Βασικές οδηγίες για την παρασκευή Σαπουνιού Γλυκερίνης
Αυτή είναι η βασική διαδικασία παρασκευής ενός απλού σαπουνιού γλυκερίνης.
Υλικά
Βάση σαπουνιού γλυκερίνης (Διάφανη/Λευκή)
Χρώμα
Άρωμα
Ψεκαστικό με οινόπνευμα (καθαρό) ή αλκοολούχο λοσιόν
Εξοπλισμός
Πυρίμαχη δοσομετρική κανάτα γυάλινη ή ποτήρια ζέσεως
Θερμόμετρο
Σταγονόμετρα/Πιπέτες
Κουτάλια
Καλούπια
Βάση κοπής
Μαχαίρι ή σπάτουλα (για την κοπή του σαπουνιού)
Φούρνος Μικροκυμάτων ή Melter (Bain Marie)
Εκτέλεση
- Κόβουμε τη βάση σαπουνιού γλυκερίνης σε κυβάκια (σαν παγάκια) και τα τοποθετούμε σε γυάλινη πυρίμαχη κανάτα ή ποτήρια ζέσεως.
- Τοποθετούμε την κανάτα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε bain marie. Τη ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει (όχι τελείως, για να μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία).
- Ελέγχουμε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 65ο C γιατί θα βράσει.
- Προσθέτουμε χρώμα και άρωμα με σταγονόμετρα και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.
- Ψεκάζουμε το λιωμένο σαπούνι με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν για να φύγουν οι φυσαλίδες.
- Χυτεύουμε τη λιωμένη βάση σαπουνιού στο καλούπι.
- Ξαναψεκάζουμε με οινόπνευμα για να φύγουν οι φυσαλίδες.
- Περιμένουμε να κρυώσει (ανάλογα με την ποσότητα του σαπουνιού καθορίζεται και ο χρόνος που θα παγώσει το σαπούνι). Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία το τοποθετούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
- Το αφαιρούμε από το καλούπι, το αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (αν το έχουμε βάλει στο ψυγείο) και κατόπιν το τυλίγουμε με μεμβράνη.
- Το φυλάσσουμε σε χώρους χωρίς υγρασία.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ
* γρ. = γραμμάρια // στ. = σταγόνες // κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού // κ.σ. = κουταλιά της σούπας // β.σ. = βάση σαπουνιού //
Δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών: Drop: 0.08 ml // Smidgen: 0.18 ml // Pinch: 0.40 ml // Dash: 0.50 ml // Tad: 1.20 ml
ΕΙΔΟΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ |
ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ |
||
ΠΟΣΟΤΗΤΑ | 100 γρ. | 500 γρ. | 1 κιλό |
ΑΡΩΜΑ | 20 – 60 στ. ή 1 – 3 γρ. | 5 – 15 γρ. ή 1 – 3 κ.γ. | 10-30 γρ. (1-3%) ή 2-6 κ.γ. |
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ | 10 – 20 στ. ή 0,5 – 1 γρ. | 2,5 – 5γρ. ή 1/2 – 1 κ.γ. | 5-10 γρ. ή 2 κ.γ. |
ΧΡΩΜΑ ΝΕΡΟΥ | 1 – 5 στ. στη διάφανη β.σ., 5 – 10 στ. στη λευκή β.σ. |
1/2 κ.γ. στη διάφανη β.σ., 1 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
1 κ γ. στη διάφανη β.σ. 2 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
ΧΡΩΜΑ PIGMENT | 5 στ. στη διάφανη β.σ., 10 στ. στη λευκή β.σ. |
1/2 κ.γ. στη διάφανη β.σ., 1 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
1 κ γ. στη διάφανη β.σ. 2 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
ΧΡΩΜΑΤΑ MICA | 1 pinch (δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών) | 2 Dash (δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών) | 3 Tad (δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών) |
ΧΡΩΜΑ NEON
(Πολτοποιούμε 1κ.γ. χρώμα σε 3κ.γ. υγρή φυτική γλυκερίνη) |
20 στ. στη διάφανη β.σ., 25 στ. στη λευκή β.σ. |
1 κ.γ. στη διάφανη β.σ., 1,5 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
2 κ γ. στη διάφανη β.σ. 3 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ | 8 στ. στη διάφανη β.σ., 12 στ. στη λευκή β.σ. |
40 στ. ή 2 γρ. 1/2 κ.γ. στη διάφανη β.σ., 1 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
80 στ. ή 4 γρ. 1 κ.γ. στη διάφανη β.σ. 2 κ.γ. στη λευκή β.σ. |
ΑΡΓΙΛΟΙ | 5γρ. | 25γρ. | 50γρ. |
ΣΚΟΝΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
(Διαλύουμε 1/1 σε νερό |
8 στ. | 1-2 κ.γ. | 2-3 κ.γ. |
ΦΥΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΑ | 3ml | 15 ml ή 1 κ.σ. | 30ml ή 2 κ.σ. |
One Comment