Διάφανο στέρεο σαπούνι θερμής μεθόδου (Hot Process)

 

Διάφανο σαπούνι θερμής μεθόδου

Υλικά

138 γρ έλαιο καρύδας

138 γρ φοινικέλαιο

117 γρ καστορέλαιο

72 γρ καυστική σόδα

150 γρ νερό

94 γρ υγρή γλυκερίνη

100 γρ λευκή ζάχαρη

50 γρ νερό

190 γρ λοσιόν οινοπνεύματος

2κ.γ. άρωμα σαπουνιού της επιλογής σας

Μέθοδος παρασκευής

Ζυγίζουμε και διαλύουμε την καυστική σόδα στο νερό και την αφήνουμε να κρυώσει στους 50-55οC. Ζυγίζουμε τα λάδια και τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί στους 50-55οC. Κάνουμε την σαπωνοποίηση ανακατεύοντας καλά μέχρι το σαπούνι να πήξει, περίπου 15 λεπτά (αποκτά την υφή παχύρευστης κρέμας). Αδειάζουμε σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη γλυκερίνη ανακατεύοντας καλά. Ζεσταίνουμε πάλι στο μπεν μαρί στους 55οC, αφαιρούμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το οινόπνευμα. Ανακατεύουμε με stick blender μέχρι το σαπούνι να διαλυθεί καλά. Ζεσταίνουμε ξανά στο μπεν μαρί μέχρι τους 70οC. Λιώνουμε τη ζάχαρη σε ζεστό νερό και την προσθέτουμε στο σαπούνι όταν το σαπούνι έχει φτάσει στους 80 οC. Σε αυτό το σημείο το σαπούνι μπορεί να φουσκώσει, ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο όπου σχηματίζεται μια κρούστα την οποία αφαιρούμε προτού αδειάσουμε το σαπούνι σε καλούπια. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκαλουπώνουμε.

Με αυτή την μέθοδο και χάρη στην ζάχαρη και το οινόπνευμα, πετυχαίνουμε ένα σαπούνι θερμής μεθόδου με εμφάνιση παρόμοια με ένα σαπούνι γλυκερίνης. Ένα σαπούνι με πλούσιο αφρισμό και καλές ενυδατικές ιδιότητες.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *