Τι είναι η Κρέμα Γαληνού;

 

Πολλοί μας έχουν ρωτήσει τελευταίως ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Κρέμα του Γαληνού και την ενυδατική κρέμα που φτιάχνουμε στα σεμινάριά μας. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα δύο αυτά προϊόντα είναι το ίδιο πράγμα. Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα και ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο παρασκευές:

1) Κρέμα Γαληνού ή Cold Cream Πρόκειται για παρασκευή με την μορφή νερό-στο-λάδι (water in oil) κατά την οποία η λιπαρή φάση είναι μεγαλύτερη από την υδατική. Η κλασική συνταγή περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα μελισσοκεριού, που συνδυάζεται με κάποιο λάδι, συνήθως ελαιόλαδο, και συμπληρώνεται με μια πολύ μικρή ποσότητα ροδόνερου. Η συνταγή αυτή χρεώνεται στον φημισμένο γιατρό Γαληνό της αρχαίας Ελλάδας, οποίος και πρώτος συνδύασε λίπος με νερό για να παρασκευάσει ένα ενυδατικό προϊόν. Η ονομασία “cold cream” προέκυψε αργότερα χάρη στην χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς που αφήνει η κρέμα αυτή με την εφαρμογή της.

2) Κρέμα- λοσιόν με το σύστημα της γαλακτωματοποίησης Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, ήδη γνωρίζουμε ότι η ενυδατική κρέμα ή αλλιώς γαλάκτωμα, είναι το προϊόν που παίρνουμε με την μέθοδο λάδι -στο-νερό (oil in water system), χρησιμοποιώντας γαλακτωματοποιητή για να δέσουμε μια αυξημένη υδατική φάση με μια ποσοτικά μικρότερη λιπαρή φάση. Κρέμα επίσης (ή λοσιόν) μπορούμε να πάρουμε και με την αντίστροφη μέθοδο , νερό-στο-λάδι, χρησιμοποιώντας και πάλι τον κατάλληλο γαλακτωματοποιητή για να δέσουν τα υλικά σωστά και να προκύψει ένα σταθερό κρεμώδες προϊόν. Η μεγάλη διαφορά των δύο παρασκευών είναι η εξής: Η παραδοσιακή κρέμα του Γαληνού δεν χρησιμοποιεί γαλακτωματοποιητή, για τον απλό λόγο ότι η υδατική της φάση είναι τόσο μικρή που ουσιαστικά απορροφάται από την μεγάλη ποσότητα μελισσοκεριού. Το ροδόνερο εν προκειμένω είναι τόσο λίγο που δεν προλαβαίνει να διαχωρίσει από το αυξημένο λιπαρό υπόλοιπο υλικό. Μια κρέμα με την σύγχρονη μέθοδο που περιλαμβάνει πληθώρα υλικών και αρκετά αυξημένη υδατική (ή λιπαρή) φάση, είναι αδύνατον να γαλακτωματοποιηθεί και να παραμείνει σταθερά γαλακτωματοποιημένη.

Να επισημάνουμε εδώ και κάτι ακόμα: Το μελισσοκέρι ΔΕΝ είναι γαλακτωματοποιητής. Δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει λάδι και νερό ώστε να προκύψει ένα γαλακτωματοποιημένο προϊόν. Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε αμιγώς μελισσοκέρι στις συνταγές μας οι οποίες περιέχουν μεγάλες υδατικές (ή λιπαρές) φάσεις. Το μελισσοκέρι είναι ένα θαυμάσιο υλικό που χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τον εκάστοτε γαλακτωματοποιητή για να σφίξει την κρέμα μας και να της χαρίσει τις ευεργετικές του μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες.

Σημείωση: Κάποιες συνταγές cold cream περιλαμβάνουν ένα ποσοστό βόρακα, ο οποίος συνδυαστικά με το μελισσοκέρι έχει τη δυνατότητα να γαλακτωματοποιήσει κάποια υλικά.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

2 Comments

  1. Μόλις ξεκίνησα την παρασκευή ενυδατικών κ εννοείται ότι έκανα κι εγώ το λάθος με το κίτρινο κερί. Σε ευχαριστούμε για αυτό το άρθρο. Μακάρι να το είχα διαβάσει νωρίτερα!

    1. Δεν πειράζει, έτσι μάθαμε όλοι, από τα λάθη της αρχής! Καλή επιτυχία 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *