Σαπούνια Γλυκερίνης με τη Θερμή Μέθοδο

 

Χειροποίητο διάφανο σαπούνι (γλυκερίνης)

από τον Ορέστη Καμπάνη

 

Από καιρό προσπαθώ να φτιάξω διάφανο σαπούνι με διάφορες συνταγές.

Διάφορα λάδια, οινόπνευμα, ζάχαρη, το αποτέλεσμα από κακό ως πολύ κακό, το σαπούνι θολό, μαλακό, να κολλάει στο καλούπι.

Πρόσφατα βρήκα μία διαφορετική συνταγή, τη δοκίμασα και για πρώτη φορά κατάφερα ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Ένα σαπούνι σκληρό, αρκετά διάφανο με καλό αφρό και το σημαντικότερο, το έφτιαξα ο ίδιος.

Ιδού λοιπόν η συνταγή:

 

Υλικά

70γρ. Καστορέλαιο

40γρ. Έλαιο καρύδας

125γρ. Φοινικέλαιο

15γρ. Στεατίνη

36,3 Καυστική σόδα

57γρ. Νερό

100γρ. Προπυλενογλυκόλη

70γρ. Υγρή Γλυκερίνη

94γρ. Σορβιτόλη

64γρ. Νερό

Εκτέλεση

Λιώνω τα λάδια στους 60ο βαθμούς σε μπρίκι ανοξείδωτο. Σε κανάτα γυάλινη η πλαστική διαλύω την καυστική σόδα (36,3γρ) με το νερό 57γρ. Αδειάζω την σόδα στα λάδια και ανακατεύω με το blender μέχρι να γίνει πολτός. Το μίγμα το βάζω στο bain marie και ανακατεύω με σπάτουλα. Εδώ μου φούσκωσε και λίγο χύθηκε αλλά το μάζεψα και το επανέφερα στο μπρίκι. Συνέχισα την θέρμανση για 2 ώρες μετά πρόσθεσα διαδοχικά ανακατεύοντας συνεχώς 100γρ προπυλενογλυκόλη, 70 γλυκερίνη, 64 νερό και 94 σορβιτόλη. Αφήνω 15 λεπτά στο ζεστό νερό μετά ανακατεύω με το μπλέντερ για να ομογενοποιηθεί και το αφήνω σε ηρεμία στο bain marie σκεπασμένο με μεμβράνη. Ο επιφανειακός αφρός εξαφανίζεται σιγά-σιγά, αν επιμένει ψεκάζω την επιφάνεια με οινόπνευμα. Μετά το αδειάζω σε πλαστικό καλούπι η σιλικόνης.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *