Κόκκοι στα φυτικά καλλυντικά μου! Γιατί;

 

Μας έχει τύχει αρκετές φορές, όταν φτιάχνουμε ένα προϊόν με κάποιο από τα φυτικά βούτυρα (π.χ. καριτέ, μάνγκο κλπ), να παρουσιάζει το καλλυντικό μας μικρούς κόκκους μετά από κάποια ώρα.

Που οφείλεται αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε;

Η βιβλιογραφία, αλλά και η εμπειρία, αποκάλυψε ότι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το διαφορετικό περιεχόμενο των λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε κάθε βούτυρο. Τα περισσότερα βούτυρα περιέχουν διαφορετικά είδη λιπαρών οξέων (π.χ. το καριτέ περιέχει στεατικό και παλμιτικό οξύ), τα οποία λιώνουν σε διαφορετικές το καθένα θερμοκρασίες. Μετά το λιώσιμο με την θερμοκρασία, τα οξέα αυτά ξαναγίνονται στέρεα, το καθένα όμως σε διαφορετικό χρόνο. Έτσι, αν το βούτυρο κρυώσει αργά, τα λιπαρά οξέα ενδέχεται να κρυσταλλώσουν σε μεγάλους κόκκους. Αν το βούτυρο κρυώσει γρήγορα, τα οξέα δεν θα προλάβουν να κρυσταλλώσουν και έτσι θα έχουμε ένα πιο λείο τελικό προϊόν.

Έτσι λοιπόν όταν φτιάχνουμε ένα body butter για παράδειγμα, καλό είναι να βάζουμε το προϊόν γρήγορα στο ψυγείο για να αποφύγουμε τους κόκκους. Ευτυχώς το κλίμα της χώρας μας τον χειμώνα μας βοηθά για γρήγορο πάγωμα και χωρίς την χρήση του ψυγείου. Το καλοκαίρι όμως με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να το χρησιμοποιούμε! Ένας άλλος λόγος ωστόσο για την εμφάνιση κόκκων στα βούτυρά μας, μπορεί να είναι και η ποιότητα του ίδιου του υλικού. Ένα ραφιναρισμένο (ελαφρά δηλαδή επεξεργασμένο) βούτυρο έχει περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσει κόκκους στο τελικό καλλυντικό, από ένα αρκετά πιο ακατέργαστο. Άρα, και πάλι, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί όταν προμηθευόμαστε τα υλικά μας.

Εν κατακλείδι, η σωστή επιλογή των προμηθευτών, η κατάλληλη αποθήκευση των βουτύρων μας (σε δροσερό και ξηρό μέρος τον χειμώνα και στο ψυγείο το καλοκαίρι) και η σωστή χρήση τους, εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση του τελικού καλλυντικού μας.

Υ.Γ. Το πρόβλημα των κόκκων σπανιότατα θα εμφανιστεί σε μια κρέμα που περιέχει κάποιο βούτυρο, λόγω της μεγάλης ενσωμάτωσης διαφορετικών υλικών και της διαδικασίας της γαλακτωματοποίησης. Εάν ωστόσο συμβεί θα πρόκειται τις περισσότερες φορές για “πρόβλημα” κάποιου ακατέργαστου ή κακοδιατηρημένου βουτύρου.

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *