Συχνές ερωτήσεις για το υγρό σαπούνι από φυτικά λάδια

 

Συχνές ερωτήσεις για το υγρό σαπούνι από φυτικά λάδια

Ανακατεύω τρεις ώρες και το σαπούνι δεν γίνεται πήζει. Γιατί; Φροντίζω η θερμοκρασία να είναι 75-80oC. Η συγκεκριμένη αντίδραση χρειάζεται θέρμανση για να ολοκληρωθεί. Μπορώ να χρησιμοποιήσω οινόπνευμα σε ποσότητα 15% των λαδιών της συνταγής. Το οινόπνευμα επιταχύνει την αντίδραση.

Το σαπούνι όταν το διέλυσα σε νερό μου βγήκε θολό. Γιατί; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο.

  1. Δεν έβαλα την κατάλληλη ποσότητα καυστικής ποτάσας με αποτέλεσμα να άφησα ασαπωνοποίητα λάδια.
  2. Απέσυρα από τη φωτιά την πάστα μου αμέσως μόλις έγινε ζελέ και δεν την άφησα τουλάχιστον 1 ώρα.
  3. Τα λάδια που χρησιμοποίησα περιείχαν υψηλό ποσοστό ασαπωνοποίητων ουσιών.

Πώς μπορώ να κάνω υπερλίπανση στο υγρό σαπούνι; Δυστυχώς δεν γίνεται υπερλίπανση διότι θα βγει στο τέλος θολό το σαπούνι. Το μόνο που μπορούμε να προσθέσουμε είναι κάποιο υδατοδιαλυτό λάδι όπως είναι το σουλφωνομένο καστορέλαιο.

Θέλω να φτιάξω αφρόλουτρο με λάδια όπως του εμπορίου, να είναι παχύρευστο. Πώς να το κάνω; Τα σαπούνια από λάδια δεν βγαίνουν δυστυχώς παχύρευστα αλλά αρκετά ρευστά. Το μόνο που μπορεί να γίνει για να ρυθμίσουμε τη ρευστότητα είναι να το αραιώσουμε με λιγότερο νερό από το υπολογιζόμενο αλλά μετά το σαπούνι μπορεί να πήξει και να χρειαστεί περισσότερο νερό για να είναι σταθερό.

Θέλω να φτιάξω σαμπουάν από λάδια με χαμηλό pH. Πώς γίνεται; Το σαπούνι από λάδια δεν μπορεί να έχει pH5.5 λόγω της φύσης του. Το pHμπορούμε να το χαμηλώσουμε μέχρι το 9 χωρίς να χάσει το σαπούνι την αφριστική ικανότητα του και να μην διαχωρίσει. Τα μαλλιά μας έχουν όξινο pH 5-5.5. Αν θέλουμε να λουστούμε με ένα τέτοιο σαπούνι πρέπει στο τέλος να ξεβγάλουμε τα μαλλιά με ξύδι και να βάλουμε οπωσδήποτε conditioner.

Μπορώ να το χρησιμοποιήσω αμέσως; Θέλει ωρίμανση; Το σαπούνι χρησιμοποιείται αμέσως μόλις το φτιάξουμε και δεν χρειάζεται ωρίμανση.

Τι χρώματα μπαίνουν στο υγρό σαπούνι; Μόνο τα χρώματα νερού χρησιμοποιούνται στο υγρό σαπούνι. Χρειάζονται 2-4 σταγόνες σε 200γρ προϊόντος.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *