Αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο

 

Φρίντα Κάλο- Η γυναίκα σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, μας εμπνέει σε ένα πρωτοποριακό αφιέρωμα. Μέσα από την ζωή και την τέχνη της, η ομάδα του Orestis Craft Center δημιουργεί μια σειρά κατασκευών που θα σας ταξιδέψει.

 

Ποια είναι η Φρίντα;

«Είμαι η Φρίντα Κάλο. Γεννήθηκα μέσα στη φωτιά, πρωτοείδα τον κόσμο μέσα στη θέρμη του ξεσηκωμού. Γεννήθηκα μαζί με μια επανάσταση, είμαι χωρίς αμφιβολία παιδί αυτής της επανάστασης και ενός γέρου θεού που λάτρευαν οι πρόγονοί μου. Γεννήθηκα το 1910. Ήταν καλοκαίρι

Στα 6 μου χρόνια προσβλήθηκα από πολιομυελίτιδα, η οποία και προκάλεσε ένα είδος δυσμορφίας στο ένα μου πόδι. Στα 18 μου καθηλώθηκα σε αναπηρικό καροτσάκι όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινα συγκρούστηκε με άμαξα και μια σιδερένια χειρολαβή διαπέρασε την κοιλιά και την μήτρα μου. Έκτοτε ο πόνος και η οδύνη θα υφαρπάξουν την ανέμελη παιδική ζωή μου και θα με επαναφέρουν στην σκληρή πραγματικότητα μιας ενήλικης γυναίκας. Πολλαπλές εγχειρήσεις, χρόνιος εθισμός σε παυσίπονα και μια σειρά αποβολών με ανάγκασαν να μάθω να ζω με τον πόνο. Οι γονείς μου, στην προσπάθειά τους να μου απαλύνουν τις οδύνες, μου κάνουν δώρο ένα καβαλέτο και τοποθετούν στον ουρανό του κρεβατιού έναν καθρέφτη. Από τότε αρχίζω να ασχολούμαι με την ζωγραφική.

Το 1928 ξεκινά η σχέση μου με τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερό μου διάσημο μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα. Ο Ριβέρα αναγνώρισε αμέσως το καλλιτεχνικό μου ταλέντο, ενθαρρύνοντας την ανάδειξη του. Πρόκειται για έναν μαρξιστή, ο οποίος προσχώρησε στο κομμουνιστικό κόμμα και είχε αρκετά μεγάλη απήχηση στο γυναικείο φύλο. Παντρευόμαστε το 1929, και παίρνουμε διαζύγιο το 1939 όταν μαθαίνω για την σχέση του με την αδερφή μου. Θα ξαναπαντρευτούμε ένα χρόνο αργότερα.

Με την ζωγραφική αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω τον εαυτό μου, την ταυτότητα μου και αυτή η πάλη με το εσωτερικό μου εγώ, αποτέλεσε κίνητρο δημιουργίας, μεταφράζοντας τις εμπειρίες της ζωής μου σε τέχνη.

Ταξίδεψα στην Αμερική, έκανα πολλές εκθέσεις ώστε να έρθει ο κόσμος σε επαφή με τη ζωγραφική μου. Δεν σταμάτησα ποτέ να ζωγραφίζω, ακόμα και τις ατελείωτες ώρες που ήμουν καθηλωμένη στο κρεβάτι. Η ζωγραφική για μένα ήταν συνδεδεμένη με την λειτουργική μου αναπνοή. Η μεγάλη μου αγάπη για τα ζώα και τα φυτά, με ώθησαν να δημιουργήσω έναν πολύχρωμο ζωντανό κήπο στο σπίτ ι μου όπου βρήκαν καταφύγιο πολλά υπέροχα πλάσματα. Και αυτό ακόμα ήταν πηγή έμπνευσης για τη δουλειά μου, και παρηγοριά στον πόνο μου.

Ο Αντρέ Μπρετόν χαρακτήρισε την τέχνη μου ως  «Μια κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα». Τα έργα μου βγαλμένα από τις σκοτεινές οπτικές του υποσυνείδητου -τη δική μου πραγματικότητα- υπενθυμίζουν τον ψυχικό και σωματικό πόνο που βίωσα.

Το 1951 υποβάλομαι σε ένα ακόμη χειρουργείο, στο οποίο και ακρωτηριάζεται το δεξί μου πόδι. Παρά τις δυσκολίες δε το βάζω κάτω, συνεχίζω να ζωγραφίζω καθηλωμένη στο κρεβάτι και καταφέρνω σιγά σιγά να ξαναπερπατήσω με την βοήθεια προσθετικού μέλους.

Στις 13 Ιουλίου του 1954 σε ηλικία 47 ετών, φεύγω από την ζωή από πνευμονία, αν και πολλοί ισχυρίζονται πως η αιτία ήταν η υπερβολική δόση αναλγητικών.

Περιμένω με χαρά πότε θα εγκαταλείψω τον κόσμο ─ και ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ.

Φρίντα».

Η Φρίντα Κάλο αποτέλεσε ένα παράδειγμα για τις γυναίκες, τόσο της εποχής της όσο και της σύγχρονης ζωής. Εξέφραζε τα συναισθήματα της, αποτυπώνοντας τα στους καμβάδες της, δίχως να ενδιαφέρεται για τις επικρίσεις και τα υποτιμητικά σχόλια που θα προσκομίσει. Αν και δεν αυτοαποκαλούνταν φεμινίστρια, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως αποτέλεσε ένα κομμάτι έμπνευσης για το κίνημα, καθώς τόλμησε να πάει κόντρα στο κοινωνικό κατεστημένο, να θέσει τα δικά της όρια, μόνο και μόνο για να τα ξεπερνά. Η ίδια της η ζωή ήταν μια έμπνευση, όπως και τα έργα της. Ήρθε αντιμέτωπη με το σώμα της, το κοινωνικό γίγνεσθαι, την ίδια την εποχή. Ένα πρότυπο δυναμισμού, ακτιβισμού, καλλιτεχνικής έκφρασης. Έζησε μια ζωή γεμάτη χρώματα, όπως η ίδια η επανάσταση.

*Πηγή https://inzone.gr/frida-kahlo/, Βάσω Κοντού 2017

*********************************************************************************************************************

 

Η δημιουργική ομάδα του Orestis Craft Center επισκέφθηκε το cafe-εστιατόριο Che, στο κέντρο του Πειραιά, το οποίο έχει κάνει αίσθηση χάρη στην ιδιαίτερη διακόσμησή του με λατιν, μεξικάνικες και κεντροαμερικάνικες επιρροές. Ο χώρος του Che αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για να ξετυλίξουμε την ιστορία της Frida μέσα από τις κατασκευές μας.

 

 

Τα χρώματα, τα αρώματα, οι φόρμες και η όλη κουλτούρα που εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί γύρω από την περσόνα της μεγάλης αυτής καλλιτέχνιδας, μας έδωσε πολλές ιδέες για ποικιλία κατασκευών. Σαπούνια ψυχρής μεθόδου με ιδιαίτερες χρωματικές τεχνικές, κεριά και σαπούνια γλυκερίνης τριαντάφυλλα και κάκτοι, μπάλες οξυγόνου Dia de los Muertos, κεριά με ντεκουπάζ συνθέτουν την πολύχρωμη παλέτα μας.

 

 

Η ρουτίνα ομορφιάς της Φρίντα μας έδωσε το έναυσμα να ανατρέξουμε στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που η ίδια χρησιμοποιούσε. Ανακαλύψαμε και αναπαράξαμε το αγαπημένο της άρωμα, καθώς επίσης και την ιδιαίτερη κρέμα προσώπου που φορούσε καθημερινά.

Μείνετε μαζί μας, πολύ σύντομα θα μάθετε και εσείς πώς δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι κατασκευές και θα εντυπωσιαστείτε!

 

Ευχαριστούμε θερμά το all day restaurant Che για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και τη Μαρία Στεφανή που πόζαρε για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *