Κερί καρύδας, coconut wax, το νέο trend!

Μια σύντομη συγκριτική μελέτη των φυσικών κεριών  & παρουσίαση του νέου κεριού καρύδας, από τον Ορέστη Καμπάνη.

 

Coconut wax-κερί καρύδας

Η παραφίνη από τον 19ο αιώνα ήταν και είναι η πιο δημοφιλής πρώτη ύλη κεριών λόγω άφθονης διαθεσιμότητας σαν υποπροϊόν της βιομηχανίας καυσίμων. Τα τελευταία χρόνια το κερί σόγιας είχε την προτίμηση των ερασιτεχνών κηροπλαστών λόγω της προέλευσης από ανανεώσιμες πηγές (το σογιέλαιο). Στην αναζήτηση πραγματικής ανανεώσιμης πρώτης ύλης καταλήξαμε σε μια λιγότερο γνωστή εναλλακτική λύση: Το κερί καρύδας (από ινδοκάρυδο).

Το κερί είναι το καύσιμο της φλόγας, η οποία με την θερμότητα της καύσης το λιώνει. Έτσι δημιουργείται λιμνούλα, το υγρό απορροφάται από το φυτίλι και καίγεται παράγοντας θερμότητα, υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα καθώς και  φως.

Πολλά φυτά και ζώα  βιοσυνθέτουν κεριά, τα πιο γνωστά είναι το μελισσοκέρι και το κερί σόγιας ενώ υπάρχουν και άλλα σχετικά άγνωστα όπως το κερί από αβοκάντο ή το κερί ρυζιού.

Το ερώτημα είναι ποιο είναι το καλύτερο κερί για κηροπλαστική? Παραφίνη από πετρέλαιο, σόγια από σογιέλαιο η κερί κοκκοφοίνικα από φοινικέλαιο?

Οι βασικοί παράγοντες για την χρήση των κεριών αυτών είναι η ευκολία της παραγωγής, το κόστος, η αισθητική, η απόδοση του αρώματος και η σωστή καύση.

Θα παρατηρήσετε ότι η προέλευση και η βιωσιμότητα δεν αποτελούν κριτήριο επιλογής όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει αυξανόμενη σημασία για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Τα συνήθη κεριά δεν ανταποκρίνονται σε αυτά τα κριτήρια.

Η παραφίνη μπορεί να είναι χαμηλού κόστους και έχει καλές ιδιότητες καύσης και απόδοσης αρώματος αλλά σαν προϊόν της πετρελαϊκής βιομηχανίας είναι ο ορισμός της μη βιώσιμης ανάπτυξης. Επιπλέον καίγονται γρήγορα και αν και φαίνονται μεγάλα κεριά και στο ράφι δείχνουν να έχουν σημαντική αξία, επειδή καίγονται γρήγορα χρειάζονται συχνή αντικατάσταση. Αυτό είναι καλό για τις εταιρίες που τα παράγουν αλλά κακό για εμάς τους καταναλωτές.

Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι παράγουν τοξικά αέρια, το γεγονός της προέλευσης τους από πετρέλαιο τα καθιστά απαγορευτικά για όσους έχουν οικολογική συνείδηση.

Το κερί σόγιας είναι το αγαπημένο φυσικό κερί των περισσότερων. Καίγεται αργά και αποδίδει καλά τα αρώματα. Είναι αρκετά σκληρό, χρωματίζεται εύκολα και αποτελεί σταθερό trend παγκοσμίως. Δεν εμφανίζει ιδιαίτερα προβλήματα, αν και αρκετούς προβληματίζει το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του σπόρων της σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένοι.

Το κερί από φοινικέλαιο (palm wax) μοιάζει πολύ με το κερί σόγιας και έχει ίδιο τρόπο χρήσης. Είναι εμφανισιακά  καλό, με καλές ιδιότητες καύσης και οικονομικό θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική βιώσιμη λύση. Υπάρχει φυσικά η σχετική πολεμική για τον τρόπο καλλιέργειας των φοινικόδεντρων όμως ελπίζουμε στο μέλλον να εξασφαλιστούν οικολογικά σωστές καλλιέργειες φοινικόδεντρων μια και το φοινικέλαιο είναι πολλά υποσχόμενο σαν πρώτη ύλη για κεριά.

Το κερί μέλισσας από πολλές απόψεις είναι μια από τις πιο βιώσιμες λύσεις, Είναι εξαιρετικό για κερί κηροπηγίου αλλά δύσκολο να γίνει αρωματικό κερί. Το λευκό κερί μέλισσας αν και άοσμο δεν είναι καλός φορέας αρώματος. Εκτός αυτού το κερί μέλισσας είναι γενικά πολύ ακριβό με τριπλάσιο κόστος από τα εναλλακτικά.

Μετά από πολύ έρευνα για άλλες εναλλακτικές καταλήξαμε στο κερί καρύδας, ένα κερί που παράγεται από το κλάσμα του λαδιού καρύδας με υψηλό σημείο τήξης. Το κερί αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Παράγεται με ένα απλό τρόπο διαχωρισμού χωρίς χημική επεξεργασία.
  • Καίγεται αργά και αποδίδει εξαιρετικά το άρωμα.
  • Έχει εξαιρετική πρόσφυση με το ποτήρι και τέλεια εμφάνιση.
  • Μέχρι τώρα ήταν πολύ ακριβό αλλά πλέον η τιμή του είναι πιο προσιτή.
  • Προέρχεται από τις Φιλιππίνες όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού ασχολείται με την καλλιέργεια.
  • Η καλλιέργεια (της καρύδας) δεν συνδέεται με αποψίλωση τροπικών δασών.

Βέβαια το κερί καρύδας δεν είναι τέλειο, είναι αρκετά μαλακό και το καλοκαίρι ενδέχεται να λιώνει στο ποτήρι γι’  αυτό συνηθίζεται να αναμιγνύεται με ένα ποσοστό κεριού σόγιας ή κοκοφοίνικα για να αυξηθεί η θερμοκρασία τήξης.

Συνοψίζοντας, η οικολογική μας συνείδηση μας προτρέπει με κάθε κερί που απολαμβάνουμε να γνωρίζουμε ότι κάνουμε ένα βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον και ότι υποστηρίζουμε τις σωστές καλλιέργειες προς όφελος της βιοποικιλότητας. Έτσι πιστεύουμε ότι το κερί καρύδας είναι η καλύτερη επιλογή που διαθέτει η αγορά  για ένα ισορροπημένο προϊόν ποιοτικό και βιώσιμης προέλευσης.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

11 Comments

  1. Γεια σας !
    Είναι εύκολο να μου πείτε τι ποσοστό παραφίνης πρέπει
    Να προσθέσουμε στο κερί κοκοφοίνικα για να έχουμε σωστή καύση και σωστή απόδοση του αρώματος?
    Ευχαριστώ πολύ.

  2. Καλησπέρα. Μόλις παρέλαβα την παραγγελία μου για το κερί καρύδας και ευχαριστώ για την γρήγορη εξυπηρέτηση. Θα μπορούσα να μάθω την ονομασία και την εταιρία που φτιάχνει το κερί αν είναι εφικτό, αν όχι εδώ σε προσωπικό μήνυμα;
    Ευχαριστώ!

    1. Γεια σας, ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα στο info@candlemaking.gr για να σας σταλούν τα πιστοποιητικά έγγραφα του υλικού.

  3. Γεια σας, θα μπορούσατε να μου πείτε τι ποσοστό κοκοφοίνικα χρειάζεται να προσθέσω στο κερί καρύδας;

  4. Γεια σας. Το κερι καρυδας είναι το ίδιο με το Soy Coconut wax? Μπορεί να το χρησιμοποιήσεις και σαν wax lotion για το δέρμα όταν λιώσει?

  5. Γεια σας,θελω να κανω scoopable wax .
    Εκτος απο παραφινη ποιο κερι μου προτεινετε;
    Σκληρο ή μαλακο;
    Soy wax; palm wax; apricot coconut wax; κτλ.
    Ευχαριστω!!!!

  6. γειά σας. ποιο κερί προτείνετε να προσθέτουμε στο κερί σόγιας για να αποφεύγουμε το frosting και σε τι ποσοστό;

    1. Γεια σας, συνήθως δεν προστίθεται κάποιο άλλο κερί στη σόγια, αλλά θα μπορούσατε ενδεχομένως να προσθέσετε ένα 20% από κερί ελαιολάδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *