Βασικές οδηγίες για την παρασκευή Σαπουνιού Γλυκερίνης

Αυτή είναι η βασική διαδικασία παρασκευής ενός απλού σαπουνιού γλυκερίνης.

Υλικά

Βάση σαπουνιού γλυκερίνης (Διάφανη/Λευκή)

Χρώμα

Άρωμα

Ψεκαστικό με οινόπνευμα (καθαρό) ή αλκοολούχο λοσιόν

 

Εξοπλισμός

Πυρίμαχη δοσομετρική κανάτα γυάλινη ή ποτήρια ζέσεως

Θερμόμετρο

Σταγονόμετρα/Πιπέτες

Κουτάλια

Καλούπια

Βάση κοπής

Μαχαίρι ή σπάτουλα (για την κοπή του σαπουνιού)

Φούρνος Μικροκυμάτων ή Melter (Bain Marie)

 

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τη βάση σαπουνιού γλυκερίνης σε κυβάκια (σαν παγάκια) και τα τοποθετούμε σε γυάλινη πυρίμαχη κανάτα ή ποτήρια ζέσεως.
  2. Τοποθετούμε την κανάτα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε bain marie. Τη ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει (όχι τελείως, για να μπορούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία).
  3. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 65ο C γιατί θα βράσει.
  4. Προσθέτουμε χρώμα και άρωμα με σταγονόμετρα και ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι.
  5. Ψεκάζουμε το λιωμένο σαπούνι με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν για να φύγουν οι φυσαλίδες.
  6. Χυτεύουμε τη λιωμένη βάση σαπουνιού στο καλούπι.
  7. Ξαναψεκάζουμε με οινόπνευμα για να φύγουν οι φυσαλίδες.
  8. Περιμένουμε να κρυώσει (ανάλογα με την ποσότητα του σαπουνιού καθορίζεται και ο χρόνος που θα παγώσει το σαπούνι). Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία το τοποθετούμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
  9. Το αφαιρούμε από το καλούπι, το αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (αν το έχουμε βάλει στο ψυγείο) και κατόπιν το τυλίγουμε με μεμβράνη.
  10. Το φυλάσσουμε σε χώρους χωρίς υγρασία.

 

 

ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ

* γρ. = γραμμάρια  //  στ. = σταγόνες  //  κ.γ. = κουταλάκι του γλυκού  //  κ.σ. = κουταλιά της σούπας  //  β.σ. = βάση σαπουνιού  //

Δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών: Drop: 0.08 ml  //  Smidgen:  0.18 ml  //  Pinch: 0.40 ml  //  Dash: 0.50 ml  //  Tad: 1.20 ml

 

ΕΙΔΟΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ 100 γρ. 500 γρ. 1 κιλό
ΑΡΩΜΑ 20 – 60 στ.  ή  1 – 3 γρ. 5 – 15 γρ.  ή  1 – 3 κ.γ. 10-30 γρ. (1-3%) ή 2-6 κ.γ.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ 10 – 20 στ.  ή  0,5 – 1 γρ. 2,5 – 5γρ.  ή  1/2 – 1 κ.γ. 5-10 γρ. ή 2 κ.γ.
ΧΡΩΜΑ ΝΕΡΟΥ 1 – 5 στ. στη διάφανη β.σ.,
5 – 10 στ. στη λευκή β.σ.
1/2 κ.γ. στη διάφανη β.σ.,
1 κ.γ. στη λευκή β.σ.
1 κ γ. στη διάφανη β.σ.
2 κ.γ. στη λευκή β.σ.
ΧΡΩΜΑ PIGMENT 5 στ. στη διάφανη β.σ.,
10 στ. στη λευκή β.σ.
1/2 κ.γ. στη διάφανη β.σ.,
1 κ.γ. στη λευκή β.σ.
1 κ γ. στη διάφανη β.σ.
2 κ.γ. στη λευκή β.σ.
ΧΡΩΜΑΤΑ MICA 1 pinch (δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών) 2 Dash (δοσομετρικά κουταλάκια καλλυντικών) 3 Tad (δοσομετρικά
κουταλάκια καλλυντικών)
ΧΡΩΜΑ NEON

(Πολτοποιούμε 1κ.γ. χρώμα σε 3κ.γ. υγρή φυτική γλυκερίνη)

20 στ. στη διάφανη β.σ.,
25 στ. στη λευκή β.σ.
1 κ.γ. στη διάφανη β.σ.,
1,5 κ.γ. στη λευκή β.σ.
2 κ γ. στη διάφανη β.σ.
3 κ.γ. στη λευκή β.σ.
ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ 8 στ. στη διάφανη β.σ.,
12 στ. στη λευκή β.σ.
40 στ.  ή  2 γρ.
1/2 κ.γ. στη διάφανη β.σ.,
1 κ.γ. στη λευκή β.σ.
80 στ.  ή  4 γρ.
1 κ.γ. στη διάφανη β.σ.
2 κ.γ. στη λευκή β.σ.
ΑΡΓΙΛΟΙ 5γρ. 25γρ. 50γρ.
ΣΚΟΝΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

(Διαλύουμε 1/1 σε νερό
και τις σουρώνουμε)

8 στ. 1-2 κ.γ. 2-3 κ.γ.
ΦΥΤΙΚΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΤΥΡΑ 3ml 15 ml ή 1 κ.σ. 30ml ή 2 κ.σ.

 

 

image_printΕκτύπωση

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *