Αφιέρωμα στο Μήλο! Βαφή ρούχου με την τεχνοτροπία Batik

 

T-Shirt με στάμπα σε σχήμα μήλου με την τεχνοτροπία batik

Υλικά:

Ανεξίτηλη βαφή ρούχων RIDA A21 (λαχανί)

Μελισσοκέρι

Αλάτι – σόδα πλύσης (fix) συνοδεύει την βαφή

Δοχείο ή κατσαρόλα ή λεκάνη

Διαδικασία:

Εκτυπώνουμε ένα σχέδιο με το περίγραμμα του μήλου σε σχήμα και μέγεθος που επιθυμούμε και το μεταφέρουμε σε χαρτόνι έτσι ώστε να το έχουμε ως stencil– περίγραμμα. Λιώνουμε σε σκεύος μπεν μαρί λίγη ποσότητα μελισσοκεριού που το διοχετεύουμε στο ειδικό εργαλείο βαφής-ζωγραφικής.

Απλώνουμε το μπλουζάκι σε μια επιφάνεια και επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε να αποτυπωθεί το σχέδιο μας. Πάνω στο στεγνό ύφασμα τοποθετούμε το stencil περίγραμμα και με το λιωμένο μελισσοκέρι κάνουμε ακανόνιστα σχέδια έτσι ώστε να γεμίσει το περίγραμμα του μήλου με λεπτές γραμμές με ενδιάμεσα κενά.

Ζυγίζουμε το ρούχο ή πετσετάκι που θέλουμε να βάψουμε και το βρέχουμε με χλιαρό νερό.

Φοράμε γάντια και προσθέτουμε την ανάλογη ποσότητα βαφής (λαχανί) σε δοχείο ή λεκάνη ή κατσαρόλα (τα 50 γραμμάρια βάφουν 600 γραμμάρια βαμβακερού υφάσματος σε μέτρια ή σκούρα απόχρωση) μαζί με ~6 λίτρα νερό 40°C-60°C και 500 γραμμάρια αλάτι και ένα φάκελο σόδα-fix (σόδα πλύσης 200 γραμμάριων). Ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η βαφή και όλα τα υλικά που έχουμε προσθέσει.

Τοποθετούμε απλωτά το ύφασμα και το ανακατεύουμε τακτικά έως τα 45 λεπτά που ολοκληρώνεται η βαφή.

Αδειάζουμε το νερό της βαφής και κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, ξεπλένουμε το ύφασμα μας και το σαπουνίζουμε με ζεστό νερό να απομακρυνθεί η επιπλέον αστερέωτη βαφή.

*Εναλλακτικά η διαδικασία βαφής μπορεί να γίνει και στο πλυντήριο (οι οδηγίες συνοδεύουν τον φάκελο βαφής).

Στο τέλος της βαφής πρέπει να απομακρύνουμε το μελισσοκέρι που υπάρχει πάνω στο ύφασμα με δυο τρόπους (εάν δεν έχει ήδη απομακρυνθεί) :

  1. Με βραστό νερό (βουτάμε το ύφασμα σε βραστό νερό )
  2. Με απορροφητική πετσέτα και καυτό σίδερο.

Τέλος στεγνώνουμε το ύφασμα σε σκιά!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *