candle business

Συχνές ερωτήσεις Κεριού

 

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το κερί

 

Τι είναι η παραφίνη? Είναι υδρογονάνθρακας, παράγεται από το πετρέλαιο με διαδικασία εξευγενισμού, απομονώνονται δηλαδή κλάσματα που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου. Καθαρίζεται ώστε να αφαιρεθούν οσμές, χρωστικές ύλες

Είναι τοξικό υλικό? Οχι, η εξευγενισμένη ποιότητα είναι ακίνδυνη

Πόσες ποιότητες παραφίνης υπάρχουν? Πολλές ανάλογα με την χρήση, για την κηροπλαστική διατίθενται παραφίνες με θερμοκρασία τήξης 50-65 βαθμοί διαφέρουν ως προς την σκληρότητα, διαφάνεια, απόχρωση, θερμοκρασία τήξης

Πως θα επιλέξω την κατάλληλη παραφίνη? Αρχικά επιλέγω ανάλογα με το κερί που θα φτιάξω, σκληρή για χυτό ή βουτηχτό και μαλακή για κερί σε ποτήρι. Μετά κάνω δοκιμές αρχικά με την οικονομική παραφίνη και αν δεν με ικανοποιεί το αποτέλεσμα δοκιμάζω τις πιο εξειδικευμένες με υπόδειξη ειδικού.

Ποια είναι τα βελτιωτικά και τι κάνουν? Υπάρχουν  τα βελτιωτικά Vibar και η στεατίνη. Τα χρησιμοποιύμε για να αποφεύγουμε ελαττώματα που παρουσιάζει πότε πότε η παραφίνη όπως φουσκάλες, κρυστάλλους. Ποσοστό χρήσης 0.5-1% και 10% αντίστοιχα

Τι φυτίλι θα χρησιμοποιήσω? Αρχικά συμβουλευτείτε κάποιους πίνακες που ανάλογα με την διάμετρο του κεριού προτείνουν κάποιο φυτίλι αλλά πάντα πρέπει να τα δοκιμάζετε.

Από τι εξαρτάται η επιλογή του φυτιλιού? Από την διάμετρο του κεριού, το υλικό του (αν είναι φυτικό η παραφίνη και ποιά παραφίνη), αν έχει άρωμα, αν έχει χρώμα, αν έχει ανακυκλωμένο κερί. Κάνετε δοκιμές με κοντινά νούμερα φυτιλιού και παρατηρήστε αν καίγεται ικανοποιητικά δηλαδή με σταθερή φλόγα. Αν καπνίζει χρειάζεστε μικρότερο φυτίλι αν τείνει να σβήσει μεγαλύτερο.

Γιατί η παραφίνη σε χυτά κεριά κάνει κενό στο κέντρο του καλουπιού μόλις σκληρύνει? Γιατί συρρικνώνεται μόλις γίνεται σκληρή. Φυλάξτε περίπου 20% της ποσότητας της παραφίνης και μόλις κρυώσει γεμίστε το κενό. Φροντίστε η θερμοκρασία να είναι αρκετά υψηλή ώστε να ενωθούν οι δυο στρώσεις.

Να χρησιμοποιήσω λάδι για να βοηθήσω την αποκόλληση από το καλούπι? Δεν είναι απαραίτητο, αν χυτεύσουμε την παραφίνη σε σωστή θερμοκρασία (80-85 βαθμοί) και το κερί κρυώσει καλά βγαίνει εύκολα από το καλούπι. Αν πάλι δυσκολεύεται, βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο (όχι κατάψυξη).

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία χύτευσης? 20 βαθμοί πάνω από την θερμοκρασία τήξης, πρακτικά 80-85 για χυτά και 70-75 για κεριά σε ποτήρια με παραφίνη, 45-50* για κεριά σε ποτήρια με φυσικό κερί (σόγια, palm ή coconut). Για χυτά κεριά σε καλούπια σιλικόνης, η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει πάνω από τους 90-95 βαθμούς ώστε να αποφύγουμε τα άσπρα σημάδια στα κεριά μας.

Οι θερμοκρασίες χύτευσης του κεριού σόγιας επηρεάζονται πολύ από την θερμοκρασία & υγρασία του περιβάλλοντος. Η τιμή που δίνουμε εδώ είναι ενδεικτική. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες η χύτευση πρέπει να γίνεται σε υψηλότερους βαθμούς, ενώ όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλότερη και υπάρχει υγρασία, η χύτευση γίνεται σε χαμηλότερους βαθμούς. Θα πρέπει να πειραματιστείτε αρκετά με βάση το μέρος που δουλεύετε τα κεριά σας συνήθως

Χρειάζεται βάση στα φυτίλια? Όχι απαραίτητα, συνήθως φυτίλια με βάση βάζουμε στα κεριά σε ποτήρια η τα ρεσώ.

Τι καλούπια να χρησιμοποιήσω ? Υπάρχουν πολλές επιλογές: Πλαστικά, μεταλλικά, γυάλινα, σιλικόνης. H κάθε κατηγορία έχει θετικά και αρνητικά.

Ποια είναι τα φυτικά κεριά? Υπάρχει κερί σόγιας από υδρογονωμένο σογιέλαιο, κερί από φοινικέλαιο, κερί από ελαιοκράμβη (rapeseed wax). Κερί σόγιας συνήθως χρησιμοποιείται σε ποτήρια, ενώ το ελαιοκράμβης σε χυτά.

Ποιες είναι οι διαφορές από την παραφίνη? Στοιχίζουν πιο ακριβά, περίπου το διπλάσιο επειδή είναι από ανανεώσιμες πηγές. Δεν έχουν διαφάνεια και είναι πιο σκληρά και εύθραυστα. Χρειάζονται μεγαλύτερο φυτίλι απ’ ότι αντίστοιχο κερί παραφίνης. Δέχονται περισσότερο άρωμα.

Τι είναι το κερί μέλισσας και σε τι διαφέρει από τα άλλα? Είναι φυσικό προϊόν παράγεται μαζί με το μέλι. Είναι πιο ακριβό από όλα τα άλλα κεριά. Έχει κίτρινο χρώμα, λιώνει στους 65 βαθμούς. Χρειάζεται αρκετά πιο χοντρό φυτίλι από αντίστοιχα κεριά παραφίνης η σόγιας. Προτιμάμε πλαστικό καλούπι η σιλικόνης. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω κηρομπογιές η χρώματα ζαχαροπλαστικής (νερού)? Όχι σε καμία περίπτωση. Τα χρώματα νερού δεν χρωματίζουν την παραφίνη, οι κηρομπογιές δεν καίγονται. Μόνο χρώματα κεριού είναι κατάλληλα.

Τι αρώματα και σε τι ποσοστό να χρησιμοποιήσω? Τα αρώματα πρέπει να είναι κατάλληλα, τα υδατοδιαλυτά για κολώνιες, υγρά σαπούνια κλπ δεν διαλύονται στην παραφίνη. Σε ποσοστό 3-5% σε σκληρή παραφίνη, ως 8% σε μαλακή και ως και 10-15% στη σόγια. Πάντα μετά από δοκιμή.

Με τι τρόπο να λιώσω το κερί? Προτιμήστε το υδατόλουτρο (bain-marie) είναι πιο ασφαλές. Αλλιώς στο μάτι της κουζίνας αλλά σε χαμηλή ένδειξη. Αποφύγετε για λόγους ασφαλείας το καμινέτο γκαζιού.

Ανακυκλώνεται το κερί? Βέβαια, όσες φορές θέλετε προσέξτε όμως αν έχει εξωτερική βαφή πρέπει να την αφαιρέσετε και επίσης να αφαιρέσετε μαύρα υπολείμματα από κάρβουνο, φυτίλια, αδιάλυτα.

Πως να προετοιμάσω το καλούπι μου? Το καλούπι πρέπει να είναι καθαρό- υπολείμματα κεριού καθαρίζονται με ζεστό νερό και μετά με σκούπισμα με χαρτοπετσέτα. Πριν χυτεύσω περνάω το φυτίλι και ζεσταίνω λίγο το καλούπι για να μην είναι παγωμένο (με ζεστό νερό η με πιστολάκι μαλλιών)

Πως ισιώνω την βάση του κεριού? Με μια ζεστή επίπεδη επιφάνεια όπως μια κατσαρόλα λιώνω λίγο την βάση ώστε να ισιώσει

Πρέπει το κερί να έχει ετικέτα? Αν πουληθεί, ο νόμος προβλέπει να έχει ετικέτα με οδηγίες για ασφαλή χρήση, συνήθως στην βάση του.

Ποιες είναι οι βασικές τεχνικές κατασκευής κεριού? Η χύτευση, το γέμισμα (ποτηριού, κονσέρβας, ρεσώ) και η εμβάπτιση (βούτηγμα) για λαμπάδες και κεριά κηροπηγίου.

Ποιες είναι οι κατηγορίες χρωστικών? Βασικά δυο, χρωστικές μάζας που βάφουν όλη την μάζα του κεριού και καίγονται και οι χρωστικές επικάλυψης που βάφουν εξωτερικά το κερί με εμβάπτιση σε ειδική  παραφίνη φορέα της βαφής.

Τι είναι το κερί ζελέ? Είναι λάδι παραφίνης στο οποίο έχει προστεθεί ένα πολυμερές πηκτικό για να κάνει ζελέ. Είναι διάφανο και μπαίνει σε ποτήρια η βάζα. Καίγεται με ειδικό φυτίλι, λιώνει στους 90 βαθμούς και χρωματίζεται με χρωστικές κεριού σε σκόνη ή υγρές.

 

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

247 Comments

    1. Γεια σας! Το χυτεύετε μάλλον σε χαμηλή θερμοκρασία και εγκλωβίζεται ο αέρας. Δοκιμάστε σε υψηλότερη θερμοκρασία.

      1. καλησπέρα. Υστερα από ξεκαλουπωμα wax melt μένει η μυρωδιά του αρώματος στο καλουπι.υπαρχει τρόπος να βγάλω τις μυρωδιες? επηρεάζει η μυρωδιά από προηγούμενο wax melt τη χυτευση του επόμενου αν είναι διαφορετικό άρωμα.?

        1. Γεια σας, η σιλικόνη είναι υλικό που ποτίζει η αλήθεια είναι. Δοκιμάστε να το πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο και να το περάσετε με βενζίνη. Η μυρωδιά πάντως δε μένει στο επόμενο.

          1. καλησπέρα χρησιμοποιώ κερί σόγιας για να κάνω λαμπάδες αλλά μου κάνουν άσπρα σημάδια η και λακουβιτσες οι οποίες είναι αδύνατον να ξαναγεμισω λόγο του σχεδίου πως μπορώ να το διορθώσω;

      2. καλημέρα! όταν ανάβω το κερι μου έχει φλόγα, αλλά μετά από λίγη ώρα είναι πολύ λίγη σχεδόν σβήνει και μόλις σβήσει καπνίζει..αυτό γιατί συμβαινει;

          1. καλησπέρα
            έχω χρησιμοποιήσει μαλακο κερι σόγιας σε βάζο , με σχετικά έντονο άρωμα 10%, και όταν είναι σβηστό μυρίζει πολύ έντονα , όταν το ανάψω δεν μυρίζει.
            τι μπορεί να φταιει;

          2. Καλησπέρα σας και καλή χρονιά, αυτό πράγματι συμβαίνει με μερικά αρώματα. Δοκιμάστε να αυξήσετε λίγο το ποσοστό του αρώματος και να αφήσετε το κερί σας για 2 24ωρα ώστε να καθίσει καλά το άρωμα.

      3. καλημέρα! χρόνια πολλά! Θέλω να φτιάξω τις μπομπονιέρες του εγγονού μου μονη μου.Αν χρησιμοποιήσω παραφινη σε καλουπι σιλικονης θα έχω προβλημα;Επίσης για 50 τεμάχια αν το καλουπι χωράει 60 γραμμάρια κερι πόσα κιλά κερι χρειάζομαι; πόσο αρωμα,χρωμα;Έχω ένα καλουπι αν το χυτευω στους 85 βαθμούς Κελσίου μπορώ να το ξανά ζεσταίνω για να κάνω τα υπόλοιπα τεμαχια;

        1. Χρόνια πολλά!! Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε σκληρή παραφίνη σε καλούπι σιλικόνης χωρίς κανένα πρόβλημα. Για να δείτε πόσο κερί χωράει το καλούπι σας, θα το γεμίσετε με νερό, θα ζυγίσετε το νερό και θα πολλαπλασιάσετε με 0.90 για να βρείτε το βάρος του κεριού που θα χρειαστείτε. Υπολογίστε άρωμα έως 5% και χρώμα 1 σταγόνα ανα 100 γραμμάρια. Το κερί σας μπορείτε να το ζεστάνετε ξανά.

    2. Καλησπέρα σας.
      Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο εξατμίστηκε το άρωμα από τα wax melts που έφτιαξα…. έκαψα την πρώτη μέρα και μύριζε τέλεια και ξαναεκαψα μετά από δύο μέρες και δεν μύριζε καθόλου.
      Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      1. Καλημέρα σας! Τα wax melts εξατμίζουν αρκετά γρήγορα το άρωμα, αυτός είναι ο γενικός κανόνας. Βέβαια θα πρέπει να δείτε πόσο άρωμα βάλατε και τι είδος κεριού χρησιμοποιείτε.
        Μια λύση είναι πάντως να ξαναλιώσετε το melt και να συμπληρώσετε άρωμα.

  1. Γιατι δημιουργουνται κενα αερος στην επιφανεια του κεριου οταν παγωνει; Κερι σογιας και το χυτευω στους 40-50 βαθμους.

  2. Γεια σας, οταν βαζω την παραφινη στο βαζο και μετα κρυωσει και γυρναω το βαζο βγαινει το κερι μου?

    1. Γεια σας, ενδεχομένως χρησιμοποιείτε λάθος είδος κεριού. Για το βάζο χρειάζεστε την μαλακή παραφίνη που “κολλάει” στα τοιχώματα του ποτηριού και δεν φεύγει.

    2. γειά σας επιτρέπεται να μπει,το κερι στο ψυγείο για να κρυώσει πιο γρήγορα ή επηρεάζεται αρνητικα η διαδικασία;

      1. Καλημέρα σας, θα αφήσετε το κερί πρώτα να στερεοποιηθεί και να κάνει κρούστα σε θερμοκρασία δωματίου και μετά μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο.

  3. Γεια σας!Σε ποτήρι 300ml διαμέτρου 7 cm κεριού σόγιας αρωματισμένο 5% βάζω φυτίλι eco 6 αλλά πάλι μένει κερί στα τοιχώματα ενώ είναι θερμό-δεν γλιστρά να λιώσει.Τί προτείνετε να αλλάξω;
    Σας ευχαριστώ

    1. Γεια σας, μπορείτε να βάλετε είτε ένα μέγεθος μεγαλύτερο φυτίλι (εδώ μπορείτε να βάλετε το ΕCO 8) ή να βάλετε δύο μικροτερα φυτίλια, εδώ θα ήταν καλό να βάλετε 2 ECO2.

    2. Γιατί υπάρχουν σημάδια σαν φθαρμένο πάνω στο κερί; Τι λάθος κάνω και δεν βγαίνει ομοιόμορφο το χρώμα;

  4. Ποια ειναι η διαφορά των φυτιλιών Eco Stabilo και PGS?
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Γεια σας, είναι στην ουσία εμπορικές ονομασίες του ίδιου τύπου φυτιλιου. Εμείς αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τα φυτίλια ΕCO.

    2. Γεια σας;
      Δυο ερωτήσεις θέλω να κάνω !
      Στα soy wax melt ποια είναι η θερμοκρασία φύτευσης που προτείνεται ; Διότι μου δημιουργούνται κάποιες φυσαλίδες και φαίνεται θαμπό το πλαστικό και επίσης σε βάζο με χρωματισμένη μαλακη σόγια είναι φυσιολογικό την δεύτερη μέρα να ασπρίζει σε κάποια σημεία ;;

      1. Γεια σας, η θερμοκρασία χύτευσης στα wax melts είναι αυτή που προτείνει ο προμηθευτής σας για την σκληρή σόγια.
        Στο δεύτερο ερώτημα σας, ελέγξτε την θερμοκρασία σας, ίσως το χυτεύετε κρύο. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε φωτογραφίες και λεπτομέρειες για την κατασκευή σας στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας βοηθήσει ο συνεργάτης μας.

  5. Καλησπέρα! Κάθε φορά που κάνω κεριά έχω ένα πρόβλημα στην μέση κάνει κάτι σαν λακκούβα , σαν να σπάει προς τα μέσα! Τι μπορώ να κάνω για να μην γίνετε αυτό;

    1. Γεια σας!

      Αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό σε κεριά παραφίνης.

      Πρέπει να κάνετε τρύπες αριστερά και δεξιά από το φυτίλι όταν κρυώσει κάπως το κερί.

      Παρακαλώ παρακολουθήστε τα βήματα για την κατασκευή χυτού κεριού σε αυτό το βίντεο

      https://www.youtube.com/watch?v=Wx6jFbiAYKI&t=1s

  6. Καλησπέρα, έχω αγοράσει σκληρό κερί σόγιας για καλούπι από σιλικόνη , αλλά όταν το αφαιρώ εμφανίζει φθορές , καθώς κολλάει μια στρώσει το κεριού στα τοιχώματα του καλουπιού και βγαίνει ξεφλουδισμένο το κερί σε ορισμένα σημεία , μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σχετικά με την θερμοκρασίας που πρέπει να αφαιρώ το μπεν Μάρι από την κατσαρόλα κ έπειτα ποιους θερμοκρασία πρέπει να έχει την ώρα που θα μπει στο καλούπι ;

    1. Καλημέρα σας!
      Το πρόβλημα που αναφέρετε είναι καθαρά θέμα θερμοκρασίας.
      Το κερί πρέπει να πέσει στο καλούπι κοντά στους 90 βαθμούς.
      Αν μπορείτε και στους 95 ακόμα καλύτερα αλλά για αυτές τις θερμοκρασίες θα χρειαστεί μάλλον να βάλετε λίγο την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας (με προσοχή γιατί μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες)

  7. Γιατι οταν κρυωνει το κερι (σογιας με λιγο μελισσοκερι) σπαει γυρω απο το φυτιλι ?? (βαζω ξυλινα φυτιλια .

  8. Γειά σας! Φτιάχνω κερί από μαλακή σόγια, με κανονικό φυτίλι, όμως όταν κρυώσει σπάει γύρω γύρω από το φυτίλι. Το κερί το λιώνω στους 85°C και το βάζω στο ποτήρι στους 75°C. Πώς μπορώ να το διορθώσω? Ευχαριστώ!

  9. Εφτιαξα ενα κερι δοκιμαστικα 500γραμαρια μαλακης παραφινης και εβαλα περιπου 2 κουταλιες αρωμα βανιλιας. Αλλα για καποιο λογο το κερι δεν μυριζει οταν το αναβω παρα μονο οταν πας πολυ κοντα στο κερι οταν ειναι σβηστο
    Τι σημαινει αυτο;; θελει περισσοτερο αρωμα (και εγω νομιζα πως εβαλα περισσοτερο απο οτι επρεπε)

    1. Γεια σας, η αναλογία αρώματος είναι 15%, δηλαδή στα 100 γρ παραφίνης 15 γρ αρώματος. 1 κουταλιά σούπας είναι 15 γρ περίπου άρα βάλατε πάρα πολύ λίγο άρωμα.
      Δοκιμάστε ξανά ζυγίζοντας τα υλικά σας…

    2. η μαλακή παραφίνη καλό είναι να μην ξεπερνά το 8% σε άρωμα. άρα θα βάζεις 463 κερί και 37 άρωμα.
      το κερί μετά την προσθήκη αρώματος και κατά την διαδικασία Ένωσης ΠΡΕΠΕΙ να ανακατεύεται καλά 4 λεπτά τουλάχιστον. το άρωμα που έβαλες δεν είναι αποτρεπτικό. λογικά δεν έγινε καλή πρόσμιξη

  10. Καλησπέρα σας,
    Έχω αγοράσει σκληρό κερί ελαιοκράμβης για χυτό κερί, έχω μεγάλο πρόβλημα με το frosting δημιουργείτε στο κερί μόλις βγει από το καλούπι. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις θερμοκρασίες λιωσιματος, ποτέ πρέπει να μπει το χρώμα, το άρωμα και σε τι θερμοκρασία πρέπει να μπει στο καλούπι;
    Ευχαριστώ πολύ

    1. Γεια σας, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ https://www.candlemaking.gr/blog/%cf%83%cf%85%cf%87%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba/
      ωστόσο εάν χρειαστείτε παραπάνω βοήθεια επικοινωνήστε με τον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr

      1. Καλημέρα θα ήθελα την βοήθεια σας προσπαθώ να κάνω χυτευση σε καλουπι σιλικονης με κερι σόγιας σκληρό για λαμπάδα, αλλά δυστυχώς όταν στεγνώσει στην πλάτη (εκεί που γίνεται η χυτεσυη εννοω) μου κάνει λακκούβες όχι μεγάλες αλλά δεν είναι στην ευθεία. Τι κάνω λάθος?

  11. Καλησπέρα σας! Είμαι σε διαδικασία δοκιμών στα κεριά μου.. Για αρχή θα ήθελα να προσπαθήσω να φτιάξω κερί χωρίς χρώμα και άρωμα διότι είναι η πρώτη φορά που θα το επιχειρήσω.. Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να ξανά λιώσω το τελειωμένο μου κερί και να προσπαθησω από την αρχή; ή δεν ενδείκνυται κάτι τέτοιο;

  12. Γεια σας,ειχα αγορασει μερικες εκατονταδες ρεσο απο το Ikea πριν χρονια αλλα δεν τα χρησιμοποιησα.
    Τωρα οταν τα αναβω ξεκινανε μια χαρα αλλα μετα απο λιγο χανεται σιγα σιγα η φλογα και σβηνουν.
    Μηπως μπορειτε να με βοηθησετε γιατι ετσι οπως ειναι μαλλον θα πανε για πεταμα.

    Ευχαριστω πολυ.

    1. Καλημέρα σας, αναφέρεστε σε έτοιμο προϊόν του οποίου τη σύσταση δε γνωρίζουμε. Καλύτερα να επικοινωνήσετε με το κατάστημα που το αγοράσατε για να σας βοηθήσουν.

  13. Γεια σας, όταν κάνω κερί σε καλούπια σιλικόνης χρησιμοποιώντας σκληρό κερί σόγιας, όταν κάψω το κερί κάνει λιμνούλα στο πάνω μέρος αλλα μετά από μια ώρα σπάει σε μια μεριά λιώνει εντελώς και χύνεται και δεν μπορεί να επαναχρησιμοποίηθει. Χυτευω στους 80 βαθμούς

  14. Έχω αγοράσει το καλούπι γυναικείο σώμα. Ακολουθώ κανονικά όλες τις οδηγεί παρ’ολα αυτά όταν βγάζω το κερί έχει πάνω σημάδια. Μπορείτε να μου πείτε που οφείλεται;

    1. Γεια σας, εάν έχετε ακολουθήσει όλες τις οδηγίες όπως τις αναφέρουμε, δεν θα έπρεπε να σας συμβαίνει αυτό. Στείλτε αν θέλετε φωτογραφίες και λεπτομέρειες στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας απαντήσει ο συνεργάτης μας.

  15. Καλησπέρα έφτιαξα μερικά κεριά από παραφίνη με χρώμα κεριού και κάποια αιθέρια έλαια εφόσον έβαλα το υγρό στα καλούπια και σκλήρυναν τα έβγαλα και έχει μία περίεργη όψη τύπου να το εξηγήσω θολό μήπως μπορείτε να μου δώσετε μία λύση ευχαριστώ πάρα πολύ!

  16. Προμηθεύτηκα από το σάιτ σας την οικονομική παραφινη, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τις φυσαλίδες, χυτευω σε θερμοκρασία 85 βαθμών. Χρησιμοποιώ καλούπια σιλικόνης και πλαστικές,όμως το πλαστικό σπάνια να εμφανίσει φυσαλίδες. Τι κάνω λάθος ? Επίσης σε 100 γρ κεριού βάζουμε 5γρ αρώματος? Εν κατακλείδι, τα φύλλα χρυσού πως τα τοποθετούμε? Πριν την χυτευση του κεριού ή όταν είναι έτοιμο? Και αν τα βάζουμε όταν είναι έτοιμο πως θα κολλήσουν?

    1. Καλησπέρα. Για καλούπια σιλικόνης η προτεινόμενη θερμοκρασία χύτευσης είναι οι 95 βαθμοί.
      Ναι βάζουμε εως 5γρ άρωμα το πολύ για στην οικονομική παραφίνη.
      Τα φύλλα χρυσού προσωπικά τα στερεώνω μέσα στο καλούπι πριν κάνω την χύτευση.
      Αν θέλετε να τα κολλήσετε εξωτερικά μπορείτε με κάποια κόλλα decoupage.

      1. Καλησπέρα σας,

        Μπορείτε να μου πείτε γιατί το κερί μου από μαλακή σόγια όταν καίγεται αφήνει τρύπα στην μέση και δεν καίγεται ομοιόμορφα;

    2. Γειά σας στο μαλακό κερι σόγιας 200 γρ για ποτήρι γυάλινο τι ποιότητα άρωμα χρειάζεται??

  17. Καλησπέρα, μπορειτε να μου πείτε ποτε πρέπει να ρίχνω το χρωμα σε σκληρή σόγια για καλούπια σιλικόνης και ποτε σε μαλακή σόγια για δοχεία ώστε να είναι ομοιόμορφο και να μη μου κάνει άσπρα σημάδια μόλις στεγνώσει?

    1. Καλημέρα σας
      το χρώμα το βάζουμε αμέσως μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά το λιωμένο κερί είτε σκληρό είτε μαλακό. Προσοχή, θέλει πολύ καλό ανακάτεμα πριν τη χύτευση.

      1. Καλημέρα σας,
        Πως βάζουμε το χρώμα μόλις το βγάζουμε απο τη φωτιά; Έχετε πει οτι πρέπει να χυτεύουμε στους 90-95 βαθμούς αλλά το χρώμα μπαίνει στους 85 βαθμούς. Άρα το βγάλουμε απο τη φωτιά στους 85 και το ξαναβάζουμε να πιάσει 90-95; Πως ακριβώς γίνεται;

        1. Καλησπέρα σας, δεν χρειάζεται να αποσύρετε το δοχείο από το μπαιν μαρί για να βάλετε το χρώμα. Όταν πιάσει τους 85 βαθμούς βάλτε το χρώμα και συνεχίστε να το θερμαίνετε μέχρι να φτάσει την κατάλληλη θερμοκρασία.

  18. Γεια σας!Εχω προμηθευτεί από εσάς την μαλακή παραφίνη 50-52.
    Λιώνω το κερί στους 80-85 κ χυτευω στους 70-75?
    Κ τι ποσοστό χρώματος κ αρώματος πρέπει να βάλω?
    Επίσης την ίδια απορία έχω κ για τη σκληρή παραφίνη που είναι τρίμμα.Στους πόσους βαθμούς λιώνει κ στους πόσο χυτευω..?κ
    τι ποσοστό αρώματος κ χρώματος..

  19. Καλησπέρα… Ως αρχάρια και εγώ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα… Δεν έχω φλόγα.. Σχεδόν πνίγεται μέσα στο κερί.. Τι μπορεί να έχει πάει λάθος;;;

    1. Γεια σας, ενδεχομένως δεν έχετε βάλει τον σωστό τύπο ή μέγεθος φυτιλιού. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας κατατοπίσει.

  20. Καλησπέρα,
    Φτιαχνω τα κεριά μου βάζω το άρωμα και όσο είναι κλειστό και το μυρίσεις έχει ωραία και έντονη μυρωδια αλλά αν είσαι σε κοντινή απόσταση. Αλλά όταν το ανάψω δεν μυρίζει. Τι λάθος κανώ?

    1. Γεια σας, ίσως δεν κάνετε κάτι λάθος απλά το άρωμα να είναι αδύναμο. Τι είδος κεριού χρησιμοποιείτε και σε ποια ποσότητα βάλατε το άρωμα;

  21. Γεια σας, με μαλακη παραφινη φτιαχνω κερι σε ποτηρακια(σφηνακια) και πιο μεγαλα βαζα γυαλινα. Χρησιμοποιω φυτιλι pgs 5-7-9-10 χρωμα και αρωμα. Ομως μολις κρυωσει και το αναψω δημιουργει στην μεση τρυπα αφηνει το υπολοιπο ακαφτο και σιγα σιγα αρχιζει να σβηνει καθως λημναζει το κερι και το σβηνει. Στην αρχη νομιζα πως ηθελε πιο παχυ φυτιλι και δοκιμασα να φτιαξω ενα σηνακι διαμετρου 5 εκ με φυτιλι pgs 10 κ εχω ακριβως τα ιδια αποτελεσματα. Τι μπορει να φταιει? Κανω κατι λαθος?

  22. Γεια σας…πως να βγάλω το χρώμα που μένει στα καλουπια σιλικονης; τα πλένω με ζεστό νερό αλλά δεν βγαίνει με τίποτα και στην επόμενη χυτευση βγαίνει το χρώμα στο κερι…..ευχαριστω!!

    1. Γεια σας, δυστυχώς αυτό είναι αναπόφευκτό ειδικά με τα κόκκινα και ροζ χρώματα. Μια λύση είναι να τα καθαρίσετε με βενζίνη πολύ καλά και μετά να τα πλύνετε ή να χυτεύετε αρκετές φορές σκέτο κερί (χωρίς άρωμα και χρώμα) μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το χρώμα από το καλούπι.

  23. Υπαρχει καποιος συγκεκριμενος λογος που εμενα δεν μου απαντησατε στην ερωτηση μου?

  24. Τα κεριά μου βγαίνουν τελευταία με άσπρους λεκέδες, σαν τριμμένα. Δεν μπορώ να καταλάβω, τι κάνω λάθος;

    1. Καλημέρα, έχετε ελέγχει τις θερμοκρασίες σας; Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το κερί χυτεύεται κρύο. Δουλεύετε με παραφίνη ή φυσικό κερί; Εάν δουλεύετε με παραφίνη μπορείτε να προσθέσετε στεατίνη που συνήθως βελτιώνει την εμφάνιση των κεριών. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το supportcandle@candlemaking.gr

  25. καλημέρα σας! χύτευσα σε ποτήρι κερί σόγιας με άρωμα! η διάμετρος του ποτηριού 8εκ. έβαλα φυτίλι Εco No8 και έβαλα σε άλλο ποτήρι μισό κερί σόγιας μισό παραφίνη και τα δύο από την στιγμή που κρύωσαν δείχνουν ότι έχουν ξεκολλήσει σε κάποια σημεία από το καλούπι με αποτέλεσμα να δείχνει άσχημο! ζέστανα το ποτήρι και η θερμοκρασία χύτευσης ήταν η σωστή! γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορώ να το διορθώσω? ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  26. Στους πόσους βαθμούς γίνεται η χύτευση του κεριού ελαιολάδου και σε ποια θερμοκρασία πρέπει να φτάσει στο λιώσιμο ;

    1. Γεια σας, το κερί λιώνει στους 85 βαθμούς και ιδανικά το χυτεύετε στους 90 εφόσον χρησιμοποιείτε καλούπι σιλικόνης.

  27. Καλησπέρα .

    Θα ήθελα παρακαλώ να κάνω τις εξης ερωτήσεις:
    1Χρησιμοποίησα κερί σόγιας μαλακό ,έβαλα και άρωμα και το έριξα στα βαζάκια στους 50 βαθμούς,κατόπιν όμως ήθελα να δημιουργήσω marble σχεδιασμούς ,τους οποίους τους πέτυχα αλλά νομίζω το παράκανα με το θερμόπιστόλο,όποτε και στην επιφάνεια μετά δημιουργήθηκαν φουσκάλες.
    Μπορεί να φταίει επίσης ότι το ανακάτευα μέχρι να πέσει στους 50 με το άρωμα μαζί;
    Τι θα μου προτείνατε να μην έκανα ;
    Θα μπορούσα να ρίξω το κερί Σόγιας και πριν τους 50 βαθμούς στα βαζάκια;
    Για να το διορθώσω όλο αυτό θα μπορούσα από πάνω να ρίξω ένα λεπτό στρώμα κεριού για να φαίνεται πιο λείο;

    Αναμένω τις απαντήσεις στα ερωτήματα μου.

    Ευχαριστω

  28. Καλησπέρα, αν μπει λίγο νερό στο κερί που είναι στο μπεν μαρί τι γίνεται;

    1. Γεια σας, θα αφήσετε το κερί σας να κρυώσει εντελώς ώστε να διαχωριστεί στη συνέχεια το νερό και να μπορέσετε να το πετάξετε.

  29. Γειά σας, έφτιαξα κεριά σόγιας, και στο ένα κιλό βάζω 80γρ άρωμα περίπου στους στους 70 βαθμούς αλλα και πάλι δεν μυρίζει…. Τι κάνω λάθος;

    1. Καλημέρα σας, η αναλογία του αρώματος για το κερί σόγιας είναι έως 15%. Κάποια αρώματα που είναι πολύ δυνατά ίσως θέλουν μικρότερο ποσοστό, αλλά τα περισσότερα θέλουν το 15%. Επομένως στο κιλό θα θέλατε 150 γρ αρώματος. Επίσης η προσθήκη του αρώματος πρέπει να γίνει μόλις λιώσει το κερί, επομένως στους 85 βαθμούς. Κάντε τις διορθώσεις αυτές και το βλέπετε.

  30. Γεια σας,

    Φτιάχνω κερί με παραφίνη και σόγια και έχω κα΄ποιες ερωτήσεις.

    1) Σε ποια θερμοκρασία λίωνουμε την παραφίνη και σε ποια την σόγια.
    2) Το άρωμα σε τι θερμοκρασία μπαίνει στην λιωμένη παραφίνη και σε ποια στην σόγια.
    3) Σε ποια θερμοκρα΄σια αδειάζουμε το μείγμα παραφίνης-αρώματος ή σόγιας-αρώματος στο ποτήρι.
    4) Τι κάνω λάθος στο κερί παραφίνης και μου δημιουργεί μεγάλες λακούβες στο κέντρο του ποτηρίου όταν κρυώσει το μείγμα παραφίνης αρώματος? Σε πόση ώρα από την πρώτη ε΄κχυση παραφίνης αρώματος στο ποτήρι προσθέσουμε επιπλέον μικρή ποσότητα μείγματος για να μην γίνει η λακούβα?

    ευχαριστώ
    Τάσος

    1. Καλημέρα σας, όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας βρίσκονται στο blog.
      Δείτε παρακαλώ εδώ.
      Οι λακούβες δημιουργούνται φυσιολογικά λόγω θερμοκρασίας. Κρατήστε μια ποσότητα από το λιωμένο κερί για να συμπληρώσετε στην επιφάνεια και να γεμίσει η λακούβα. Μόλις κρυώσει η επιφάνεια μπορείτε να προσθέστε το επιπλέον.

  31. Γεια σας, ξεκίνησα να φτιάχνω κεριά και πήγαν όλα καλά εκ πρώτης όψεως Το πρόβλημα είναι ότι όταν το ανάβω φτάνει μέχρι ένα σημείο το φυτίλι κ μετά δημιουργείται υπερχείλιση λόγω της καύσης και το καλύπτει . Τι να κάνω για να καίγεται οπωσ όλα τα κεριά του εμπορίου;

    1. Καλημέρα σας, μάλλον έχετε βάλει μεγαλύτερο φυτίλι. Εάν δεν γνωρίζετε ποιο είναι το σωστό μέγεθος, επικοινωνήστε με το supportcandle@candlemaking.gr για να σας βοηθήσει ο συνεργάτης μας.

  32. Καλησπέρα,
    φτιάχνω βαζάκια 212ml με μαλακό κερί σόγιας και έχω ένα πρόβλημα, χρησιμοποιώ ξύλινα φυτίλια 1.3εκ αλλά δεν μου ανάβουν και αν ανάψουν σβήνουν.
    Τι κάνω λάθος και συμβαίνει αυτό;

    1. Καλησπέρα.
      Θα χρειαστεί να μας πείτε την διάμετρο του βάζου και όχι την χωρητικότητά του.
      Η επιλογή του φυτιλιού γίνεται με βάση τη διάμετρο του δοχείου/κεριού.
      Παρόλαυτα ,όταν δεν καίει καλά ένα φυτίλι σημαίνει ότι είναι λεπτό για την διάμετρο του δοχείου μας και χρειάζεται να δοκιμάσουμε πιο χοντρό. Στα ξύλινα φυτίλια αυτό σημαίνει, σε μια βάση, να ενώσουμε δύο φυτίλια μαζί.

  33. Καλημέρα σας, χύτευσα σε καλουπι σιλικόνης bubble κερι παραφίνης την σκληρή, παροαλυατα όταν βγαζω το κερι μετα απο ενα 8ωρο ειναι θαμπο και υγρο στη κορυφή, Τα μισα βγαινουν λιωμενα στη κορυφή.Γνωρίζετε τον λόγο; Με εκτίμηση

    1. Καλησπέρα. Αν μπορείτε να στείλετε κάποιες φωτογραφίες μας είναι χρήσιμο για να καταλάβουμε ακριβώς τι μπορεί να συμβαίνει.
      Αν υπάρχει υγρό στο κερί συνήθως αυτό σημαίνει είτε νερό στο καλούπι μας (πιθανό αν πλένετε τα καλούπια σας) είτε αδιάλυτο άρωμα.

  34. Καλησπέρα σας!Η απορία μου είναι γιατί άλλαξε σε τρεις τέσσερις μέρες το χρώμα στο κερί σόγιας? Έγινε ανοιχτό ξεθωριασμένο μπλε, κόκκινο και κίτρινο

    1. Γεια σας, θα πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες. Τι χρώμα βάλατε και πόσο, για αρχή.

  35. Καλησπέρα, ενώ χυτευσα το κερί μου (παραφινη σκληρή = στους 90 βαθμούς, όταν το βγάζω από το καλούπι έχει πολλές φυσαλίδες, είναι λείο όμως.. Πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο βελτιωτικό;

    1. Καλημέρα σας, ναι είναι ένα συχνό φαινόμενο με τα καλούπια σιλικόνης, μπορείτε να προσθέσετε στεατίνη ξεκινώντας με ένα 10% και σίγουρα θα βελτιωθεί το αποτέλεσμα.

  36. Γειά σας, αγόρασα 5 κιλα παραφινη, αλλα τα κεριά που έφτιαξα με αυτήν βγήκαν περίπου 3 κιλα κ κάτι, συρρικνωνεται τοσο πολύ ;

    1. Καλημέρα σας, είναι λίγο δύσκολο να χάσετε 1.5 κιλό …μήπως κάτι δεν ζυγίστηκε σωστά;

  37. καλησπέρα σε τ θερμοκρασία βάζουμε τ άρωμα στη παραφίνη και στης σόγιας κεριά;γιατί βάζω και δεν μυρίζουν όσο έντονα θα ήθελα.ποια είναι η σωστή θερμοκρασία?

    1. Γεια σας, δείτε παρακαλώ στον πίνακα όλες τις πληροφορίες για την θερμοκρασία: https://www.candlemaking.gr/blog/%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%ae%ce%be%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%87%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd/
      Κάποια αρώματα ωστόσο, ακόμα και όλα σωστά να τα κάνετε, δεν μυρίζουν πολύ…

  38. Καλησπέρα ποιο υλικό χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε κεριά cupcake που είναι σαν γλασο και χύνεται από πάνω και στεγνώνει

    1. Γεια σας, θα χρειαστείτε κερί τζελ για αυτή την κατασκευή. Το λιώνετε, το χρωματίζετε και το ρίχνετε πάνω από το υπόλοιπο κερί.

      1. Τι εννοείτε τζελ ; Για frosting ( θέλω να φτιάξω κεκακια από κερί και από πάνω να πέφτει σαν γλασο κ δεν βρίσκω το υλικό που θέλω γι αυτό ) τζελ μόνο διάφανο βρήκα που δεν είναι γι αυτή υην χρήση

  39. Καλησπέρα σας ,
    Αφού φτιάξω τα κεριά από φυτική σόγια σε ποτήρια , υπάρχει κάποια χρονική περίοδος που θα πρέπει να περιμένω μέχρι να τα ανάψω ή από την στιγμή που θα σταθεροποιηθούν όταν κρυώσουν μπορώ από την επόμενη μέρα κιόλας να τα χρησιμοποιήσω . Σε κάποια σάιτ διάβασα ότι πρέπει να τα αφήσω μια εβδομάδα πρώτα και μετά να τα χρησιμοποιήσω .

  40. Καλησπέρα σας, γιατί τα κεριά σε καλούπια και τα wax melts όταν τα ξεκαλουπώνω κολλάει το κερί στα χέρια;

    1. Γεια σας, θα πρέπει να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες (π.χ. τι είδος κεριού, άρωμα, χρώμα)…

  41. Τι εννοείτε τζελ ; Για frosting ( θέλω να φτιάξω κεκακια από κερί και από πάνω να πέφτει σαν γλασο κ δεν βρίσκω το υλικό που θέλω γι αυτό ) τζελ μόνο διάφανο βρήκα που δεν είναι γι αυτή υην χρήση

  42. καλησπέρα σας ,
    χρησιμοποιώ μαλακή σόγια σε γέμισμα σε ποτήρια
    μερικά απο αυτα είναι να σα αφήνουν κενά μεταξύ του ποτηρίου και του κεριού και φαίνεται άσχημα στο πλάι .
    Η λύση είναι να θερμαίνω τα ποτήρια πριν ρίξω το κερί μου?
    το κερί το ρίχνω σε θερμοκρασία 45-55 βαθμούς

    1. Γεια σας, ναι πολύ σωστά, πρέπει να ζεστάνετε τα ποτήρια πριν τη χύτευση. Όσο κρυώνει ο καιρός θα εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα.

  43. χρησιμοποιώ μαλακή παραφίνη … βάζω χρωμα και όταν παγώσει το κερι ξερναει το χρώμα..στο ποτήρι βγαίνει το χρώμα στην επιφάνεια και στο καλούπι βάφει οπου ακουμπήσει και τα χέρια όταν το πιάνω .. τι φταίει?

  44. Καλησπέρα , σε μεταλλικό δοχείο με διάμετρο 7 , 5 εκ ποσά ξύλινα φυτιλια να βάλω; 1,5 ή 2;

  45. Καλησπέρα σας, φτιάχνω κεριά σε ποτήρια αλλά και wax melt από σκληρή σογια , υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος που μπορεις να χρησιμοποιήσεις το κερι σου εφόσον το ετοιμάσεις ; Ή μπορεις κατευθείαν την επόμενη μέρα εφόσον κρυώσει ; Πρέπει να ωριμάσει/δέσει βαφή κ άρωμα ; Ή κάτι αντίστοιχο ;
    Σας ευχαριστώ

    1. Γεια σας, τεχνικά τα κεριά είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν αμέσως μόλις κρυώσουν. Συνιστάται όμως ένας χρόνος ωρίμανσης 1 εβδομάδας περίπου για καλύτερη απόδοση του αρώματος.

  46. Καλησπερα σας, έχω πρόβλημα ξαφνικά με το κερί της σόγιας και σκληρό και μαλακό, όταν κρυώνει ασπρίζει και στο κέντρο και από πάνω ειδικά στα waxmelts.. Ακολουθώ τις οδηγίες όπως πάντα τι μπορεί να φταίει;
    Σας ευχαριστώ πολύ

  47. Καλησπέρα! Έχω ε΄να πρόβλημα. Κερί σόγιας μαλακό. Στο ποτήρι μυρίζει τέλεια, ενώ όταν το ανάβω δεν βγάζει τη μυρωδιά του.. Τι φταίει;;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    1. Γεια σας, ελέγξτε αρχικά τις δοσολογίες εάν βάζετε τη σωστή ποσότητα αρώματος. Δεύτερον, να θυμάστε ότι όλα τα αρώματα δεν είναι εξίσου δυνατά. Επίσης, αφήστε το κερί για μια εβδομάδα να “ωριμάσει” πριν το κάψετε.

  48. Καλησπέρα σας!! Υπάρχει πρόβλημα που χρησιμοποιώ μαλακό κερί σόγιας σε καλούπια;; Πρέπει να χρησιμοποιώ σκληρό;; Ποια είναι η διαφορά τους;;

    1. Γεια σας, τα μαλακά κεριά προορίζονται για κεριά σε δοχεία, είναι φτιαγμενα για να προσκολλώνται στο δοχείο και να μην ξεκολλάνε. Για χυτά κεριά σε καλούπια θέλετε σκληρό κερί για να ξεκαλουπώνεται, να στέκεται και να μην λιώνει από την εξωτερική θερμοκρασία.

  49. Γεια σας θέλω να ρωτήσω κάτι σχετικά με το glitter μέσα στο κερι… Χρησιμοποιω κερι σόγιας σκληρό όταν λιωσει το αποσυρω από το Μπεν Μαρί βάζω το άρωμα και το γλιτερ αλλά όταν το τοποθετούνται στην σιλικόνη η σε κάποιο βαζάκι κάθετε όλο στον πατο για το γίνεται αυτό;

    1. Γεια σας, το glitter είναι βαρύ είναι λογικό να σας κάθεται στον πάτο. Το χρησιμοποιούμε μόνο για εξωτερική διακόσμξση και όχι μέσα στη μάζα του κεριού.

  50. Καλησπερα.
    Έχω σκληρό κερι σόγιας. Κάνω κεριά σε καλούπια.
    Βάζω χρωμα στους 85+ βαθμούς και λίγο άρωμα.
    Όταν τα κρυώνουν και τα βγάζω από τα καλούπια τους πάνω στη βάση έχει λακουβιτσες και σαν να ξεθωριάζει. Τι μπορεί να κάνω κάνω λάθος;
    Το κερι το ρίχνω στους 90 με 95 στο καλούπι.

    1. Γεια σας, κρατήστε λίγο λιωμένο κερί να συμπληρώσετε στην λακκούβα. Το κερί συρρικνώνεται όταν κρυώνει και έχει αυτή τη συμπεριφορά.

  51. Γεια σας,

    έφτιαξα 2 κεράκια από μαλακή σόγια σε ποτήρι και ενώ η χυτευση πραγματοποιήθηκε στους 45-50°C τώρα που έχουν κρυώσει έχουν κάνει στην μέση του ποτηριού μια μεγάλη οριζόντια γραμμή όπου το καφέ χρώμα έχει αποχρωματιστει-αλλοιωθεί ως χρώμα (συγκεκριμένα από σκούρο καφέ φαίνεται σαν μελί). Γνωρίζεται γιατί συνέβη αυτό? Υπάρχει τρόπος να τι διορθώσω?

  52. καλημερα φτιάχνω κερι σε δοχείο από φυσική μαλακή σογια.
    ρίχνω το άρωμα στους 85 βαθμούς όπως λέτε και το χυτευω σε ποτήρι στου 45 όπως είπατε. οταν όμως κρυώνει κοντα στο φυτηλι σπάει και κανει λακκούβα. χρησιμοποιώ κανονικό φυτηλι.

  53. Καλησπέρα σας,

    χρησιμοποιώ μαλακή σόγια σε καλούπια σιλικόνης και εχω διαβάσει ότι η χύτευση της μαλακής σόγιας πρέπει να γίνεται σε 40-55 βαθμούς. όταν βγαίνει όμως έχει ασπριλες και δυσχρωμιες.. τι κάνω λάθος;

  54. Καλησπέρα, φτιάχνω wax melts σε καλουπι σιλικονης. χρησιμοποιώ σκληρή σόγια και βάζω άρωμα 15%. Όταν ξεκαλουπωνω μυρίζουν τελεια τα melts, όταν τα καίω στον αρωματοποιητη μυρίζει όλο το σπιτι. Την επόμενη μέρα όμως δε μυρίζει τίποτα. Πρέπει να πάρω καινούριο melts. Γιατί συμβαίνει αυτό? θέλει παραπάνω άρωμα? επίσης μια διευκρίνηση θα ήθελα. Στα 100γρ σκληρής σογιας χρησιμοποιώ 15γρ άρωμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιώ 85γρ σογιας και 15 άρωμα και στο σύνολο να είναι 100γρ ή στο σύνολο πρέπει να βγαίνει 115γρ? Ευχαριστώ πολυ.

    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά, αρχικά ναι στα 100 γρ σόγιας η αναλογία είναι αυτή που λέτε 85-15.
      Αυτό που συμβαίνει με τα melts είναι ότι έρχονται σε σχεδόν απευθείας επαφή με την πηγή θερμότητας και το άρωμά τους εξατμίζεται πιο γρήγορα από ένα κερί. Βέβαια να ξέρετε ότι παίζει ρόλο και το άρωμα που έχετε επιλέξει. Τα εντονότερα αρώματα μπορούν να διαρκέσουν και μετά από πολλές καύσεις.

  55. Καλησπέρα!! Ξεκίνησα πρώτη φορά αγόρασα το κερι σόγιας μαλακό και όταν επιχείρησα να ανάψω τα κεράκια έκαναν έναν περίεργο θόρυβο σαν σπιθες μέχρι να τελειώσει το κερι. Γιατί ακούγεται αυτός ο ήχος;

    1. Καλησπέρα και καλή χρονιά, εάν χρησιμοποιείτε το ξύλινο φυτίλι, τότε αυτός ο ήχος είναι φυσιολογικός. Εάν χρησιμοποιείτε βαμβακερό φυτίλι, τότε κάτι πήγε λάθος στην κατασκευή.

  56. Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση
    Άρχισα να φτιάχνω κεριά με μαλακή σόγια, κάποια κεριά βγήκαν οκ
    Ένα κερί όταν το άναψα έκανε λακουβιτσα γύρω από το φυτίλι καιγόταν δηλαδή μόνο περιμετρικά από το φυτίλι κ το υπόλοιπο κερί έμενε στα πλαϊνά του ποτηριού χωρίς να λιώνει;τι έκανα λάθος;

    1. Καλησπέρα σας, έχετε βάλει λάθος φυτίλι κατά πάσα πιθανότητα. Συμβουλευτείτε τον πίνακα φυτιλιών που θα βρείτε εδώ στο blog.

  57. Γεια σας..

    Προσπαθώ να κάνω ενα καλούπι απο χυτή σκληρή παραφίνη , και θελω εσωτερικά στο κέντρο να αφήνει ενα κενο. βαζω ενα σωληνάκι εσωτερικά ομως μου ειναι δύσκολο να το αφερεσω μετά ωστε να μείνει το κενό . υπάρχει κάτι που μπορω να βάλω σαν αντικολλητικό , η καποιος αλος τρόπος για να βγενει εύκολα το σωληνάκι που βάζω ? Ευχαριστω ..

  58. καλησπέρα σας θα ήθελα να με βοηθήσετε να μάθω παρακαλώ μερικές φορές στα wax melts ενώ όταν στεγνώνουν και τα βγάζω από το καλούπι βγάζουν υγρό σαν λάδι παρακαλώ τι κάνω λάθος;

  59. Γεια σας!! θα ήθελα να ρωτήσω τι φταίει και τα κεριά μου ενώ προσέχω το φυτίλι που θα χρησιμοποιήσω για κάθε διάμετρο του καλουπιού μου, μόλις τα ανάβω μου καίγονται σε 15 λεπτά με μισή ώρα. καίγονται στη μέση συνήθως και στην άκρη το κερί μένει άθικτο. δεν ξέρω τι να δοκιμάσω άλλο, το κερί μου είναι για καλούπια σιλικόνης. ευχαριστώ πολύ!

  60. καλησπέρα σας καλη χρόνια. θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε.. μπορούν τα αποξηραμένα φρούτα ή διανοσμητικα να χρησιμοποιηθούν στο κερι και να καούν ή είναι επικίνδυνο; εννοώ είναι μόνο διακοσμητικα; ή αν βάλω ένα ξυλάκι κανέλας είναι ασφαλές να καεί μαζί με το κερί και αν ναι θα έχει ωραίο άρωμα ή θα καλύπτει το ήδη υπάρχον άρωμα του κεριού με άσχημο τροπο; (σαν καμενο)? κάτι τελευταίο, υπαρχουν κάποια συγκεκριμένα διακοσμητικα που είναι ασφαλή; ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Καλημέρα και καλή χρονιά, όλα αυτά τα αποξηραμένα είναι σίγουρα εύφλεκτα. Επομένως θα πρέπει να αφαιρούνται πριν την καύση ή αν δεν είναι κοντά στο φυτίλι, μόλις λιώσει λίγο το κερί να τα αφαιρείτε.

      1. τέλεια. ευχαριστώ. θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο που έχω σαν απορία. Παράδειγμα αν βάλω μέσα στο κερι ή περιμετρικά λουλούδια είτε φρέσκα είτε τα αποξηρανω το κερι θα είναι καθαρά διακοσμητικό, δεν θα μπορεί να καεί σωστα;

      2. καλημέρα τι φυτιλι να βάλω σε καλουπιμε 6 εκ μηκος διαμετρου καλουπιου 6 εκ ύψος 11εκ. επίσης καλουπι 6εκ. διάμετρο και ύψος εκ. κερι σογιαςκαι καλουπι σιλικονης

  61. καλησπέρα. χρησιμοποιώ μαλακή σόγια. την ζεσταίνω σε 80 βαθμούς με 90 … περιμένω να κατέβει στους 50. εγώ ρίξει μετά αιθέριο έλαιο, τη πρώτη φορά φασκόμηλο και τη δεύτερη λεβάντα αλλά δεν μυρίζει καθόλου. έχω ρίξει 20 σταγόνες σε 135 ml ποσοστά π την μοίρασα για να φτιάξω δύο κεριά.

    γιατί δεν πετυχαίνω ποτέ το άρωμα με τα αιθέρια έλαια?:(

    ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

    1. Γεια σας, αρχικά από ότι βλέπω δεν βάζετε τη σωστή ποσότητα. Η δοσολογία είναι όπως και στο άρωμα έως 10% (εφόσον δεν πρόκειται για κερί μασάζ). Θα πάρετε μια ζυγαριά ακριβείας και θα ζυγίσετε τα υλικά σας για να έχετε ακρίβεια και να βγαίνουν πάντα ίδια τα κεριά σας.
      Δυστυχώς όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά και το άρωμά τους εξατμίζεται γρήγορα.

  62. γειά σας να κάνω μια ερώτηση; οι κοκοι καφέ μπορούν να καούν ή πρέπει να αφαιρούνται;

    1. Γεια σας, ναι όλα τα αποξηραμένα πρόσθετα πρέπει να αφαιρούνται από το κερί.

  63. Καλησπέρα, έχω αγοράσει την μαλακή παραφινη 6220 για ποτήρι και την λιώνω στους 85 και την χυτευω στους 70. Αυτό που παρατηρώ στα διάφανα ποτηρια τουλάχιστον είναι πως το άρωμα που βάζω δεν διαλύεται και κάνει σαν κενά στο ποτήρι ενώ το θερμαίνω και το ποτήρι πριν την χύτευση και βάζω την κατάλληλη ποσότητα αρώματος όπως έχετε αναφέρει. Τι πάει λάθος;

    1. Γεια σας, το άρωμα πρέπει να προστεθεί στους 85 και να το ανακατέψετε πολύ καλά για να ενσωματωθεί. Και πριν τη χύτευση πάλι αναδεύετε το κερί.
      Σε άλλη περίπτωση μήπως το άρωμα που επιλέγετε δεν είναι κατάλληλο για κερί;

  64. καλησπέρα ασχολούμαι με την δημιουργία κεριών σε ποτήρια και κάνω και μελτ θα ήθελα να ρωτήσω σε 1 κιλό σόγια πόσο άρωμα να βάλω για να έχω το κατάλληλο αποτέλεσμα?

  65. γεια σας τα κερια μου αναβουν για λιγο κανουν ενα κυκλο πιο βαθυ στη μεση και μετα σταματα να καει τ φταιει;

    1. Γεια σας, μάλλον δεν χρησιμοποιείτε το σωστό φυτίλι. Συμβουλευτείτε το πίνακα φυτιλιών που θα βρείτε εδώ στο blog.

  66. Καλησπέρα,
    Φτιάχνω κεριά απο σκληρή σόγια για καλουπια σιλικόνης απλά έχω θέμα με το άρωμα δεν μου κρατάει.
    Προσθέτω το άρωμα αφότου λιώσει το κερι στους 85 περιπου βαθμους και χυτευω στους 90 με 93 βαθμους ανάλογα.
    Πρέπει να χυτευω σε μικρότερη θερμοκρασία ώστε να μην εξατμίζεται το άρωμα?
    Ευχαριστώ

    1. Γεια σας, η θερμοκρασία πρέπει να είναι αυτή αναγκαστικά για να βγει σωστό το κερί από το καλούπι σιλικόνης. Το άρωμα είναι ανθεκτικό στην υψηλή θερμοκρασία. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πιο δυνατά αρώματα.

  67. Καλημέρα σας! άρχισα κι εγώ να φτιάξω τα κεράκια μου και θέλω να βάλω μέσα στο κερι και glitter. Τι είδος glitter πρέπει να βάλω;

    1. Καλημέρα σας, γενικά δεν χρησιμοποιούμε το glitter μέσα στη μάζα του κεριού για να μην επιβαρύνουμε την καύση. Συνήθως μπαίνει μόνο εξωτερικά σαν διακοσμητικό.
      Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε τα δικά μας Eco Sparks Glitters.

  68. Γεια σας έχω αγοράσει από σας την παραφίνη σε τρίμα κ την σκληρή σόγια .
    Προσπάθησα να φτιάξω κερί σε καλουπι σιλικόνης με 100γρ παραφινη , 150 σόγια, άρωμα 10% κ χρώμα όλα από εσάς ! Χυτεύω στους 95 βαθμούς αλλά το κερί μου με χρωμα βγαίνει με ασπρά στίγματα !
    Είναι λάθος να ανακατεύω τις 2 ποιότητες; Τι γίνεται λάθος;
    Η βοήθεια σας μου είναι πολύτιμη !

  69. στα 100 γραμμαρια κεριου σογιας ποσο αρωμα πρεπει να βαλω; και με πιο απλο τροπο δηλαδη ας πουμε 1 κουταλι σουπας;

    1. Καλημέρα σας, θα πρέπει να το ζυγίσετε το άρωμα για να έχετε ένα σωστό αποτέλεσμα. Η δοσολογία του αρώματος είναι έως 15%.

  70. Γεια σας!!!
    Μετά από πόσες ώρες δημιουργίας ενός κεριού σόγιας μπορώ να το ανάψω;
    Ευχαριστώ ????????

    1. Καλημέρα σας, καλό είναι να αφήσετε το κερί για 24 ώρες και μετά να το ανάψετε.

  71. γειά σας ενώ χυτευω στην σωστή θερμοκρασία την σόγια όταν στεγνώσει το κερί μου κάνει σπασίματα στην επιφάνεια, γιατί συμβαίνει αυτό?

  72. καλησπέρα !

    Θα ήθελα σας παρακαλώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε σε κάτι όσον αφορα την παρασκευη κεριών. Φτιάχνω τώρα σε δοκιμαστική βάση με κερι σόγιας. Ενω στην αρχη μου έβγαιναν μια χαρά τα τελευταία έχουν σπασιματα στην επιφανεια και δεν είναι λεια και γυαλιστερη. Δεν έκανα κάτι διαφορετικό . Το άρωμα το βάζω στους 60 βαθμους και η χύτευση γίνεται στους 70 . Είχα προσέξει όμως ότι κάτι πήγαινε λάθος με το θερμόμετρο. Καποιες στιγμες αντί να πηγαινει πάνω η θερμοκρασία έπεφτε 1-2 βαθμούς και μετα πάλι πήγαινε πάνω . Δεν ήταν σταθερή όπως στα πρώτα που έκανα. Μια δυο φορές μου εσβηνε κιόλας. Αλλαξα μπαταρίες αλλά πάλι η θερμοκρασια πηγαινε μια πάνω μια κάτω.
    Μηπως φταίει η θερμοκρασία ? Η μηπως θα πρέπει το κερί να λιωνεται στους 80 και μετα να το κατεβάζω μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και μετα να το χυτευω ?

    Η έχετε κάτι άλλο να μου υποδείξετε ?
    Ευχαριστώ !

    1. Καλησπέρα σας, θα πρέπει να μας διευκρινίσετε τι είδος κερί κάνετε, σε ποτήρι ή χυτό; Μπορείτε να στείλετε μερικές φωτογραφίες από τα κεριά σας στον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας βοηθήσει.

      1. Καλησπέρα !
        Χρησιμοποιω μαλακή σογια σε ποτήρια . Εχω ήδη στείλει φωτογραφίες απο τις 11/4 στο supportcandle αλλα δυστυχως δεν εχω πάρει κάποια απάντηση μεχρι σημερα.

        1. Καλημέρα σας, υπάρχει μεγάλος όγκος μηνυμάτων και ίσως παρέπεσε, θα σας απαντήσει το συντομότερο.

  73. Καλησπέρα σας, στεατίνη χρησιμοποιούμε και στην μαλακή σόγια και στην σκληρή;

    1. Γεια σας, η στεατίνη έχει νόημα να μπει στο σκληρό κερί, στο μαλακό δεν προσφέρει κάτι.

  74. Το χρωμα σε κερί ελαιοκραμβης το προσθέτω σε θερμοκρασία 85 βαθμών η στο τέλος ;

  75. ποιά η διαφορά ανάμεσα στα αρώματα για κεριά και τα έλαια ; τί προτείνετε εάν θέλω το κερί να μυρίζει στον χώρο ακόμα και χωρίς καύση; ευχαριστώ.

    1. Γεια σας, τα αρώματα είναι συνθετικά μίγματα ειδικά κατασκευασμένα για τις εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν (κεριά, σαπούνια κλπ) ενώ τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές, συμπυκνωμένες και πτητικές αρωαματικές ουσίες που έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.
      Τα αιθέρια έλαια συνήθως δεν μυρίζουν έντονα στα κεριά , επομένως σας προτείνουμε τα συνθετικά αρώματα.

  76. Καλησπέρα σας η αναλογία κεριού αρώματος στα 100γρ είναι 85γρ κερί και 15 γρ άρωμα

  77. Καλησπέρα σας η αναλογία κεριού αρώματος στα 100γρ είναι 85γρ κερί και 15 γρ άρωμα

  78. Καλησπέρα σας η αναλογία κεριού αρώματος στα 100γρ είναι 85γρ κερί και 15 γρ άρωμα ; Και μετά πάει στα 170γρ κεριού 30γρ άρωμα και συνεχίζεται

  79. Καλησπέρα θα ηθελα να ρωτήσω ποια η διαφορά της σκληρής με την μαλακή σόγια; ποια από τις δυο μπορώ να βαλω σε καλούπι ;

    1. Γεια σας, η σκληρή σόγια είναι κερί κατάλληλο για τα καλούπια και η μαλακή σόγια είναι κατάλληλη για δοχεία.

  80. καλησπέρα σας ήθελα να ρωτήσω αν θέλουμε σε κερί σόγιας να βάλουμε 2 ή 3 διαφορετικά αρώματα συνδυαστικά πως υπολογίζεται το άρωμα?

    1. Γεια σας, το άρωμα στο σύνολο του πρέπει να είναι έως 15%. Εσείς μοιράστε το ποσοστό αυτό όπως θέλετε ανάμεσα στα 2 ή 3 αρώματα. Το όριο όμως πρέπει να είναι το μέγιστο που μπορεί να δεχθεί το κερί συνολικά.

  81. Για σας. θα ήθελα να ρωτήσω πως υπολογίζουμε της ώρες καύσης σε ποτήρι και σε wax melted. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Γεια σας, τεχνικά μπορείτε ναι να το κάνετε, όμως το κερί μέλισσας δεν παίρνει πολύ άρωμα επομένως ίσως δεν έχει πολύ νόημα.

  82. Καλησπέρα σας!!
    Κατασκευάζω εδώ και κάποιον καιρό φυτικά κεριά σόγιας και σε ενα κερί μου ειπαν και μου εστειλαν φωτογραφιες οτι το κερι εκανε παρα πολυ εντονη φλογα ετοιμο να παρει φωτια κανονικη. Το θεμα ειναι οτι το συγκεκριμενο κερι την ημερα που το εφτιαξα εκανα ακριβως αλλα δύο τετοια με ιδιες αναλογίες κλπ και τα εκαψαν αυτα και δεν επαθαν τιποτα. Τι μπορει να φταιει; Το θεωρω επικινδυνο και φοβαμαι μη ξανασυμβει σε αλλο κερι. Ευχαριστω εκ των προτερων

    1. Γεια σας! Τι φυτίλι είχατε βάλει; Μήπως ήταν μεγαλύτερο; Μήπως το είχαν αφήσει κοντά σε ρεύμα; Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.

  83. Γεια σας.. Βάζω 10% άρωμα σε σόγια και όταν το άναψα συνειδητοποίησα ότι το κερί σταματά να καίγεται, σα να έχει αποβάλει το άρωμα… και κάτ επέκταση τα φυτίλια σβήνουν.. Τι κάνω λάθος?

    1. Καλημέρα σας, παρακαλώ στείλτε μια φωτογραφία και λεπτομέρειες για την κατασκευή σας στον Πέτρο στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το λάθος.

  84. καλημέρα !
    χύτευσω στο καλούπι μου το σκληρό φυτικό κερί σόγιας και μετά που κρυώνει προσπαθώ να το αφαιρέσω και θρυμματίζεται το κερί σαν να μην έχει δεσει. τι θα μπορούσα να κάνω για να δέσει το κερί και όταν το ξεκαλουπωνω να είναι συμπαγές και να μην φεύγουν κομμάτια; ευχαριστώ!

    1. Γεια σας! Στείλτε παρακαλώ μερικές φωτογραφίες και περισσότερες λεπτομέρειες για την κατασκευή σας στον Πέτρο (supportcandle@candlemaking.gr) για να σας βοηθήσει.

  85. Καλησπέρα σας,
    έχω παρατηρήσει ότι τα wax melts μου όταν “καίγονται” αναδύεται ιδιαίτερα έντονος καπνός από τον αρωματιστή. Τι ενδεχομένως μπορεί να φταίει? Είναι επικίνδυνο?
    Ευχαριστώ πολύ

    1. Γεια σας, αυτό οφείλεται στο ότι η φλόγα από το ρεσώ είναι πολύ δυνατή ή είναι μικρή η απόσταση του δοχείου καύσης από τη φλόγα. Καίγεται πολύ γρήγορα και έντονα το melt και καπνίζει.

  86. Γεια σας,
    σχετικά με τον αρωματισμό του κεριού.
    Η παραφίνη φτάνει στους 75 βαθμούς και όχι στους 85 όπως πρέπει για να προσθέσω το άρωμα. Επίσης, η ανάμειξη δεν επιτυγχάνεται εντελώς. Θέλει συνεχόμενο ανακάτεμα κατά τη χύτευση από δοχείο σε δοχείο. Είναι φυσιολογικό;
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    1. Καλημέρα σας, η παραφίνη μπορεί να ανέβει κανονικά έως τους 85 βαθμούς για να προσθέσετε το άρωμα σας. Και σε αυτή τη θερμοκρασία δεν θα έχετε πρόβλημα κατά τη χύτευση.

  87. Καλησπέρα θέλω να κάνω μία ερώτηση πως γίνεται να φουσκώσει το κερί αυτή η νέα τάση που έχει συμβεί και το κερί φουσκώνει

    1. Γεια σας, δεν έχουμε καταπιαστεί ακόμα με το project αυτό για να σας συμβουλέψουμε κατάλληλα.

  88. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί τα wax melts μου στην δεύτερη καύση δεν έχουν μυρίζουν?

    1. Γεια σας! Ίσως εξατμίζεται το άρωμα πολύ γρήγορα. Επιλέξτε κάποιο δυνατό και με μεγαλύτερη διάρκεια άρωμα και ελέγξτε την φλόγα του ρεσώ, αν είναι μεγάλη, καίει πολύ γρήγορα το melt και χάνει σε ένταση.

      1. Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω Γτ όταν ξεκαλουπώνω το κερί βγαίνει με
        Κενά πχ στο καλούπι μπαμπλ το μικρό μέγεθος στην μεση κάνει μια τρύπα και είναι σαγρέ το κερί

        1. Γεια σας, θα πρέπει να προσέξετε τις θερμοκρασίες σας. Δείτε τα σχετικά μας βίντεο εδώ στο blog.

  89. Καλησπέρα σας!
    Έφτιαξα κερί σε ποτήρι. Με μαλακό σόγιας!Η χυτευση έγινε στους 50 βαθμούς σχεδόν. Όμως αργότερα στο ποτήρι παρατήρησα μια καθηζιση στη μέση γύρω από το φυτιλι. Τι μπορεί να έφταιξε;

    1. Γεια σας, συμβαίνει καμιά φορά αυτό. Μπορείτε να ομαλοποιήσετε την επιφάνεια του κεριού είτε χυτεύοντας λίγο παραπάνω μίγμα είτε με ένα θερμοπίστολο.

  90. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
    ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΕΡΙΑ ΣΟΓΙΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΣΕ ΔΟΧΕΙΑ..ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΟΤΙ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΛΑΘΟΣ ΦΥΤΙΛΙΑ..ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΛΙΩΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΦΥΤΙΛΙΑ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  91. Καλησπερα σας. θελω να χρησιμοποιησω γυψο κεραμικο για χυτευση αλλα μετα την μιξη με το νερο να ειναι λευκο το χρωμα του. ποιον μου προτεινετε?

  92. σε κερι σόγιας σε συλικονενιο καλουπι ενω γεμιζει κανονικα οταν κρυωνει δημιουργεί τρυπα στο κεντρο..πως μπορω να το αποφυγω αυτο;

    1. Γεια σας, μήπως χυτεύετε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία; Δοκιμάστε να κάνετε και μια δεύτερη χύτευση.

  93. Γεια σας θελω την Βοηθεια σας
    Ποιο ειναι το καταληλο για (καλουπια) το κερι σογιας το σκληρο ή παραφινη

    1. Γεια σας, είναι θέμα γούστου! Δοκιμάστε και με τα δύο και δείτε τι σας αρέσει καλύτερα.

  94. Καλησπέρα! Μετά την πρώτη καύση κεριού μαλακής σόγιας σε μεταλλικό δοχειό παρατηρώ frosting και φυσαλίδες σε ολη την επιφάνεια του κεριού. Έχω δοκιμάσει πολλές θερμοκρασίες χύτευσης! Έχω διαβάσει πως ειναι χαρακτηριστικο soy 100% , δοκίμασα και blend με coconut wax αλλά πάλι το ίδιο! Μήπως ξέρετε τι θα μπορούσα να κάνω ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  95. καλησπέρα, θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των φυτικων κεριων ελαιοκράμβης, καρύδας και σόγιας..?

    έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες που λιώνουν κ χυτευονται?

    μπορούν όλα να μπουν σε καλούπια..?
    και όλα σε ποτήρια ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος..?

    1. Καλησπέρα σας, τα μαλακά κεριά ελαιοκράμβης, καρύδας και σόγιας είναι παρόμοια μεταξύ τους και είναι κατάλληλα μόνο για δοχείο. Έχουν ίδιο βαθμό τήξης και χύτευσης , ενώ θα λέγαμε ότι το μαλακό κερί ελαιοκράμβης έχει καλύτερη προσκόλληση στο δοχείο και πιο λεία επιφάνεια σε σχέση με τα άλλα. Σκληρό κερί από αυτά τα εμείς δουλεύουμε μόνο την ελαιοκράμβη προς το παρόν που έχει πολύ καλό αποτέλεσμα.

  96. Καλησπέρα σας, προμηθεύτηκα βαμβακερο φυτίλι για κεριά σε καλούπια, το χρησιμοποίησα σε κεριά και όταν πήγα να τα κάψω καιγόταν μόνο το φυτίλι και σταματούσε μετά από λίγο. Δοκίμασα να εμβαπτίσω τα φυτίλια σε λιωμένο κερί και τότε άρχισαν να καίγονται κανονικά. Με το έτοιμο κερωμένο φυτίλι δεν μου παρουσιάζεται τέτοιο πρόβλημα. Θα πρέπει να εμβαπτίζω μετά το ξεκαλούπωμα των κεριών το φυτίλι για να καίγονται ή έκανα κάποιο άλλο λάθος;

    1. Γεια σας, για καλύτερη καύση ναι μπορείτε να κερώνετε το φυτίλι σας πριν κατασκευάσετε το κερί. Ελέγξτε όμως αν χρησιμοποιήσατε το σωστό νούμερο φυτιλιού για το κερί σας. Ίσως να φταίει και αυτό.

  97. Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω τι φυτίλη να βάλω σε βάζακι 8 διαμετρό (χωρητικότητα 300ml) για να μην μένει στα τοιχώματα. Δοκίμασα το νούμερο 9 στα κερώμενα φυτίλια αλλά μένει στα τοιχώματα. Είναι καλύτερα να βάλω δύο φυτιλία?

  98. Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω τι φυτίλη να βάλω σε βάζακι 8 διαμετρό (χωρητικότητα 300ml) με κερί σόγιας για να μην μένει στα τοιχώματα. Δοκίμασα το νούμερο 9 στα κερώμενα φυτίλια αλλά μένει στα τοιχώματα. Είναι καλύτερα να βάλω δύο φυτιλία?

  99. θέλω την βοήθεια σας έχω σκληρό κερί σόγιας προσπαθώ να κάνω λαμπάδες με καλούπι σιλικόνης την ώρα που βγάζω το κερί από το καλούπι σε κάποια σημείο μένει κερί στο καλούπι τι μπορεί να φταίει.. χυτευω στους 85 βαθμούς τι μπορεί να φταίει;;

    1. Γεια σας! Επειδή το κάθε φυσικό κερί έχει διαφορετική συμπεριφορά, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας στη σκληρή σόγια πριν από όλα.

  100. Καλησπερα σας,εκανα την πρωτη μου προσπαθεια αλλα πριν ακομα κρυωσει το κερι στο καλουπι σιλικονης με σκληρο κερι σογιας και εχει κανει μια τρύπα το κερι στο κεντρο περιπου σαν καποιος να εβαλε το δαχτυλο του…αυτο σε τι μπορει να οφείλεται;

    1. Γεια σας, εκ πρώτοις φαίνεται σαν κάποιο πρόβλημα με τις θερμοκρασίες σας. Ωστόσο καλό θα ήταν να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο supportcandle@candlemaking.gr για να σας απαντήσει ο Πέτρος λεπτομερώς.

  101. Καλησπέρα σας! Θέλω να κατασκευάσω λαμπάδες! Τι είδος κεριού να χρησιμοποιήσω και τι φυτίλι;

    1. Γεια σας, οποιοδήποτε σκληρό κερί φυσικό η παραφίνης. Το φυτίλι θα εξαρτηθεί από το καλούπι σας, συνήθως όμως επιλέγουμε βαμβακερό φυτίλι 3 x 4.

  102. Γεια σας,
    Μπορώ να βάλω άρωμα σε ήδη φτιαγμένο κερί;; Κι αν ναι ποια ειναι η διαδικασια;
    Ευχαριστώ

  103. Καλησπέρα σας, θα ήθελα να φτιάξω wax melts με αιθέρια έλαια αντί για αρωματικα έλαια. Η ποσότητα που θα βάλω (πχ 12%)θα είναι ίδια ή υπάρχει κάποια διαφοροποίηση ;

  104. Καλημέρα σας έκανα κερί σόγιας σε καλούπι έβαλα 10 σταγόνες άρωμα και το άφησα να κρυώσει για 24ωρες κ το κερί μ έσπασε τ μπορεί να έφταιξε

    1. Γεια σας, αρχικά καλό θα είναι να ρωτήσετε τον προμηθευτή σας στο κερί σόγιας για τις ενδείξεις. Δεύτερον ελέγξτε τις θερμοκρασίες σας.

  105. Γειά σας,έφτιαξα από κερι ελαιοκραμβης μικρά αρκουδάκια για την βάφτιση του παιδιού μου σε 2 μήνες.πως μπορώ να τα αποθηκεύσω ώστε να μην αλλιωθουν;;συνήθως το φροστινγκ μετά από πόσο δοαστημ εμφανίζεται? πόσο πρέπει να περιμένουμε πριν τ αποθηκεύσω?ευχαριστώ

    1. Γεια σας, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, το frosting μπορεί να εμφανιστεί και την ίδια στιγμή. Μπορείτε να τα τυλίξετε αν θέλετε σε χαρτί αφής λευκό και να τα βάλετε σε ένα σκιερό ντουλάπι.

  106. καλησπέρα,το πρόσθετο vibar που αναφέρεται πως ονομάζεται στα ελληνικά?που θα το βρούμε?

    1. Γεια σας, αυτή είναι η διεθνής ονομασία του. Δυστυχώς εμείς δεν το διαθέτουμε πλέον.

  107. καλησπέρα, έφτιαξα ένα κερί σε γυάλινο δοχείο και όταν το άναψα έλιωσε το κερί και έμεινε Υγρό μέσα στο δοχείο. τι κάνω λάθος?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *