πρόδρομα προϊόντα από γλυκερίνη όπως η ακρολεϊνη και η επιχλωρουδρίνη.

Χρήσεις: Σε τρόφιμα και ποτά για γλυκαντικό, διαλύτης, υγραντικό και συντηρητικό. Για πηκτικό σε λικέρ. Συντηρητικό για διάφορα φύλλα. Σε οδοντόπαστες για  γλυκαντικό, δεν θρέφει τα βακτήρια της τερηδόνας όπως  η  ζάχαρη. Σε ελιξίρια, σιρόπια, στοματικά διαλύματα, κρέμες, προϊόντα μαλλιών, σαπούνια, κρέμες ξυρίσματος. Αποτελεί συστατικό των σαπουνιών γλυκερίνης λόγω των ιδιοτήτων ενυδάτωσης για να καταπολεμά την ξηροδερμία.

Η γλυκερίνη είναι υλικό πολύ χρήσιμο, φυτικής προέλευσης, καθαρή, φαρμακευτικής ποιότητας και συνοδεύεται από αντίστοιχα πιστοποιητικά του προμηθευτή. Είναι υλικό χαμηλού κόστους και δεν έχει νόημα να προμηθεύεστε βιολογική ή οργανική σε πολλαπλάσιο κόστος.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

6 Comments

  1. Μπορούμε να κάνουμε σαπούνια μόνο με υγρή γλυκερίνη και χρώματα?

  2. Γεια σας!
    Εχω μπερδευτει με την παρακατω παραγραφο και σε σχεση με την τετευταια που λετε οτι ειναι φυτικης προελευσης και καθαρη.
    Πως μπορω να γνωριζω αν ειναι φυτικη η ζωικη ?
    Και αυτο με τα χρησιμοποιημενα λαδια ? Ποσο καλο μπορει να ειναι?
    Θα μπορουσατε να μου εξηγησετε σας παρακαλω?
    Ευχαριστω εκ των προτερων!”Η παραγωγή της γλυκερίνης από φυτικά η ζωικά έλαια και λίπη γίνεται συνήθως με τις χημικές αντιδράσεις της σαπωνοποίησης (παραγωγή σαπουνιού με υδρόλυση) ή με μετεστεροποίηση αντίδραση με την οποία η γλυκερίνη αντικαθίσταται από μεθανόλη. Συνήθως η αντίδραση αυτή συνδέεται με την παραγωγή βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα λάδια.”

    1. Γεια σας, στην παράγραφο αυτή απλώς αναφέρουμε τους τρόπους με τους οποίους παράγεται η γλυκερίνη, είναι ένα θεωρητικό κείμενο που δεν αφορά πρακτικά εμάς τους ερασιτέχνες σαπωνοποιούς. Εμείς σαν εταιρεία προμηθεύουμε μόνο φυτική γλυκερίνη και είμαστε υποχρεωμένοι να το αναγράφουμε στην ετικέτα. Αυτό ισχύει για όλους τους προμηθευτές, επομένως μπορείτε να είστε σίγουρη ότι αγοράζετε το σωστό προϊόν.

  3. έχω υγρή γλυκερίνη.τί θα μπορούσα να προσθέσω για να κατασκευάσω σαπούνια;
    σας ευχαριστώ πολύ.

    1. Γεια σας, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό αυτό για να φτιάξετε σαπούνι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *