Φθινοπωρινό σαπούνι με κρασί

Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με ένα πολύ ιδιαίτερο σαπούνι τόσο σε όψη όσο και σε άρωμα!

Χρησιμοποιούμε σύνθετη τεχνική, συνδυασμός ψυχρής μεθόδου και γλυκερίνης για ένα γεωμετρικό αποτέλεσμα και αρωματίζουμε με Λευκό Κρασί, ένα υπέροχο άρωμα με νότες από ροδάκινο, τριαντάφυλλο και σταφύλι που πραγματικά ξεχωρίζει.

Το σαπούνι αυτό ξεχωρίζει και σε σύνθεση μιας και έχει δημιουργηθεί με πραγματικό λευκό κρασί στη θέση του νερού.

 

Ας δούμε τη συνταγή

Υλικά για 1.2 κιλά

Καλούπι ξύλινο 1.2 kg με ένθετο σιλικόνης

200 γρ Φοινικέλαιο

300 γρ Ελαιόλαδο

200 γρ Λάδι Καρύδας

100 γρ Λάδι Καμέλιας

200 γρ Λευκό κρασί (που προηγουμένως έχουμε βράσει και κάνει παγάκια)

115 γρ Καυστική σόδα

12 γρ Γαλακτικό νάτριο

12 γρ Άρωμα Κρασί Λευκό 3in1

1 κ.γ. λευκό διοξείδιο τιτανίου σε σκόνη

Για τα ένθετα γλυκερίνης

Καλούπι σιλικόνης κύβοι 40 θέσεων

Καλούπι σιλικόνης φυλλαράκια ρηχά

300 γρ Βάση σαπουνιού γλυκερίνης διάφανη

9 γρ Άρωμα Κρασί Λευκό 3in1

1 κ.γ. Gold sparks mica + 1 κ.γ. Clementine pop mica διαλυμένα σε λίγη λοσιόν οινοπνεύματος

1/4 κ.γ. Emerald Zenicolor Solo

Διαδικασία

Από την προηγούμενη ημέρα προετοιμάζουμε το λευκό κρασί που θα χρησιμοποιήσουμε στο σαπούνι μας. Ζυγίζουμε λίγο παραπάνω από την ποσότητα που θα χρειαστούμε (μιας και θα εξατμιστεί στην πορεία ένα μέρος) και το βράζουμε ώστε να εξατμιστεί εντελώς το οινόπνευμα. Έτσι θα αποφύγουμε “εκρήξεις” και “ατυχήματα” όταν θα συνδυάσουμε το κρασί με την καυστική σόδα. Έπειτα, το βάζουμε σε παγοθήκες και προετοιμάζουμε παγάκια για την επόμενη μέρα.

Στη συνέχεια, προετοιμάζουμε τα ένθετα από σαπούνι γλυκερίνης που θα χρησιμοποιήσουμε.

Λιώνουμε τη διάφανη βάση σαπουνιού στους 70 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτουμε το άρωμα και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε 50 γρ από το αρωματισμένο σαπούνι και το βάφουμε με το πράσινο χρώμα. Προετοιμάζουμε το μίγμα των mica και με αυτό βάφουμε όλο το υπόλοιπο σαπούνι.

Χυτεύουμε το πράσινο μίγμα στο καλούπι με τα φυλλαράκια και το χρυσό μίγμα στο καλούπι με τα κυβάκια. Κρατάμε λίγο από το χρυσό μίγμα για να φτιάξουμε και μερικά φυλλαράκια στη συνέχεια.

Ψεκάζουμε με λοσιόν οινοπνεύματος για να φύγουν οι φυσαλίδες αέρα και αφήνουμε να κρυώσει πριν τα ξεκαλουπώσουμε και τα αφήσουμε στην άκρη.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε το σαπούνι με την ψυχρή μέθοδο.

Αρχικά, τοποθετούμε τα κυβάκια γλυκερίνης κατά μήκος της μίας πλευράς του καλουπιού μας. Τα σφηνώνουμε καλά ώστε να μην έχουμε κενά.

Στη συνέχεια, λιώνουμε το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ρίχνουμε το λευκό μας χρώμα στα λάδια και ανακατεύουμε πολύ καλά με το μίξερ. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα παγωμένου κρασιού-σόδας. Προσοχή!! Ρίχνουμε λίγη λίγη τη σόδα πάνω στα παγάκια και ανακατεύουμε καλά. Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (35-40οC) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-κρασιού και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace προσθέτουμε το άρωμα και ανακατεύουμε. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το άρωμα επιταχύνει. Μην χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ, ανακατέψτε το μίγμα καλά με το χέρι. Μόλις φτάσουμε σε trace, αμέσως χυτεύουμε στο καλούπι μας. Στο τέλος, διακοσμούμε την επιφάνεια με τα φυλλαράκια γλυκερίνης δημιουργώντας ένα όμορφο σχέδιο.

Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 12-24 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *