Πέμπτη, ημέρα της Χημείας! Chemistry Thursday: D-Limonene!

D – limonene

Το λεμονένιο είναι ένας κυκλικός υδρογονάνθρακας και ανήκει στην ομάδα των τερπενίων. Έχει χημικό τύπο C10H16 και μοριακό βάρος 136,24. Είναι μία ασύμμετρη ένωση και απαντάται στη φύση με τη μορφή του R-εναντιομερούς.

Λαμβάνεται από τη φλούδα των εσπεριδοειδών ως υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής φρουτοχυμών, όπου εκτός από το έντονο άρωμα που δίνει στα εσπεριδοειδή συμβάλλει και στη γεύση των φρούτων. Για το λόγο αυτό βρίσκει πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία τροφίμων σαν βελτιωτικό γεύσης.

Είναι σε υγρή μορφή και χρησιμοποιείται ως διαλύτης. Λόγω της μη πολικής του φύσης παρουσιάζει συγγένεια με τα λίπη και χρησιμοποιείται ως φυσικό οικολογικό καθαριστικό για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Ένα πλεονέκτημά του είναι ότι δεν είναι τοξικό και μπορεί να αντικαταστήσει  διάφορους τοξικούς διαλύτες όπως η ξυλόλη και η κηροζίνη. Επίσης, είναι βιοδιασπώμενο, διασπάται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Είναι πολύ ασφαλές στη χρήση και πολύ αποτελεσματικό γιατί διαλύει τα λίπη και βοηθάει να ξεκολλήσουν από τις επιφάνειες. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε καθαριστικά με limonene:  1-5% limonene, 1-5% Tween (ή polysorbate) 20 (διαλυτοποιητής) το υπόλοιπο ως τα 100 γραμμάρια συμπληρώνεται με νερό.

Βιβλιογραφία

  1. http://www.chm.bris.ac.uk/motm/limonene/limoneneh.htm
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Limonene
image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *