Πρώτες βοήθειες με αιθέρια έλαια

Αυτό το καλοκαίρι ας δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό φαρμακείο πρώτων βοηθειών με αιθέρια έλαια!

Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι αναμφισβήτητες, μιας και πρόκειται για εξαιρετικά συμπυκνωμένες , αρωματικές και λιπαρές ουσίες που ενυπάρχουν σε ποικίλα μέρη των φυτών, βοτάνων, καρπών και δένδρων. Καλούνται «αιθέρια» γιατί τα έλαια αυτά είναι πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται πολύ γρήγορα στον αέρα.

Στο παλαιότερό μας άρθρο με τίτλο “Αιθέρια Έλαια: Ιστορία, ενδείξεις, αντενδείξεις, χρήση” μπορείτε να διαβάσετε πολλές πληροφορίες για τα κυριότερα αιθέρια έλαια, που οπωσδήποτε θα σας φανούν χρήσιμες σε κάθε κατασκευή.

Θα επιλέξουμε 10 από τα βασικότερα αιθέρια έλαια για να δημιουργήσουμε ένα ΚΙΤ Πρώτων Βοηθειών που μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας στο αυτοκίνητο ή στη βαλίτσα μας για να προλάβουμε ή να θεραπεύσουμε προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή όταν βρισκόμαστε στην εξοχή αλλά και, γιατί όχι, στην πόλη.

Συνιστούμε μαζί με τα μπουκαλάκια των 10 ml από το κάθε αιθέριο έλαιο να έχετε μαζί και ένα μπουκαλάκι Αμυγδαλέλαιο των 100 ml για την απαιτούμενη αραίωση (όπου χρειάζεται).

  1. Λεβάντα (Lavandula angustifolia/L. Officinalis/L. Vera): Ιδανικό για εγκαύματα-Αντισηπτικό-Βοηθά στη χαλάρωση και την αϋπνία-Βοηθά στον πονοκέφαλο
  2. Τεϊόδεντρο (Melaleuca alternifolia): Εξαιρετικό αντισηπτικό και αντιμικροβιακό
  3. Μέντα (Mentha x piperita): Βοηθά στη ναυτία και σε προβλήματα του αναπνευστικού-Ανακουφίζει από πονοκέφαλο-Εντομοαπωθητικό
  4. Χαμομήλι Ρωμαϊκό (Chamaemelum nobile): Αντιφλεγμονώδες- Ιδανικό για εγκαύματα και τραύματα-Ιδανικό για παιδιά (τραύματα, αϋπνίες, χαλαρωτικό)
  5. Ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus): Βοηθά σε προβλήματα του αναπνευστικού-Αντισηπτικό-Εντομοαπωθητικό
  6. Γεράνι (Pelargonium graveolens): Αναπλαστικό του δέρματος-Αντισηπτικό-Εντομοαπωθητικό- Χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος
  7. Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis): Εντομοαπωθητικό-Βοηθά σε προβλήματα του αναπνευστικού-Βοηθά σε μυϊκούς πόνους & πόνους αρθρώσεων-Τονωτικό
  8. Θυμάρι (Thymus vulgaris): Εντομοαπωθητικό-Αντισηπτικό-Αντιφλεγμονώδες
  9. Λεμόνι (Citrus limon): Τονωτικό-Εξαιρετικό στον πονοκέφαλο-Εντομοαπωθητικό
  10. Γαρίφαλο (Eugenia Caryophyllata): Βοηθητικό στον πονόδοντο-Αντιβακτηριδιακό-Βοηθά στη ναυτία

Από τα αιθέρια έλαια αυτά, τη Λεβάντα και το Τεϊόδεντρο μόνο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και απευθείας πάνω στο δέρμα σε ελάχιστη ποσότητα (πχ σε περίπτωση εγκαύματος ή μυκητίασης).

Όλα όμως μπορούμε να τα διαλύουμε είτε σε ένα λάδι βάσης όπως το αμυγδαλέλαιο που προτείνουμε παραπάνω είτε σε ζελέ αλόης, ώστε να έχουμε διπλό αποτέλεσμα (δηλαδή και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αλόης).

Η δοσολογία είναι έως 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 100 γρ λαδιού ή ζελέ. 

Μπορούμε ωστόσο να κάνουμε και εισπνοές όταν χρειάζεται. Για παράδειγμα σε περίπτωση ναυτίας, στάξτε 2 σταγόνες μέντα και 2 σταγόνες λεμόνι σε ένα χαρτομάντηλο και εισπνεύστε. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη λεβάντα και το χαμομήλι σε περίπτωση υπερέντασης.

Θα διαπιστώσετε ότι το φαρμακείο της φύσης μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό από τα συμβατικά φάρμακα, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα αιθέρια έλαια αν και φυσικά υλικά, παραμένουν τοξικά προϊόντα και θέλουν μεγάλη προσοχή στον χειρισμό τους.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *