CP Beer Soap

Η μπύρα αποτελεί ένα παράδοξο αλλά εκπληκτικό πρόσθετο υλικό για τα σαπούνια ψυχρής μεθόδου. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει βοηθούν στον αφρισμό του σαπουνιού παράγοντας πλούσιες και μαλακές σαπουνόφουσκες.

Επιπρόσθετα, είναι ένα πιασάρικο υλικό για το marketing!

Ας δούμε τη συνταγή.

Υλικά για 1 κιλό

190 γρ Ελαιόλαδο

165 γρ Λάδι Καρύδας

160 γρ Φοινικέλαιο

95 γρ Βούτυρο Καριτέ

25 γρ Βούτυρο Κακάο

188 γρ Μπύρα

90 γρ Καυστική Σόδα

10 γρ Γαλακτικό Νάτριο

10 γρ Άρωμα για σαπούνι/καλλυντικό Black C

1 κ.γ. Καφέ οξείδιο σιδήρου διαλυμένο σε 3 κ.γ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Από την προηγούμενη ημέρα προετοιμάζουμε τη μπύρα που θα χρησιμοποιήσουμε στο σαπούνι μας. Ζυγίζουμε λίγο παραπάνω από την ποσότητα που θα χρειαστούμε (μιας και θα εξατμιστεί στην πορεία ένα μέρος) και τη βράζουμε ώστε να εξατμιστεί εντελώς το οινόπνευμα. Έτσι θα αποφύγουμε “εκρήξεις” και “ατυχήματα” όταν θα συνδυάσουμε τη μπύρα με την καυστική σόδα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος μπύρας και το υπόλοιπο απλό απιονισμένο νερό.

Προετοιμάζουμε και την χρωστική μας. Προσοχή, τα οξείδια θέλουν πολύ καλό ανακάτεμα με το λάδι για να διαλυθούν εντελώς οι κόκκοι διαφορετικά θα εμφανίζονται αντιαισθητικά στίγματα χρώματος στο σαπούνι σας.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας, τα βούτυρα καριτέ και κακάο και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα μπύρας-σόδας. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-μπύρας και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace προσθέτουμε το άρωμα και ανακατεύουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το άρωμα επιταχύνει. Μην χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ, ανακατέψτε το μίγμα καλά με το χέρι. Μόλις φτάσουμε σε trace, αμέσως χυτεύουμε στο καλούπι μας.

Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 12-24 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

Καλή επιτυχία!

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *