| |

Αγαπημένη μου μέλισσα, ένα μικρό αφιέρωμα: Σαπούνια και μπάλες οξυγόνου

Σας παρουσιάζουμε κάποιες όμορφες ιδέες με αφορμή την πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.

Τα προϊόντα της, το μέλι και το μελισσοκέρι, γίνονται η αφορμή για την δημιουργία πρωτότυπων κεριών και σαπουνιών!

Ας δούμε εδώ πώς χρησιμοποιείται το μελισσοκέρι και το μέλι σε σαπούνι ψυχρής μεθόδου και γλυκερίνης, αλλά και σε μπάλες οξυγόνου.

Συνδυάσαμε δύο δυνατά μας αρώματα, το Μέλι 3in1 και την Μαστίχα 3in1 και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Μέλι & μελισσοκέρι Σαπούνι Ψυχρής Μεθόδου

Υλικά για 1 κιλό

20 γρ μελισσοκέρι κίτρινο

100 γρ λάδι καρύδας

200 γρ φοινικέλαιο

330 γρ ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο καριτέ

96 γρ καυστική σόδα

220 γρ νερό

10 γρ γαλακτικό νάτριο

2 σταγόνες νερού καφέ

2 σταγόνες νερού πορτοκαλί

6 γρ άρωμα Μέλι 3 σε 1

6 γρ άρωμα Μαστίχα 3 σε 1

20 γρ μέλι διαλυμένο σε 20 γρ χλιαρό νερό

Διαδικασία

Λιώνουμε το λάδι καρύδας με το φοινικέλαιο, το βούτυρο καριτέ και το μελισσοκέρι σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα νερού-σόδας. Διαλύουμε το μέλι σε λίγο χλιαρό νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (προσοχή εδώ η σαπωνοποίηση πρέπει να γίνει στους 45-50 οC γιατί σε μικρότερη θερμοκρασία το μελισσοκέρι αρχίζει και ξανα-στερεοποιείται) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-νερού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Προσοχή!! Δεν χρησιμοποιούμε ραβδομπλέντερ, κάνουμε τη σαπωνοποίηση μόνο με τη σπάτουλα. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε το διαλυμένο μέλι, το άρωμα και το χρώμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και χυτεύουμε στο καλούπι μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μίγμα αυτό λόγω του μελιού και του κεριού αναπτύσσει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Θα πρέπει να μπει στο ψυγείο για 24 ώρες πριν το ξεκαλούπωμα.

Αφού ξεκαλουπωθεί και κοπεί, το αφήνουμε να ωριμάσει για 4 εβδομάδες.

Για την κατασκευή αυτή εμείς επιλέξαμε το καλούπι σιλικόνης Μέλισσα 6 θέσεων. Αφήσαμε κάποια σαπουνάκια στο υπέροχο φυσικό χρώμα του μίγματος και κάποια άλλα τα βάψαμε με τα χρώματα που αναφέρουμε παραπάνω. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και ελάχιστη ποσότητα από το χρώμα Καφέ Pigment για να πετύχετε την καφέ απόχρωση που βλέπετε στην φωτογραφία. Εδώ θα δείτε και μια πρώτη απόπειρα για το σαπούνι με μέλι σε μπάρα, με την διαφορά ότι δεν είχαμε βάλει το σαπούνι στο ψυγείο! Έτσι η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύχθηκε απότομα δημιούργησε έναν ανομοιόμορφο πυρήνα στο σαπουνάκι και έντονο καφέ χρώμα εσωτερικά.  Με την τοποθέτηση του σαπουνιού στο ψυγείο τα προβλήματα αυτά αποφεύγονται.

Σαπούνι γλυκερίνης με Μέλι και Μαστίχα

Πολύ απλή η κατασκευή εδώ, αποτυπώνεται στο σαπουνάκι που βλέπετε δεξιά.

Απλά λιώνουμε την βάση γλυκερίνης με Μέλι με τις οδηγίες που μας δίνονται εδώ και στη συνέχεια αρωματίζουμε με άρωμα Μέλι και άρωμα Μαστίχα σε ίσες αναλογίες.

Για παράδειγμα σε κάθε 100 γρ βάσης σαπουνιού, θα προσθέσουμε 1.5 γρ άρωμα Μέλι και 1.5 γρ Άρωμα Μαστίχα.

Η βάση αυτή έχει ένα όμορφο μελί χρώμα από μόνη της αλλά για να το ενισχύσουμε μπορούμε να προσθέσουμε 1 σταγόνα χρώμα νερού Πορτοκαλί.

Χυτεύουμε το σαπούνι στο καλούπι και μόλις κρυώσει εντελώς το ξεκαλουπώνουμε και είναι έτοιμο για χρήση.

Ένα μαλακτικό και ιδιαίτερο σαπούνι εξαιρετικό για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

Μπάλες οξυγόνου με μέλι και μαστίχα

Για τις μπάλες οξυγόνου θα χρειαστούμε

250 γρ διττανθρακική σόδα

120 γρ κιτρικό οξύ άνυδρο

10 γρ αφριστικό SLSA

20 γρ αμυγδαλέλαιο

10 γρ Polysorbate 80

3 γρ Άρωμα Μέλι 3in1

3 γρ Άρωμα Μαστίχα 3in1

Πλαστικά καλούπια για μπάλες οξυγόνου 6 cm

Για την διακόσμηση της μπάλας θα χρειαστούμε λίγο χρώμα Gold Sparks Mica και οινόπνευμα. Επίσης θα χρειαστούμε διακοσμητικά κουφετάκια ζαχαροπλαστικής.

Η διαδικασία για την κατασκευή της μπάλας περιγράφεται στο βίντεο εδώ.

Για την μπάλα με την χρυσή διακόσμηση: Όταν η μπάλα, μετά από 24 ώρες, στεγνώσει εντελώς είναι έτοιμη να την ζωγραφίσουμε. Διαλύουμε 2 κ.γ. χρώμα σε 1 κ.γ. οινόπνευμα (ή αλκοολούχο λοσιόν) και με ένα πινελάκι βάφουμε την μπάλα όπως μας αρέσει. Και πάλι αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες να στεγνώσει καλά το χρώμα.

Για την μπάλα με τα διακοσμητικά κουφετάκια: Την ώρα που χυτεύουμε το μίγμα στα διασπώμενα καλουπάκια, ρίχνουμε κατά βούληση λίγα διακοσμητικά στη μία πλευρά του καλουπιού και ρίχνουμε το μίγμα από πάνω. Συνεχίζουμε το γέμισμα του καλουπιού κανονικά. Με αυτόν τον τρόπο, “φυλακίζονται” τα διακοσμητικά μέσα στο μίγμα και όταν ξεκαλουπωθεί η μπάλα εμφανίζονται στην επιφάνεια.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *