|

Σαπούνι με γάλα κατσίκας και κίτρινη άργιλο

Ξεκινάμε ένα όμορφο αφιέρωμα στα σαπούνια ψυχρής μεθόδου που σαν πρόσθετο ιδιαίτερο υλικό έχουν το γάλα.

Πρώτη προσπάθειά μας, ένα σαπούνι με ελληνικό χαρακτήρα και ιδιαίτερες καθαριστικές και ενυδατικές ιδιότητες, που περιέχει κίτρινη άργιλο και γάλα κατσίκας.

Γιατί προσθέτουμε γάλα στο σαπούνι; Δείτε εδώ ένα παλαιότερο άρθρο από τον Ορέστη Καμπάνη που μας απαντά. Το γάλα περιέχει πολλά λιπαρά οξέα απαραίτητα για την περιποίηση του δέρματος.

Επιλέγουμε το γάλα κατσίκας που είναι πλούσιο σε αυτά τα στοιχεία και αποτελεί δυνατό στοιχείο της ελληνικής διατροφικής παράδοσης. Συνδυάζουμε με την κίτρινη άργιλο, ένα φυσικό υλικό που περιέχει στοιχεία απαραίτητα για τον βαθύ καθαρισμό του δέρματος.

Επίσης, στην προσπάθειά μας να δώσουμε ελληνικό χαρακτήρα στο σαπούνι μας, αποφασίσαμε να εμποτίσουμε το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε με δύο αγαπημένα βότανα, το θρούμπι και το δενδρολίβανο, πασίγνωστα για τις αποτοξινωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Περισσότερα για τον εμποτισμό των ελαίων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Υλικά για 1 κιλό σαπούνι

190 γρ ελαιόλαδο εμποτισμένο με θρούμπι και δενδρολίβανο

165 γρ λάδι καρύδας

160 γρ φοινικέλαιο

95 γρ βούτυρο καριτέ

25 γρ καστορέλαιο

188 γρ γάλα κατσίκας σε παγάκια

90 γρ καυστική σόδα

10 γρ γαλακτικό νάτριο

10 γρ άρωμα Cut Grass

5 γρ αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο

1 κ.γ. κίτρινη άργιλος διαλυμένη σε 1 κ.σ. απιονισμένο νερό,

Κάντε κλικ στο κουμπί για να αγοράσετε τα υλικά της συνταγής (εκτός από το απιονισμένο νερό, το ελαιόλαδο και το γάλα κατσίκας).

Διαδικασία

Το πρώτο βήμα για την επιτυχία της συνταγής αυτής είναι να παγώσουμε το γάλα κατσίκας. Δηλαδή από την προηγούμενη μέρα να το έχουμε ζυγίσει και τοποθετήσει σε παγοκύστες ώστε να δημιουργηθεί παγάκι. Εάν χρησιμοποιήσουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, η καυστική σόδα θα το καταστρέψει δημιουργώντας αφενός μια πραγματικά δυσάρεστη μυρωδιά και αφετέρου ένα πολύ άσχημο χρώμα. Παγώνοντας το γάλα, αποφεύγουμε την δραματική αύξηση της θερμοκρασίας του όταν θα έρθει σε επαφή με την καυστική σόδα και την διατήρηση των ωφέλιμων στοιχείων του.

Στη συνέχεια, προετοιμάζουμε το καλούπι μας στρώνοντας λαδόκολλα για να μπορέσουμε να ξεκαλουπώσουμε εύκολα το σαπούνι μας. Έπειτα προετοιμάζουμε την άργιλο και το μίγμα του αρώματος. Αφήνουμε τα υλικά αυτά στην άκρη.

Λιώνουμε το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και το βούτυρο καριτέ σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα υγρά μας λάδια. Ακολούθως προετοιμάζουμε το διάλυμα γάλακτος-σόδας ως εξής: Στο δοχείο που έχουμε τα παγάκια του γάλακτος ρίχνουμε λίγο-λίγο την καυστική σόδα και ανακατεύουμε καλά. Υπομονή! Θα πάρει λίγη ώρα αλλά πρέπει να γίνει σωστά! Όταν είμαστε σε κατάλληλη θερμοκρασία (περίπου στους 32-35 βαθμούς και η σόδα και τα λάδια) πρώτον προσθέτουμε το γαλακτικό νάτριο στο διάλυμα σόδας-γάλακτος και αμέσως μετά προχωράμε στην κατασκευή του σαπουνιού με τη γνωστή διαδικασία. Μόλις έχουμε πετύχει ελαφρύ trace , προσθέτουμε το αρωματικό μίγμα και χωρίζουμε το σαπούνι  σε 2 ίσα μέρη. Προσθέτουμε την άργιλο στο ένα μέρος και ανακατεύουμε καλά.

Χυτεύουμε στο καλούπι εναλλάξ τα δύο μίγματα σαπουνιού από ένα ύψος για να δημιουργηθούν ακανόνιστα σχέδια. Ψεκάζουμε το σαπούνι με λοσιόν οινοπνεύματος για να αποφύγουμε τη δημιουργία της σκόνης από την ανθρακική σόδα που δημιουργείται (soda ash), σκεπάζουμε το καλούπι και το μονώνουμε με κουβέρτα ή πετσέτες ώστε να αναπτυχθεί η θερμοκρασία απαραίτητη για την δημιουργία φάσης τζελ (ζωντανά χρώματα).

Το αφήνουμε για 12-24 ώρες. Κόβουμε και αφήνουμε να ωριμάσει για ένα μήνα πριν τη χρήση.

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *