natural candles

Τα βασικά της Κηροπλαστικής

 

Ποιες είναι οι συνήθεις τεχνικές κατασκευής κεριών;
Είναι τρεις, το βούτηγμα (Dipping), η χύτευση (moulding), το γέμισμα (filling)

Βούτηγμα: για εκκλησιαστικά κεριά και λαμπάδες
Παράγονται βουτώντας πολλές φορές το φυτίλι σε παραφίνη
1. Τεντώστε τα φυτίλια σε ένα φορέα για 6 ή 16 κεριά ή απλά ένα φυτίλι με κάτι βαρύ δεμένο στην μια άκρη του.
2. Βουτήξτε τα φυτίλια μέχρι την κορυφή σε λιωμένη παραφίνη 65βαθμών και μετά σηκώστε τα. Βουτώντας τα φυτίλια πολλές φορές το στρώμα παραφίνης γίνεται παχύτερο.
Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι το κερί να αποκτήσει το επιθυμητό πάχος.
3. Κόψτε τις άκρες με ψαλίδι και κρεμάστε τα κεριά σε στήριγμα όσο χρειάζεται για να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
4. Λιώστε την παραφίνη λίγο στην βάση του κεριού σε θερμή πλάκα.
5. Χρωματίστε εξωτερικά το κερί βουτώντας το σε χρωματισμένη παραφίνη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις σκληρές παραφίνες. Οι τύποι 4110 η 5905 έχουν σ.τ. 60 βαθμούς και κρυώνουν γρήγορα επιτρέποντας τη δουλειά να γίνεται γρήγορα, όμως τα κεριά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα. Πιο κατάλληλες είναι οι παραφίνες 4115 και 5803, έχουν πιο χαμηλό σημείο τήξης., είναι πιο εύκαμπτες και εύπλαστες όταν είναι ζεστές.

Χύτευση
1. Προετοιμασία καλουπιού:
Περάστε το φυτίλι από την τρύπα στον πάτο του καλουπιού, βουλώστε την τρύπα με την ειδική πάστα η τάπα. Το φυτίλι το δένουμε σε ένα στήριγμα στην ανοικτή πλευρά του καλουπιού.
2. Λιώνουμε το κερί: Θα χρειαστεί περίπου ένα κιλό παραφίνη για ένα μέτριου μεγέθους κερί. Κόβουμε την παραφίνη σε κομμάτια και τα βάζουμε μέσα στο δοχείο. Το δοχείο αυτό τοποθετούμε μέσα σε δεύτερο δοχείο με βραστό νερό. Να αποφεύγεται απευθείας επαφή με πηγή θερμότητας (γκάζι, ηλεκτρικό μάτι).
3. Προσθήκη χρώματος αρώματος και προσθέτων: Όταν η παραφίνη φτάσει τους 80 βαθμούς προσθέτουμε χρώμα και άρωμα ανακατεύουμε με μεταλλική βέργα. Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα του χρώματος. Για να δούμε την απόχρωση στάζουμε λίγο κερί σε ένα αλουμινόχαρτο.
4. Χύτευση: Προσοχή στην θερμοκρασία χύτευσης ανάλογα με τον τύπο του καλουπιού. Αν η θερμοκρασία δεν είναι σωστή μπορεί να έχομε ελαττώματα τα οποία όμως πολλές φορές καταλήγουν σε ενδιαφέροντα σχέδια και αρέσουν πολύ. Αδειάστε το λιωμένο κερί αργά στο κέντρο του καλουπιού γύρω από το φυτίλι. Φυλάξτε μέρος του κεριού για αργότερα.
5. Γεμίστε το κενό: Αφήστε το κερί να σκληρύνει για 1 ώρα. Με αιχμηρό εργαλείο τρυπήστε την επιφάνεια στο κέντρο του κεριού. Οσο σκληραίνει το κερί μέσα στο καλούπι συρρικνώνεται και δημιουργεί κενό στο κέντρο. Αφήστε το κερί να σκληρύνει τελείως και προσθέστε στο κέντρο το υπόλοιπο λιωμένο κερί για να καλυφθεί το κενό λίγο κάτω από την επιφάνεια.
6. Αφαιρέστε το κερί από το καλούπι: Αφήστε το να σκληρύνει τελείως και όταν είναι κρύο αφαιρέστε την τάπα από την βάση του και αναποδογυρίστε το καλούπι. Αν δεν βγει αμέσως τραβήξτε το από το φυτίλι. Ο πάτος του καλουπιού είναι τώρα η κορυφή του κεριού.
Κόψτε το φυτίλι 2εκ πάνω από την κορυφή. Για να κάνουμε επίπεδη την βάση χρησιμοποιούμε θερμαινόμενη πλάκα όπως σίδερο η ζεστή κατσαρόλα ώστε να λιώσουμε το περισσευούμενο κερί.

Γέμισμα ποτηριού
1. Χρησιμοποιούμε φυτίλι κερωμένο με βάση. Το τοποθετούμε ώστε η μεταλλική βάση να ακουμπάει στο κέντρο στο εσωτερικό του ποτηριού και με ένα μανταλάκι, ένα μολύβι, η δύο καλαμάκια στηρίζουμε την κορυφή του στη μέση του ποτηριού.
2. Ζεσταίνουμε ελαφρά το ποτήρι.
3. Λιώνουμε την παραφίνη προσθέτουμε χρώμα και άρωμα και χυτεύουμε στους 70 βαθμούς αφήνοντας ένα μέρος της παραφίνης για αργότερα.
4. Αφήνουμε να σκληρύνει, στο κέντρο δημιουργείται κενό λόγω συρρίκνωσης.
5. Προσθέτουμε την παραφίνη που περίσσεψε για να γεμίσομε το κενό.
Αφήνουμε να σκληρύνει καλά.
6. Ελευθερώνουμε το φυτίλι και το κόβουμε 1εκ πάνω από την επιφάνεια.

Τι είναι το ζελέ;
Είναι μίγμα από λάδι και ένα πολυμερές. Το λάδι είναι φαρμακευτικό ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά.

Πως γίνονται τα κεριά από ζελέ;
Η διαδικασία είναι απλή, λιώνετε το ζελέ και το χυτεύετε σε κατάλληλα δοχεία, ποτήρια, βάζα προτιμότερη διάμετρος είναι 6εκ και το ύψος πάλι 6εκ.
Ο ευκολότερος τρόπος για να βάλετε το φυτίλι είναι να το πιέσετε στο κέντρο του δοχείου πριν σκληρύνει τελείως το ζελέ. Αλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε φυτίλι με βάση, κολλήστε τη βάση στον πάτο του ποτηριού και στηρίξτε την κορυφή στην ανοικτή άκρη του πριν χύσετε το λιωμένο ζελέ.
Προσθέστε αντικείμενα όπως βότσαλα, άμμο, κογχύλια για διακόσμηση.
Το ζελέ θολώνει.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανάμιξη με σκληρή παραφίνη η με ακατάλληλα αρώματα η ίχνη νερού. Ακόμα και 1% επιμόλυνση με αυτά τα υλικά θολώνουν το ζελέ. Ενίοτε ή διαυγάζει αν το ζεστάνουμε στους 90 βαθμούς ή αν το αφήσουμε στον ήλιο.
Το ζελέ δημιουργεί φυσαλίδες.
Βεβαιωθείτε ότι τηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες (όχι πολύ κρύο και ότι τα καλούπια δεν συγκρατούν αέρα)

Τι είναι οι παραφίνες;
Οι παραφίνες παράγονται από πετρέλαιο. Υπάρχουν σκληρές, μαλακές και υγρές παραφίνες. Σήμερα με διαδικασίες ραφιναρίσματος παράγονται παραφίνες απόλυτα ακίνδυνες και κατάλληλες για φαρμακευτική χρήση.

Τι είναι η στεατίνη;
Προέρχεται από φυτικά λιπαρά (κοκκοφοινικέλαιο). Είναι άοσμη, λευκή.
Χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο της παραφίνης σε ποσοστό 10% για να βελτιώσει την όψη του κεριού κάνοντάς το πιο opaque.
Τι είναι το μελισσοκέρι;
Είναι φυσικό προϊόν που καίγεται με ευχάριστη οσμή μελιού. Συνήθως περιέχει διάφορες φυσικές προσμίξεις που δυσκολεύουν την καύση βουλώνοντας το φυτίλι. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε στρογγυλά φυτίλια που διευκολύνουν την καύση.
100% μελισσοκέρι πρέπει να μην περιέχει τίποτε άλλο. Το άρωμα πάντως είναι άλλο θέμα καθότι με το χρόνο το φυσικό άρωμα εξατμίζεται. Επίσης επηρεάζεται από την θέρμανση και ανάλογα με την προέλευση διαφέρει πολύ. Για ενίσχυση του αρώματος προσθέστε άρωμα μελιού σε ποσοστό 0,5%.

Τι καλούπια να χρησιμοποιήσω;
Για τα περισσότερα κεριά υπάρχουν αντίστοιχα καλούπια. Ανάλογα με το υλικά κατασκευής τους έχουμε:
Μεταλλικά καλούπια:
Χαλύβδινα
Αλουμίνιο
Πολυκαρβονικά (Plexiglas)
Γυάλινα
πλαστικά
Σιλικόνης (εύκαμπτα)

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Καλούπια από αλουμίνιο
Αντέχουν στη θερμότητα, δεν χαλάνε και δεν έχουν ραφές. Τα κεριά έχουν όψη επαγγελματική, και λεία επιφάνεια. Πολύ οικονομικά. Ακατάλληλα για μελισσοκέρι.
Καλούπια από Plexiglas (διάφανο πλαστικό)
Αντέχουν μέχρι 130 βαθμούς, είναι διαφανή, κατάλληλα γιά όλα τα είδη κεριού. Η θερμοκρασία χύτευσης είναι 90 βαθμοί. Προσοχή αν είναι πολύ ζεστό θα κολλήσει στο καλούπι και μπορεί να καθαριστεί μόνο με ζεστό σαπούνι και νερό. Αν θέλουμε ανώμαλη επιφάνεια χυτεύουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία (όψη ρουστίκ). Είναι εύθραυστα.
Το κερί πρέπει να είναι τελείως κρύο πριν αφαιρεθεί από το καλούπι.
Μερικά αρώματα όπως η κανέλλα μπορεί να χαλάσουν τα πλαστικά καλούπια.
Τα μεταλλικά καλούπια χρειάζονται προσοχή στην θερμοκρασία χύτευσης αν είναι πολύ ζεστό μπορεί να κολλήσει.
Το κερί συρρικνώνεται στο σημείο χύτευσης:
Αυτό είναι φυσικό και οφείλεται στην φυσική διαστολή/συστολή λόγω θερμότητας. Αν κρυώσει πολύ γρήγορα το καλούπι δεν θα προλάβει να συρρικνωθεί κανονικά και θα κάνει τρύπα σε κάποιο σημείο. Για να μην συμβεί αυτό τρυπάμε την επιφάνεια προτού σκληρύνει τελείως, το κενό τότε εμφανίζεται γύρω από το φυτίλι, στο σημείο αυτό συμπληρώνουμε με κερί. Ακατάλληλα για μελισσοκέρι.
Καλούπια σιλικόνης.
Είναι εύκαμπτα, δεν κολλάνε, χρησιμοποιούνται συνήθως για ανάγλυφα κεριά (λουλούδια, σχήματα ζώων). Μπορείτε να τα κατασκευάστε χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο και πάστα σιλικόνης που σκληραίνει. Ειδικά για μελισσοκέρι.

Πως κρίνουμε αν το κερί καίγεται σωστά;
Το φυτίλι δεν γέρνει πρόωρα
Το κερί δεν βγάζει κάπνα.
Δεν χύνεται το λιωμένο κερί.
Δεν πνίγεται το φυτίλι
Η παραφίνη λιώνει μέχρι την άκρη

Αν το κερί βγάζει κάπνα;
Βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι είναι καθαρό και κοντό και έχει το σωστό μέγεθος. Λερωμένο κερί μπορεί να βγάζει κάπνα. Κεριά των παρακάτω τύπων συνήθως καίγονται καλά:
Κεριά από καθαρή παραφίνη.
Κεριά με μίγμα παραφίνης και ως 20% στεατίνη
Κεριά από ζελέ διαμέτρου ως 6εκ.
Κεριά από καθαρό μελισσοκέρι
Βέβαια προϋπόθεση είναι να υπάρχει το σωστό φυτίλι!
Αν τα κεριά δεν ανάβουν καλά?
Αν το φυτίλι δεν είναι κερωμένο δεν καίγεται. Θυμηθείτε να βουτήξετε το ελεύθερο τμήμα του φυτιλιού σε παραφίνη. Ακάθαρτο κερί με αδιάλυτα δεν καίγεται γιατί βουλώνει το φυτίλι, συνήθως κεριά από ανακύκλωση απόκερων έχουν τέτοια προβλήματα.

Πόσο σημαντική είναι η θερμοκρασία χύτευσης;
Είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Εξαρτάται από το κερί το καλούπι, και τον τύπο της επιφάνειας που επιθυμείτε. Αν είναι πολύ ζεστό
κολλάει στο καλούπι και δύσκολά βγαίνει, αν είναι πολύ κρύο (έχει κάνει μεμβράνη στην επιφάνεια, τότε συνήθως ξεκαλουπώνεται εύκολα αλλά εμφανίζει ανώμαλη ρουστίκ επιφάνεια που μπορεί να είναι επιθυμητή. Γενικά η θερμοκρασία χύτευσης συνιστάται να είναι οι 90 βαθμοί. Αν δεν προσέξουμε και ζεστάνουμε το κερί απευθείας στο μάτι η τη φωτιά και όχι έμμεσα με bain marie υπάρχει ο κίνδυνος υπερθέρμανσης και αυτανάφλεξης ακόμα και χωρίς σπινθήρα. Συνιστάται επομένως η χρήση υδατόλουτρου (bain marie) που δεν επιτρέπει την θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 100βαθμούς.

Πως θα αποφύγουμε φυσαλίδες στην επιφάνεια του κεριού;
Εμφανίζονται όταν το καλούπι είναι κρύο και συγκρατεί αέρα στην επιφάνειά του. Για να τις αποφύγετε ανακατέψτε ελαφρά το ζεστό κερί μέσα στο καλούπι για να απεγκλωβιστούν οι φυσαλίδες.

Τι κάνουμε αν τα αρώματα είναι εν μέρει αδιάλυτα στο κερί;
Μερικά αρώματα περιέχουν συστατικά που δεν διαλύονται στο κερί. Για να αποφύγετε προβλήματα σε τέτοιες περιπτώσεις μετά την προσθήκη του αρώματος στο κερί αφήστε το μίγμα να ηρεμήσει μέσα στο δοχείο τα αδιάλυτα συστατικά κάθονται στον πάτο του δοχείου και με προσεκτικό άδειασμα απομακρύνονται.
Αν αδιάλυτα υλικά (σκόνη, χρωστικές, άμμος) μπούνε στο κερί θα επηρεάσουν την καύση όπως και την όψη της επιφάνειας.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του κεριού σόγιας;
Η καύση της σόγιας διαρκεί 30%-50% περισσότερο.
Το κερί σόγιας καθαρίζεται με πλύσιμο με σαπούνι όπως το βούτυρο, πολύ πιο εύκολα από την παραφίνη.
Το κερί σόγιας είναι 100% φυτικό και βιοδιασπάσιμο
Η καύση του είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα
Δεν παράγει αιθάλη (κάπνα) και δεν μαυρίζει τους τοίχους η τα έπιπλα
Δεν παράγονται τοξικές ουσίες κατά την καύση του
Συγκρατεί καλύτερα άρωμα (ακόμα και 15%) και χρώμα
Λιώνει στον φούρνο μικροκυμάτων
Παράγεται από ανανεώσιμες πηγές όχι από πετρέλαιο
Δεν περιέχει ζωικά λίπη

Πως χρησιμοποιείται;
Υπάρχουν δύο είδη κεριού σόγιας σκληρή για χυτά κεριά και μαλακή για γεμίσματα ποτηριών, κεραμικών, βάζων.
Η σκληρή σόγια είναι ευαίσθητη και σπάει εύκολα. Θέλει προσοχή στην χρήση της. Είναι χρώματος υπόλευκου (μπεζ-κιτρινωπό). Χυτεύεται σε καλούπια αλουμινίου η μεταλλικά η Plexiglas στους 80 βαθμούς. Βγαίνει εύκολα από το καλούπι.
Η μαλακή είναι πιο λευκή, εφαρμόζει καλά στο ποτήρι και μπορείτε εύκολα με μια βελόνα να την τρυπήσετε και να βάλετε το φυτίλι. Θερμοκρασία χύτευσης είναι 50 βαθμοί*λίγο πριν πήξει και έχει γίνει μεμβράνη στην επιφάνεια. Μπορείτε πριν την χύτευση να προσθέσετε άρωμα και χρώμα.
Είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για κάποιον (ιδιώτης, ιδιοκτήτης εστιατορίου, μπαρ, catering, ξενοδοχείου) που θέλει να διαθέσει ελάχιστο χρόνο και εξοπλισμό και να φτιάξει κεριά γεμίζοντας ποτήρια κρασιού, ουίσκι, μικρά κεραμικά. Αρκεί ένας φούρνος μικροκυμάτων, τα ποτήρια, φυτίλια, χρώματα, αρώματα που προμηθεύουμε εμείς και τα κόβετε στην διάσταση που θέλετε.

Οι θερμοκρασίες χύτευσης του κεριού σόγιας επηρεάζονται πολύ από την θερμοκρασία & υγρασία του περιβάλλοντος. Η τιμή που δίνουμε εδώ είναι ενδεικτική. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η χύτευση πρέπει να γίνεται σε υψηλότερους βαθμούς, ενώ όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη και υπάρχει υγρασία, η χύτευση γίνεται σε χαμηλότερους βαθμούς. Θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά με βάση το μέρος που δουλεύετε τα κεριά σας συνήθως.

Δείτε το βίντεο του κου Ορέστη που απαντά στις συχνότερες ερωτήσεις των νέων κηροπλαστών και δίνει χρήσιμα tips!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

153 Comments

  1. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω στο κερί για γέμισμα ποτηριού, πόσο χρώμα πρέπει να βάλω στο ένα κιλό παραφίνης;

    1. Καλησπέρα σας, το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο για τα χρώματα μάζας και τα υγρά χρώματα είναι έως 1,5 γρ στο κιλό της μαλακής παραφίνης. Το πόσο θα βάλετε θα εξαρτηθεί από την απόχρωση που θέλετε να πετύχετε κάθε φορά.

        1. Καλησπέρα σας επειδή είναι μεγάλο το thread των ερωτήσεων, σε ποια ερώτηση αναφέρεστε;

          1. Καλησπέρα σας για wax melts με κερί ελαιοκραμβης στα 100γρποσά ml υγρή χρωστική πρέπει να χρησιμοποιηθεί ;

  2. Καλησπέρα.
    Το αρώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα κεριά; Είδα και σε κάποιες φωτογραφίες ότι κάνουν κάτι σαν σαντιγί έχει δηλαδή αυτή την όψη.Ξερετε πως γίνεται;

  3. Καλησπέρα
    Έφτιαξα ρεσώ με κερί σόγιας και έβαλα χρώμα. Περιμετρικά το χρώμα έχει “ασπρίσει”. Το ίδιο συμβαίνει σε κάποια, γύρω από το φιτίλι. Τι φταίει;
    Ευχαριστώ

    1. Γεια σας! Αυτό το φαινόμενο είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά του κεριού σόγιας.

      1. Καλησπερα σας . Τι μπορεί να ευθύνεται όταν έχω κάνει κερι σε καλούπι και καθώς το ανάβω πέφτει το φυτίλι μέσα και καίγεται κατευθείαν .;

  4. Καλησπέρα σας,
    Φτιάχνω με σκληρή σόγια, γυναικείο σώμα σε καλούπι σιλικόνης. Χύνω στους 80 βαθμούς αλλά στον λαιμό της μου εμφανίζει πολλές φυσαλίδες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

  5. Καλησπέρα, φτιάχνω κερι σόγιας, μπορώ να χρησιμοποιήσω για χρώμα λαδομπογιά; επίσης, σε καλούπια από σιλικόνη τι είδος κερί σόγιας να χρησιμοποιήσω και σε πόσους βαθμούς να χυσω το κερί;

    1. Γεια σας, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε λαδομπογιά. Περιέχουν συνήθως προσμίξεις που επηρεάζουν την καύση.
      Για τα καλούπια σιλικόνης θα χρειαστείτε σκληρή σόγια και την χυτεύετε στους 70 βαθμούς.

      1. Η σκληρη σογια στα καλούπια σιλικόνης χυτευεται στους 90-95 οχι στους 70 βαθμους!!!!

  6. Καλησπέρα. Γεμίζω ποτήρια μέ ανακυκλωμένο κερί. Το πρόβλημα πού αντιμετωπίζω είναι ότι παρότι στην αρχή και για ένα δεκάλεπτο δεκαπεντάλεπτο το κερί καίγεται όμορφα, μετά το φυτίλι πού και αυτό είναι ανακυκλωμένο από λαμπάδες, πέφτει στο πλάι και βυθίζεται στο λιωμένο κερί με αποτέλεσμα να σβήνει. Παρότι το κόντυνα το πρόβλημα παραμένει.

  7. Καλησπέρα σας, θέλω να βρω μία κόλλα που να κολλάει πάρα πολύ σταθερά κερί με επιφάνεια κεριού. Δεν θέλω να στάξω κερί ενδιάμεσα και ψάχνω να βρω μία κόλα. Έχετε κάτι να μου προτείνετε?

  8. Καλημέρα σας, εχω ενα προβλημα με τα κερια σογιας που φτιαχνω και με τα καλουπια σιλικονης, μολις τα βγαζω απο το καλουπι ειναι σε σημεια σαν να εχει ξεφλουδιστει, φταιει η θερμοκρασια? πως μπορω να πετυχβ τελειο λειο και γυαλιστερο αποτελεσμα?

      1. Καλησπέρα
        Το ίδιο ισχύει και για την αναλογία αρώματος με το κερί σόγιας;

  9. Καλησπέρα
    Έφτιαξα κερι σε βάζο με άρωμα λεβάντας όταν κρυώσε μύριζε πολύ ωραία. Όταν το άναψα δεν μυρίζει ..τι λάθος έχω κάνει?
    Ευχαριστώ

  10. Καλησπέρα σας, το κερι σόγιας μαλακό δεν προτείνεται σε καμια περίπτωση για καλουπια σιλικονης; και για ποιο λόγο; ευχαριστώ πολύ

  11. Καλησπέρα, γνωρίζετε πόση περίπου ποσότητα σκληρής σόγιας θα χρειαστώ για ένα καλούπι σιλικόνης μεγέθους 6.5*4.8*.29cm ?

    1. Γεια σας, πρέπει να βρείτε πόσο κερί χωράει το καλούπι σας. Ζυγίστε το περιέχομενο σε νερό και μετά με τη μέθοδο των τριών θα βρείτε πόσο κερί θα χρειαστείτε.

  12. Καλησπέρα ! Σε τι δοχεία μπορώ να βάλω το κερί; Ας πούμε σε γυάλινα μπορώ; Κατά την καύση δεν θα σπάσουν;; Ευχαριστώ !!

    1. Γεια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε δοχείο για το κερί σας. Φυσικά όσο πιο χοντρό είναι το γυαλί τόσο περισσότερο θα αντέχει.

  13. Καλησπέρα σας.
    Έχω σκοπό να φτιάξω κερι με παραφινη.
    Πως θα υπολογίσω ποσό άρωμα πρέπει να ρίξω; Δηλαδή αν λιώσω 1kg παραφινη ποσά ml αρώματος πρέπει να ρίξω ;

    1. Καλημέρα σας, θα πρέπει να ζυγίσετε την παραφίνη σας και αντίστοιχα και το άρωμα σας. Το ποσοστό αρώματος είναι έως 15%. Επομένως για κάθε κιλό παραφίνης θα χρειαστείτε έως 150 γρ αρώματος.

  14. Γειά σας!!!
    Ξεκίνησα να φτιάχνω κεριά σε καλουπια σιλικονης, το πρόβλημα μου είναι ότι μου παρουσιάζεται μεγάλος βαθμός συρρίκνωσης στη μέση, πως μπορώ να το αποφύγω;;;

    1. Γεια σας, θα πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για να σας βοηθήσουμε. Καλύτερα επικοινωνήστε με τον συνεργάτη μας στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας καθοδηγήσει.

  15. Καλησπέρα, φτιάχνω κεριά σόγιας σε ποτήρι και το φυτίλι όταν και καίγεται γέρνει, με αποτέλεσμα ενώ βρίσκεται στο κέντρο το κερί να καίγεται στραβά-ανομοιόμορφα.. ο κύκλος που δημιουργείται δηλαδή από το λιωμένο κερί δεν είναι στο κέντρο του ποτηριού αλλά στο πλάι… Γνωρίζεται σε τι μπορεί να οφείλεται;;

    1. Χρόνια πολλά! Μήπως δεν έχετε κεντράρει σωστά το φυτίλι σας; Στηρίξτε το με δύο ξυλάκια πριν τη χύτευση ώστε να σταθεί σωστά.

  16. Καλημέρα και καλή χρονιά!!!Κάνω κερί σόγιας σε δοχείο.ενω ζεσταινω το ποτήρι πριν το χύτευσω όταν παγώνει θαμπώνει το ποτήρι όταν έχει κρυώσει και φαίνεται άσχημα.γτ συμβαίνει στο;πώς μπορώ να το αποφύγω;

    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο λόγω της διαφορά θερμοκρασίας του ποτηριού και του ζεστού κεριού. Μπορείτε να ζεστάνετε τα ποτήρια σας με θερμοπίστολο πριν τη χύτευση.

    2. Γεια σας και καλή χρονιά. Εάν ήδη ζεσταίνετε το ποτήρι σας πριν τη χύτευση και η θερμοκρασία χύτευσης είναι η σωστή τότε δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο…

  17. Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω για κεριά σόγιας , είναι καλύτερα τα έλαια κεριών ή τα αιθέρια έλαια; Υπάρχει κάποια διαφορά;

    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές αρωματικές ύλες με πιο ασθενές άρωμα ενώ τα αρωματικά λάδια είναι συνθετικά αρώματα με καλύτερη απόδοση. Είναι θέμα προτίμησης.

  18. Καλησπέρα και Καλη Χρονια.. Χρησιμοποιώ σόγια για τα κερια μου αλλα λιγη ωρα μετα τη χύτευση στο ποτηρι, καταλήγει να κάνει τρύπα εκεί που ειναι το φυτίλι.. Προσέχω πολυ τις σωστες θερμοκρασίες γενικα..Τι μπορεί να φταίει και συμβαίνει αυτό;; Ευχαριστώ

    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο, κρατήστε λίγο λιωμένο κερί για να συμπληρώσετε στην επιφάνεια και να καλυφθεί η τρύπα.

        1. Geia sas sinonomati!!! i thela na sas po bravo sas, diabazo tosi ora ta mnmta kai eisastan h monh pou eyxarist;isate tin toso glykia Lili pou me tosos prouimia apanta se oles tis erotisis mas!! Geia sou Lilaki mou, xalkida

  19. Καλησπέρα σας!!! Έφτιαξα κερί σόγιας 220 γραμμάρια σε βαζάκι με το άρωμα Golden orchid. Πόσο άρωμα πρέπει να βάλω??? 15% εννοείται 30 ml???

  20. Καλησπε΄ρα σας , θέλω να φτιάξω κεριά κορμούς σε μεταλλικά καλούπια , τι είδος κεριού να χρησιμοποιήσω ώστε να μην κολλήσει και να βγει όμορφα ?
    Ευχαριστώ πολύ,

  21. Καλησπερα,φτιαχνω κερια με σκληρη παραφινη σε καλουπια αλλα στο ξεκαλουπωμα βλεπω οτι ενω ειναι μια χαρα σαν σχεδιο στην υφη και στο χρωμα μου βγαινουν λιγο θολα,σαν να ειναι γδαρμενα.Υπαρχει καποιος τροπος να το αποφυγω η καποιο βερνικι γυαλισματος για να παρει ζωντανια το κερι?

  22. Γεια σας !! Θα ήθελα να ρωτήσω πως καθαρίζουμε τ καλούπια από σιλικόνη και από το άρωμα .
    Ευχαριστώ !!

    1. Γεια σας, μπορείτε να τα καθαρίζετε με βενζίνη και μετά να τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι.

  23. Το σκληρο κερι ελαιολαδου ποση ωρα το αφηνω στο καλουπι για να γινει;

    1. Καλημέρα σας, ισχύει ότι με όλα τα κεριά. Το αφήνετε μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Αναλόγως πάντα με το μέγεθος του κεριού. Όσο πιο μεγάλο το κερί τόσο περισσότερη ώρα θα χρειαστεί να στερεοποιηθεί.

  24. Καλησπέρα έχω διαβάσει πως το φιτίλι πάει ανάλογα με τις διαστάσεις του καλουπιού…δηλαδή αν θα είναι ψιλό η χοντρό..τι ακριβώς δηλαδή πρέπει να πάρω για ένα καλούπι 5επι οχτώ;

    1. Γεια σας, το φυτίλι το επιλέγουμε όχι μόνο ανάλογα με το μέγεθος του καλουπιού αλλά ανάλογα και με το είδος του κεριού και το εάν θα βάλουμε χρώμα και άρωμα. Δείτε εδώ λεπτομέρειες: https://www.candlemaking.gr/blog/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%85%cf%84%ce%af%ce%bb%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b5-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%80/

  25. Καλησπέρα, σε ενα κιλό κεριού σογιας, πόσο άρωμα χρειάζεται να βάλω και σε το θερμοκρασία; Γιατί δεν μυρίζει στο χώρο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  26. Γειά σας!!! Έχω ένα θέμα με την θερμοκρασία στα κερια σόγιας. Ενώ κάνω την χυτευση στους 50 με 47 βαθμούς το κερί στην μέση μου σπάει. (έχω δοκιμάσει διαφορές θερμοκρασίες – όχι μικρότερη του 47 αλλά πάντα κάτι δεν μου πάει καλά)
    Επιπλέον βοηθήστε λίγο παραπάνω με την ποσότητα αρώματος – λίγο πιο απλά αν μπορείτε… Ευχαριστώ πολυ

  27. Χαιρετώ την παρεα μια ερωτηση, γιατι σε κερι απο καλούπι μενει επανω ενα λεπτο “φιλμ” Ασπρο και πως μπορω να το διορθώσω. Κερι παραφινης και καθαρο καλουπι σιλικόνης

    1. Γεια σας και από εμάς, αυτό ενδεχομένως οφείλεται σε χαμηλή θερμοκρασία χύτευσης. Στείλτε μια φωτογραφία και λεπτομέρειες της κατασκευής σας στο supportcandle@candlemaking.gr

  28. Παρακαλώ μου λετε ποιο κερι σας πρεπει να παραγγείλω για να φτιαξω τα πρώτα μου κερια απο καλουπι σιλικονης;επισης το φυτιλι να παρω;θα κανω ενα γυναικείο σωμα. Ευχαριστώ πολυ. νίκη

    1. Γεια σας, όλες οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στο blog. Εάν είστε αρχάρια σας συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε με ένα απλό χυτό κερί με απλή οικονομική παραφίνη και όχι με τα σώματα. Απαιτούν λίγη εμπειρία στην κηροπλαστική.
      Δείτε εδώ και εδώ πληροφορίες για τα είδη των κεριών και τα φυτίλια, και το κανάλι μας στο Youtube για οδηγίες για να ξεκινήσετε.

  29. Καλησπέρα, εγώ κάνω κερί σε σιλικόνης από ελαοοκραμβη καρύδα και πχ ο κύβος όταν το καίω χύνεται.. Τι κάνω λάθος;

      1. καλημέρα! όταν τα καλουπια σιλικονης δεν έχουν τρύπα για να βαλουμε το φυτιλι το τρυπάμε με σακοραφα;επίσης με τι τάπα ειδική το κλεινουμε; (αρχάρια )στους 85 βαθμούς με μπεν μαριν δεν εχ ει φόβο να πάρει φωτιά το κερι;

        1. Γεια σας, ναι ακριβώς το τρυπάτε με μια σακοράφα. Δεν χρειάζεται να το κλείσετε με κάτι, η σιλικόνη είναι πυκνή και δεν θα υπάρχει διαρροή. Το κερί δεν παίρνει φωτιά μέσα στο μπαιν μαρί, η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη και δεν αναφλέγεται.

  30. Καλησπέρα σας,

    Ποια είναι ιδανική θερμοκρασία χύτευσης μαλακής σόγιας σε γυάλινο και μεταλλικό δοχείο;

    Επίσης το κερι ελαιοκραμβης σε πόσους βαθμούς χυτευεται

    1. Γεια σας, μπορείτε να τα καθαρίσετε με βενζίνη και μετά να τα πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι.

  31. καλησπέρα,
    θα ήθελα να ρωτήσω . φτιάχνω κεριά σε καλούπια ανάφλυφα (πχ σώματα) με σκληρό κερί σόγιας. υπάρχει κάποιο άλλο είδος κεριού οικολογικό που να διαρκεί περισσότερο η καύση του? διότι για παράδειγμα το σώμα σε μισή ώρα εξαφανίζεται. Ή υπάρχει κάποιο κάποιο πρόσθετο υλικό που θα μπορούσα να αναμιγνύω με το κερί σόγιας και να καίγεται πιο αργά ?
    επίσης να αναφέρω οτι χρησιμοποιώ φυτιλι ecostabilo νο2 πολυ λεπτο.

    1. Γεια σας, το μόνο κερί που καίγεται πιο αργά είναι το μελισσοκέρι. Δοκιμάστε να κάνετε ανάμιξη με ένα ποσοστό 10% και να το δείτε πως καίει.

  32. Καλησπέρα. Χρησιμοποιώ σκληρή παραφίνη για κεριά σε καλούπι σιλικόνης. θα ήθελα να τα αρωματίσω και να τα χρωματίσω. Είναι εφικτό να βάλω άρωμα σε σκληρή παραφίνη η πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο άλλο υλικό όπως φυτική παραφίνη, σόγιας κλπ.

    1. Γεια σας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μπορείτε να την αρωματίσετε και να την χρωματίσετε κανονικά με τα κατάλληλα αρώματα και χρώματα.

      1. Υπάρχει κάποιο ειδικό άρωμα και χρώμα που πρέπει να χρησιμοποιήσω?

  33. Καλησπερα σας !
    Χρησιμοποίησα κερί σόγιας μαλακό για να φτιάξω τα καλουπια μου .
    Το γυναικείο σώμα μου έσπασε στη μέση και στα δυο μου καλουπια . Κάποια αλλά βγήκανε με φυσαλίδες .
    Φταίει η θερμοκρασία χύτευσης το κερί στο γιες που είναι μαλακό ;
    Και αν ναι πιο κερί φυτικό είναι κατάλληλο για καλουπια σιλικόνης εκτός από παραφινη που δεν θέλω να χρησιμοποιήσω .

    1. Γεια σας, τα μαλακά κεριά ΔΕΝ είναι κατάλληλα για χυτά κεριά (δηλαδή κεριά σε καλούπια), χρειάζεστε σκληρό κερί είτε παραφίνη είτε οποιοδήποτε φυσικό κερί.

  34. Καλησπέρα σας,
    κάνω χύτευση με παραφίνη σε καλούπι με δόσεις καθώς χρησιμοποιώ μικρό μπρίκι, μήπως είναι πρόβλημα αυτό στο δημιούργημα φυσαλίδων ή στρώσεων στο κερί;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Γεια σας, εφόσον τηρείτε τις θερμοκρασίες και τα στρώματα ενώνονται σωστά, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

  35. Γεια σας, Θα ήθελα παρακαλώ οδηγίες στο πως μπορώ να φτιάξω κερί με παραφίνη ώστε να φαίνεται σαν σαντιγί.
    Σας ευχαριστώ.

  36. Καλησπερα! Την επομενη μερα αφού εφτιαξα τα κερια, παρατηρησα , σαν να κοβεται το κερι, μπορειτε να μου πειτε που οφειλεται; σαν να γινεται σαγρε, σαν να κοβει, τι φταιει;

  37. καλησπέρα χρησιμοποίησα παραφίνη σκληρή για καλούπια έφτιαξα ένα κερί αλλά δεν μου βγήκε λείο ομοιόμορφο βγήκε κάπως σαν να έχει τρυπίτσες

    1. Καλησπέρα σας, ενδεχομένως δεν τηρήσατε τις θερμοκρασίες. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες.

  38. Καλησπέρα,
    Φτιάχνω κεριά με σκληρή σόγια σε καλούπια( σώματα) και κάνουν τρύπα εφόσον κρυώσουν λιγο. Η χύτευση γίνεται στους 80 βαθμούς. Τι γίνεται λάθος;

    1. Γεια σας, η τρύπα γίνεται στην βάση ή σε κάποιο άλλο σημείο; Η θερμοκρασία χύτευσης πρέπει να είναι πιο ψηλά, 90-95 βαθμούς ωστόσο.

      1. γίνεται στο κέντρο κοντά στο φυτίλι. Ευχαριστώ για τη πληροφορία σχετικά με τη θερμοκρασία

  39. Καλησπέρα
    Όταν φτιάχνω τα κεριά με παραφίνη μαλακή την επομένη μέρα μόλις το κερί ξεκουραστεί βγαίνει από το δοχείο το έχει πάθει κάποιος μπορεί να με βοηθήσει να το αποφύγω
    Ευχαριστώ εκ τον πρότερων

  40. Εκτος απο παραφινη ποιο αλλο σκληρο κερι μπορω να χρησιμοποιησω για επιπλεοντα κερια;

  41. Καλησπερα χρησιμοποιώ σκληρό κερι σόγιας σε καλούπι και συνέχεια μου βγάζει φυσαλίδες .Εχω προσπαθήσει πολλές φορές και πάντα γίνεται το ίδιο.Κάνω χύτευση στους 90 βαθμούς

    1. Καλημέρα σας, καλό θα ήταν να στείλετε μια φωτογραφία του κεριού σας και περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή του στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας απαντήσει ο υπεύθυνος.

  42. μπορείτε να μας πείτε για 100 γρ κερί θέλει 15 γραμ άρωμα.. σχεδόν μισό μπουκαλάκι.
    μήπως μπορείτε σε ml. να μας βοηθησετε

    1. Καλημέρα σας, θα πρέπει να ζυγίζετε τα υλικά σας και να μην τα ογκομετράτε για να έχετε ακρίβεια. Το κάθε άρωμα καταλαμβάνει διαφορετικό όγκο.

  43. Καλησπέρα σας θελω να κανω τις μπομπονιέρες για τον γάμο μου μικρά κερακια πχ σε διάστημα 6 μηνες πριν να ξεκινησω το αρωμα θα παραμείνει στα κερακια μεχρι τον γάμο ή θα φυγει ;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Καλημέρα σας, εάν τα φυλάξετε σε κάποιο δοχείο σκεπασμένο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
      Επίσης, αν τα συσκευάσετε μεμονωμένα πάλι δεν θα έχετε πρόβλημα.

  44. Καλησπέρα. Φτιάχνω πρώτη φορά κεριά σόγιας. Υπολογίζω το άρωμα στο 10%. Σωστο δεν είναι.; Στα 100 γρ κεριού τα 90 σόγια και τα 10 άρωμα. Λιώνει στους 65-70 βαθμούς και η χύτευση γίνεται στους 55. μετά τη χύτευση όμως στη μέση κοντά στο φυτίλι μου κάνει τρύπες. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Και είναι σωστός ο τρόπος χυτευσης; Χρησιμοποιώ το nature wax c310.

    1. Καλημέρα σας όλα σωστά τα κάνετε, καλό θα ήταν βέβαια να αφήσετε το κερί να ανέβει στους 80 βαθμούς πριν βάλετε το άρωμα. Παρ’όλ’αυτά ο συνήθης ύποπτος για το φαινόμενο αυτό είναι η διαφορά θερμοκρασίας του δοχείου σε σχέση με το ζεστό κερί. Δοκιμάστε να θερμάνετε το δοχείο σας πριν τη χύτευση.

  45. Καλημέρα σας. Μήπως γνωρίζετε αν χρειάζεται ειδικός εξαερισμός κατά τη διαδικασία παραγωγής κεριών παραφινης με μηχάνημα εμβάπτισης; Κι αν ναι, τι είδους; Ρωτώ για ένα εργαστήριο όπου λειτουργεί ως εργαστήρι ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ψυχικά πασχόντων. Η παραγωγή είναι μικρή, αλλά πρέπει να τηρούνται κανόνες υγιεινής κι ασφαλείας. Και κάτι τελευταίο, η παραφινη πρέπει να είναι σε κάποια θερμοκρασία συνεχόμενα ή μπορεί το μηχάνημα να κρυώνει και την επόμενη να ξανάζεστενεται; Σας ευχαριστώ .
    Υ.Γ αν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τον εξαερισμό θα μου ήταν χρήσιμη.

    1. Καλησπέρα σας δυστυχώς δεν γνωρίζουμε να σας απαντήσουμε σε τέτοια εξειδικευμένη ερώτηση. Καλό θα ήταν να ρωτήσετε την Περιφέρεια στην οποία ανήκει ο χώρος.

  46. Καλησπέρα σας , έχω ξεκινησει να φτιάχνω σώματα με κερί σόγιας στα πόδια κάνει τρύπες , τι δεν κάνω καλά ;

  47. καλησπέρα σας !
    χρησιμοποιώ κερι σογια και 90 95 βαθμούς γεμίζω το καλουπι μου! αφού πρώτα ζεστάνω λίγο το καλουπι !!
    δυστυχώς μου αφήνει λευκές κηλίδες σαν φούσκες μικρές τι φταίει???

  48. Καλησπέρα σας σε 100 γραμμάρια κερί σόγιας πόσα ml αρώματος πρεπει να βαζω ;

    1. καλημέρα σας. έχω μπερδευτεί με το ποσοστό αρωματος σε μαλακή και σε σκληρή σόγια.τι ποσοστό βάζουμε στο καθένα?

      1. Γεια σας, η οδηγία που δίνουμε εμείς για τα αρώματα είναι αυτή: 10-15% στα μαλακά κεριά (φυσικά και παραφίνης) και τα σκληρά φυσικά κεριά & 5% στα σκληρά κεριά παραφίνης
        Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις, αλλά αυτός είναι ο γενικός κανόνας.

  49. Καλησπέρα σας
    Τι σκεύη χρειάζομαι για να φτιάξω κερι κ έπειτα πως τα καθαρίζω ;;;;

    1. Γεια σας, οποιαδήποτε πυρίμαχα δοχεία είναι κατάλληλα.
      Τα σκεύη καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι.

  50. Καλημέρα! Δεν μπορώ να βγάλω από το καλούπι σιλικόνης το τριαντάφυλλο…μου σπάνε πάντα τα πέταλα… χρησιμοποιώ κερί σόγιας σκληρό… Ευχαριστώ!

  51. γεια σας. χρησιμοποιώ κερί σόγιας σκληρό για καλούπι σιλικόνης άλλη δεν Μ ανεβενει η θερμοκρασία στους 90 με 95 τι κΝω λάθος; βαζω μήπως λίγο νερό κάτω από το Μπεν Μαρί; σε ποτήρι ζέσεως λιώνω

    1. Γεια σας, ναι δοκιμάστε να βάλετε περισσότερο νερό στο μπαιν μαρί και να αυξήσετε τη θερμοκρασία βρασμού του. Επίσης τσεκάρετε και το θερμόμετρό σας μήπως έχει χαλάσει.

  52. Γεια σας, αν θέλω να βάλω στεατίνη στην παραφίνη σε ποιο στάδιο θα τη προσθέσω;
    Ευχαριστώ

    1. Καλησπέρα σας, τη λιώνετε κανονικά μαζί με την παραφίνη στο ίδιο δοχείο.

  53. καλησπέρα έφτιαξα κερι με χρωμα σε βαζάκι και όταν το κάψω και τ σβήσω και κρυώσει κάνει τρύπα και γίνεται ασπρο γιατί γίνεται αυτό?

  54. Καλησπέρα,θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
    Κάπου πέτυχα ένα βίντεο που κάνανε κερί τύπου καπ κεικ και αφού το άδειασε στο καλουπι αυτό σιγα σιγα άρχισε να φουσκώνει όπως ένα πραγματικό κέικ σταδιακά,πως γίνεται αυτο; τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να το επιτύχουμε;

    1. Καλημέρα σας, δυστυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε, έχουμε προσπαθήσει να αναπαράξουμε τις συνταγές αυτές, αλλά χωρίς επιτυχία.

  55. Πόση ποσότητα στεάτινής πρέπει να μπει μέσα στην παραφίνη.. φτάνει έως και 10% αλλά τι θα πει αυτό ;;ένα παράδειγμα ;;

    1. Γεια σας, αυτή είναι η δοσολογία, δηλαδή στα 100 γραμμάρια κεριού, τα 90 θα είναι η παραφίνη και τα 10 η στεατίνη.

      1. kalispera sas ksekinisa na kano. keria kai eno mirizun eksoterika otan anavo to keri den vgazi kapia mirodia pws ipologizo tis posotitesm!?

        1. Καλησπέρα σας, ενδεχομένως να βάζετε λίγο άρωμα. Αναλόγως με το είδος του κεριού που χρησιμοποιείτε, θα βάλετε και το σωστό ποσοστό: 10-15% στα μαλακά κεριά (φυσικά και παραφίνης) και τα σκληρά φυσικά κεριά & 5% στα σκληρά κεριά παραφίνης

  56. Καλησπέρα σας. θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. φτιάχνω αρωματικά κερακια από κερί ελαικραμβης και καρύδας. ενώ ακολουθώ τις οδηγίες για την χυτευση όταν βάζω άρωμα και χρώμα το κερί μου όταν κρυώσει και το βγαλω από το καλούπι θα έχει κάποιες ασπριλες και ορισμένες φορές εμφανίζει κάποιες τρυπες. Να αναφέρω ότι στις οδηγίες το κερί λέει βαθμούς χυτευσης 80-82 βαθμούς. επίσης ζεσταίνω τα καλουπια πριν κάνω την χυτευση. ευχαριστώ.

    1. Γεια σας, δείτε παρακαλώ εδώ για περισσότερες πληροφορίες: https://www.candlemaking.gr/blog/%ce%bf-%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b1%cf%82-f/
      Μπορείτε επίσης να στείλτε φωτογραφίες της κατασκευής σας και πληροφορίες στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας βοηθήσει ο συνάδελφος.

  57. γεια σας. Ήθελα να ρωτήσω σε δοχείο κεραμικού πηλού μπορώ να κάνω αμέσως την χύτευση ή θα πρέπει να επικαλυφθεί το εσωτερικό του δοχείου με κάποια ουσία; Επειδή δοκίμασα να κάνω χύτευση σε τέτοιο δοχείο και δημιουργούνται σαν λάδια πάνω στο δοχείο.

    1. Γεια σας, για χύτευση με κερί σε τέτοια δοχεία πρέπει απαραίτητα να τα στεγανοποιήσετε πρώτα. Προτείνουμε το Eco Cast Sealer που είναι ειδικό βερνίκι.

  58. Μπορώ να φτιάξω κερί σε δοχείο απο σκληρό κερι ελαιόλαδου; τι μπορεί να πάει λάθος; ποιοι ειναι οι κίνδυνοι ;

    1. Γεια σας, για να φτιάξουμε κερί σε δοχείο χρειαζόμαστε υλικό που να “κολλάει” στα τοιχώματα του δοχείου. Με τα σκληρά κεριά αυτό δεν επιτυγχάνεται, με αποτέλεσμα, μόλις κρυώσει το κερί να ξεκολλάει. Αυτό μπορεί δυνητικά να είναι και επικίνδυνο αν μετακινηθεί το δοχείο κατά την καύση.

  59. Καλησπέρα σας,
    Προσπαθώ να φτιάξω κεριά σόγιας και ενώ ακολουθώ τις οδηγίες ως προς τις θερμοκρασίες χυτευσης, όταν αρχίζουν μα κρυώνουν δημιουργούν μια κυκλική ρωγμή γύρω από το φυτίλι.
    Ξέρετε γιατί γίνεται αυτό ;

    1. Καλημέρα σας, ζεστάνετε το δοχείο σας πριν τη χύτευση για να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας.

  60. Καλησπέρα σας !
    Φτιάχνω melts με κερί σόγιας εδώ και λίγο καιρό ,θα ηθελα να ρωτήσω επειδή καπου το άκουσα ,υπάρχει κάποιο υλικό που να ενισχύει το άρωμα του κεριού και να έχει μεγάλη διάρκεια ,και υλικό που να κάνει έντονο το άρωμα της σόγιας χωρίς να την επηρεάζει ;

  61. καλησπέρα τα κεριά σόγιας σε ποτήρι από την στιγμή που θα τα χυτευσουμε σε πόσο καιρό μπορούμε να τα ανάψουμε? πρέπει να μένουν μια εβδομάδα για να δέσουν τα αρωματικά με το κερί?

    1. Γεια σας, όπως όλα τα αρωματικά προϊόντα, ναι θα είναι καλό να το αφήσετε να “ωριμάσει” το κερί για ένα διάστημα. Μια εβδομάδα είναι ιδανικά.

  62. Γεια σας!!! πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας.θα ήθελα να ρωτήσω αν τα απλά ποτήρια που έχουμε στο σπίτι μας ή και κάποια άδεια βαζακια από μαρμελάδες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για γέμισμα με παραφίνη;δηλ. αντέχουν την θερμοκρασία;

    1. Γεια σας, ευχαριστούμε!! Φυσικά και μπορείτε, ειδικά αυτά από τις μαρμελάδες αντέχουν ναι!

  63. καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω σκληρή παραφίνη για γέμισμα κεριού σε βαζακια γιατι όταν χρησιμοποίησα μαλακή παραφίνη ανάμεικτη με φυτική όταν ανάβω το κερί υγροποιείται πολύ εύκολα και θερμαίνεται το βαζακι πολύ. χρησιμοποίησα φυτίλι eco4 σε βαζακι γυάλινο που χωράει 200 γρ κερί. ευχαριστώ εκ των προτέρων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *