Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday : Πρόσθετα για κεριά παραφίνης

 

Πρόσθετα υλικά για τα κεριά παραφίνης : Vybar, στεατίνη      

Προκειμένου να βελτιώσουμε το τελικό αποτέλεσμα των κεριών παραφίνης χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένα υλικά ως πρόσθετα τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τι είναι το Vybar;

Το Vybar ™ είναι ένα πολυμερές . Ένα πολυμερές είναι μία υψηλού μοριακού βάρους οργανική ένωση , φυσική ή συνθετική , η δομή της οποίας αποτελείται από μία επαναλαμβανόμενη μικρή μονάδα, το μονομερές (π.χ. , πολυαιθυλένιο). Τα συνθετικά πολυμερή σχηματίζονται με πολυμερισμό προσθήκης ή συμπύκνωσης των μονομερών.

Η παραφίνη λόγω της χημικής της σύνθεσης, επιτρέπει ένα ορισμένο ποσοστό επιπλέον υλικών ως άρωμα. Το Vybar ™ χρησιμοποιείται σε κεριά όπως η παραφίνη ώστε να δεσμεύσει και να κατανείμει καλύτερα το άρωμα μέσα σε αυτή. Επιπλέον, διατηρεί καλύτερα τα χρώματα, και βελτιώνει την εμφάνιση της επιφάνειας του τελικού κεριού από τυχόν κηλίδες ή κρυστάλλους που μπορεί να εμφανιστούν στην επιφάνεια.

Ποσοστό χρήσης 0,5 – 1%.

Τι είναι η στεατίνη;

Στεατικό οξύ ή στεατίνη ή στεαρίνη είναι το κορεσμένο λιπαρό οξύ με μια αλυσίδα από 18 άτομα άνθρακα και η ονομασία κατά IUPAC είναι δεκαοκτανοϊκό οξύ. Είναι ένα κηρώδες στερεό, με χημικό τύπο CH3(CH2)16CO2H. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη στέαρ, η οποία σημαίνει ζωικό λίπος. Το στεατικό οξύ είναι ένα από τα πιο κοινά κορεσμένα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στη φύση.

Είναι ένα μη τοξικό πρόσθετο που αυξάνει την αδιαφάνεια και την σκληρότητα των κεριών. Σε βαμμένα κεριά ενισχύει τη φωτεινότητα του χρώματος και βελτιώνει την επιφάνεια και την καύση των κεριών.

Ποσοστό χρήσης 2 – 15%.

 

Βιβλιογραφία

  1. http://www.howtomakecandles.info/cm_article.asp?ID=ADDIT0002
  2. http://www.bakerhughes.com/products-and-services/other-chemical-services/specialty-polymers/candles
  3. http://www.thecandlemaker.com/productDetails.asp?productID=80
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Stearic_acid
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

2 Comments

  1. Καλησπέρα σας, το vybar μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή κεριών σόγιας; Και αν ναι σε τι αναλογία;

    1. Γεια σας, τεχνικά ναι μπορείτε να το βάλετε. Θα πρέπει όμως να μας προσδιορίσετε για ποια ακριβώς χρήση το θέλετε και σε τί είδους κερί, μαλακό ή σκληρό; Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το supportcandle@candlemaking.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *