Από την κουζίνα μας:

 

Καλοκαιρινές Συνταγές με φυτικά λάδια από το Orestis Craft Center!

Α) Ψητή Μελιτζάνα με Σάλτσα Καρυδιού

Υλικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χονδρό θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι

Για την σάλτσα

  • 85 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • 60 γρ γρ ψιλοκομμένα καρύδια
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ¼ κ.γ. πιπεριά τσίλι
  • 2 κ.γ. λάδι καρυδιού
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος κορίανδρος
  • 75g κατσικίσιο τυρί χοντροκομμένο
  • ½ ρόδι

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  230C. Κόβουμε τις δύο μελιτζάνες στη μέση. Με ένα πινέλο αλοίφουμε τις μελιτζάνες με το ελαιόλαδο πολύ καλά και στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το φρεσκοκομμένο πιπέρι. Τις τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος στο ταψί με την όψη της σάρκας προς τα πάνω και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου ή εωσότου η σάρκα ψηθεί καλά και πάρει χρυσό χρώμα.
  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σάλτσα. Αναμιγνύουμε τα καρύδια με τα αμύγδαλα, το ξύδι, το σκόρδο, το τσίλι , τον μαϊντανό και τον μισό κορίανδρο μαζί με ένα κ.γ. αλάτι.
  3. Μόλις βγούν οι μελιτζάνες από τον φούρνο, ρίχνουμε την σάλτσα και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Λίγο πριν τις σερβίρουμε, ραντίζουμε τον υπόλοιπο  κορίανδρο και ρίχνουμε το κατσικίσιο τυρί και τα σπόρια του ροδιού.

Πηγή: BBC.co.uk

Β) Λαβράκι στο τηγάνι με εσπεριδοειδή, σταφυλέλαιο και λάδι Αβοκάντο


Υλικά για 4 μερίδες

2 πορτοκάλια

2 ροζ γκρέιπφρουτ

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

4 φιλέτα λαβράκι χωρίς την πέτσα (100 γραμμάριων περίπου)

1 κ.σ. σταφυλέλαιο

1 αβοκάντο χοντροκομμένο

4 κ.σ. λάδι αβοκάντο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Στο μεταξύ καθαρίζουμε με ένα μικρο κοφτερό μαχαιράκι την φλούδα και τη λευκή σάρκα των φρούτων. Σχίζουμε τις μεμβράνες των φρούτων και αδειάζουμε τους χυμούς και την σάρκα σε ένα μπωλάκι. Σουρώνουμε τον χυμό και φροντίζουμε να κρατήσουμε μισή κούπα. Τα υπόλοιπα μέρη των φρούτων που απέμειναν τα κρατάμε στην άκρη και τα αλατοπιπερώνουμε.

Ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας τα ψάρια ώστε να φύγει η περίσσεια υγρασία και στη συνέχεια τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το τιγάνι στην φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε το σταφυλέλαιο. Προσθέτουμε τα ψάρια και τα μαγειρεύουμε χωρίς να τα μετακινούμε εωσότου ροδίσουν και ξεκολλάνε εύκολα από το τηγάνι. Χρειάζονται 5 λεπτά περίπου.

Στην συνέχεια μεταφέρουμε τα ψάρια στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 3-5 λεπτά εωσότου ψηθούν και μέσα.

Στο μεταξύ τοποθετούμε τα φρούτα και το κομμένο αβοκάντο σε πιατέλα. Βγάζουμε τα ψάρια από τον φούρνο, τα τοποθετούμε πάνω στα πιάτα και ραντίζουμε με 2 κ.σ. από τον χυμό φρούτων σε κάθε πιάτο. Ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι αβοκάντο πάνω από το ψάρι και τα φρούτα.


Πηγή: Epicurious.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *