Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: Καλέντουλα

 

Καλέντουλα

Η Καλέντουλα, Calendula officinalis L. , είναι ένα γένος από περίπου 15 – 20 είδη των ετήσιων και πολυετών ποωδών φυτών της οικογένειας Asteraceae. Είναι ένα αρωματικό βότανο με χρυσό ή πορτοκαλί άνθος. Απαντάται στη νοτιοδυτική Ασία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο και γενικά σε χώρες με εύκρατο κλίμα. Καλλιεργείται εύκολα τόσο για καλωπιστικούς όσο και για φαρμακευτικούς σκοπούς και δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα.

Το λάδι από τα άνθη της καλέντουλας περιέχει σημαντικά ποσοστά σε φλαβονοειδή, κουμαρίνες, κινόνες, καροτενοειδή και αμινοξέα. Οι σπόροι περιέχουν λάδι (περίπου 20%) και το 60% αυτής της ποσότητας φαίνεται ότι είναι το ασυνήθιστο καλεντικό οξύ (calendic acid), το οποίο συντίθεται από το ίδιο το φυτό με αναγωγή του λινολεϊκού οξέος.

Το λάδι εμποτισμένο με άνθη καλέντουλας χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος λόγω της ιδιότητάς του να αναζωογονεί τα κύτταρα, βοηθά στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων, στη μείωση της φλεγμονής, καταπραΰνει και απαλύνει την επιδερμίδα. Επιπλέον, φαίνεται να έχει δράση κατά των ελευθέρων ριζών και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα καλλυντικά ως αντιοξειδωτικό.

Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα καλέντουλας έχουν αντι-ιικές, αντι-γονιδιοτοξικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Στη βοτανολογία, βάμμα καλέντουλας χρησιμοποιείται τοπικά για την θεραπεία της ακμής, τη μείωση της φλεγμονής, τον έλεγχο της αιμορραγίας και ως καταπραϋντικό ερεθισμών. Παραδοσιακά η καλέντουλα χρησιμοποιείται για κοιλιακές κράμπες και δυσκοιλιότητα και μελέτες επιβεβαιώνουν τη σπασμολυτική δράση της.

 

Βιβλιογραφία

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Calendula
  2. Mishra AK, Mishra A, Chattopadhayay P. Calendula officinalis: An important herb with valuable therapeutic dimensions-An overview. J Glob PharTechnol, 2010, 2, 14 – 23
  3. F.V. Dulf, D. Pamfil, A.D. Baciu, A. Pintea, Fatty acid composition of lipids in pot marigold (Calendula officinalis L.) seed genotypes, Chemistry Central Journal, 2013, 7:8
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *